Vali Yazıcı “Gençlerle Başbaşa!”

  • GİRİŞ31.10.2016 07:50
  • GÜNCELLEME01.11.2016 07:18

Oysa Ali Fuat Başgil, her şeyden önce çok önemli bir ilim adamıdır. Fransa’da Grenoble Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuş, Paris Hukuk Fakültesinde doktora yapmış ardından Paris Edebiyat Fakültesi Felsefe kolu ile Paris Siyasi İlimler okulundan diploma almıştır. Ardından Lahey Devletler Hukuku Akademisinden mezun olmuştur. Yurda döndükten sonra çeşitli üniversite ve kurumlarında görev yapmıştır. 1960 sonrasında önce Samsun Senatörü sonra Adalet Partisi Samsun milletvekili olarak siyaset yapmıştır.

“Gençlerle Başbaşa, 27 Mayıs İhtilali ve Sebepleri, Din ve Laiklik, Başgil’den Mektuplar, Konferanslar, Yakın Maziden Hatıra Kırıntıları, İlmin Işığında Günün meseleleri” gibi sayısız esere imza atmıştır.

27 Mayıs Cuntacılarına karşı yürüttüğü mücadele takdire şayandır. Cemal Gürsel’in karşısına Adalet Partili Vekillerce Cumhurbaşkanı Adayı olarak çıkarılmış ancak cuntacı Sıtkı Ulay tarafından kafasına silah doğrultularak çebren ve hile ile adaylıktan çekilmesi sağlanmıştır.

Daha sonraki yıllarda Sıtkı Ulay’ın itiraflarından anlaşılacaktır ki mütareke ve milli mücadele dönemleri, Atatürk, İnönü, Bayar, Menderes ve 27 Mayıs dönemini yaşamış ve tahlil etmiş bir fikir adamı olan Ali Fuat Başgil demokrasinin inşası, ülkenin bekası ve milletin huzuru için kendini feda etmiştir!

Ali Fuat Başgil’i bugüne taşıyan kıymeti ise bu demokrat tavrı ve çağlar üstü bakış açısıdır hiç şüphesiz. Türk Gençlerinin bu çok önemli fikir adamının eserlerinden ve nasihatlerinden alacakları çok önemli dersler vardır.

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir İli genelinde bir Ali Fuat Başgil rüzgârı vardı. Vali Ersin Yazıcı’nın himayelerinde “Gençlerle Başbaşa” adlı eser, özel olarak neşredilerek lise öğrencilerine sunuldu.

Balıkesir’in yüz akı Anadolu Liselerinden olan Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen tanıtım programında Vali Ersin Yazıcı, liseli Gençlerle baş başa uzun uzun sohbet etti.

Bu sohbette özellikle “hedefleri olmayanının hayalleri olmayacaktır” diyen Vali Yazıcı özellikle gençlerden hayallerini gerçekleştirme noktasında azimli ve gayretli olmalarını istedi.

Vali Ersin Yazıcı’yı uzun yıllardır tanır bilirim.

Hem Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik yıllarından hem de Rize Valiliğinden yakından takıp ettiğim bir yönetici. Kocaeli’de en çok aklımda kalan Kitap Fuarıydı ve bugün o kitap Fuarı ülkenin en iyi ikinci kitap fuarı oldu.

Rize’deki RENK projesi İl genelinde ciddi kitap okuma kampanyalarının yapılmasının yanı sıra beraberinde ciddi kültür faaliyetlerini de getirdi.

Vali Ersin Yazıcı’nın “15 Temmuz Darbe ve İşgal Girişimi” sonrasında bir Demokrasi kahramanı olan Ali Fuat Başgil’in bu nadide eserini Balıkesir’deki gençlerimizin istifadesine sunması çok önemli bir çalışmadır. Bu ülkede bizim başımıza her ne geldiyse gençlerimize zamanında lazım olacak en hayati bilgileri ve onları yarınlara taşıyacak milli mefkûreyi istifadelerine yeterince sunamıyor oluşumuzdan gelmiştir.

Ali Fuat Başgil, bu eksikliği ise bakınız nasıl ifade ediyor:

“Genç Arkadaşım,

Hayatın ve tutacağın yol hakkında kararsızlığa düşüp de bir ışık aradığın zaman, fikrini ve görüşünü soracağın kimseyi iyi seç. Düşün ki isabetsiz bir fikirden hareket ederek verdiğin karardan bütün ömür boyunca pişmanlık duyman mümkündür. Fakat isabetli bir fikirden aldığın ışık da bütün ömrünce yolunu aydınlatır.”

Milli Kültür unsurlarını böyle projelerle yeni baştan hayata geçirmek bugün hayati önem taşıyor.  Son yıllardaki tecrübelerimiz bizlere gösterdi ki biz fikri hür, irfani hür ve vicdanı hür olan nesillerin yanı sıra milli beka, milli mefkûre ve hikmeti de önceleyen nesillerin yetişmesi için herkes, hepimiz ciddi anlamda seferber olmalıyız. 

Sayın Vali’nin himayelerinde bundan böyle bu kabilden fikri, ilmi ve kültürel projelerin çoğalarak artacağının da sinyalini de almış olduk. Bütün illerimize bu çalışmanın örnek olması ümidini taşıyoruz.

Valiliğin ukdesinde gerçekleşen Gençlerle Başbaşa tanıtım programına: Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan, Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Ahmet Uğur, Balıkesir Üniversitesi rektörü  Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir,  katıldılar.

Ayrıca Karesi ve Altı Eylül Kaymakamları, Belediye Başkanları ile merhum Menderes’in dava arkadaşı merhum Sırrı Yırcalı’nın aynı adı taşıyan torunu işadamı Sırrı Yırcalı da program misafiriydiler.

Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi Müdürü Mürsel Gündoğdu ise yaptığı konuşmada:

“Mustafa Kemal’in tarif ettiği fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir gençlik tasavvurundan;

Mehmet Akif’in Asım’ındaki, “Âsım ve neslinin vatanseverlikleri, hürriyet ve istiklâl aşkları, milletin değerlerine olan bağlılıklarının en somut göstergesi, Çanakkale Harbi esnasında ortaya koydukları kahramanlıktır” tasavvuruna… Uzanan bir gençliği bize tarif eden Gençlerle Başbaşa adlı bu eser gençlerimize her anlamda rehberlik edecektir dedi.  

Ali Fuat Başgil’in “Gençlerle Başbaşa” adlı bu kıymetli eserinin dışında diğer eserlerinin de Türk Gençliğinin istifadesine sunulması ve ders kitaplarında de yer alması dileğiyle…

Meryem Aybike Sinan-Haber7

meryemaybike@gmail.com

Twitter:@aybikesinan

 

 

 

 

Yorumlar1

  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Adını çok duyduğumuz, geçmişini ve eserlerini pek bilmediğimiz bir münevverimizi daha iyi tanımış olduk. İnşallah kitabına ulaşırız. Sayın yazara çok teşekkür..
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat