Televizyonculuğun yüz akı: Müge Anlı

.

  • GİRİŞ17.02.2017 07:46
  • GÜNCELLEME18.02.2017 09:16

Türkiye’de televizyon sektörü hala yerli ve milli bir karakterde değil!

Türkiye’de televizyon sektörünün bu içler acısı hali hemen herkesin üzerinde ittifak ettiği bir husus ancak bunca olumsuz faktöre karşın gerçekten de “helal olsun” dediğimiz yapımlar da var.

Müge Anlı mesela... Kendisini uzun yıllar önce magazin programlarında tanımıştık. Geçen zaman içerisinde kendini hem kişisel olarak geliştirdi hem de Türk televizyonculuğuna farklı bir boyut kazandırdı.

Toplumun her katmanından insanların dert ortağı oldu. Kimselere derdini anlatamayan ve muhatap bulamayan pek çok insan bu programda derdine çare ve derman aramaya koyuldu. Hep merak ederdim bu programda neler oluyor diye!

Nihayet bir iki hafta izledim…

Bir yandan izdivaç programı adı altında günün en önemli zamanını işgal eden saçma sapan ve gayrı ahlaki yapımlar arz-ı endam ederken öbür yandan böylesine toplumsal faydacılığı esas olan yapımlar sabahın en etkisiz zaman dilimlerine yerleştirilmiş!

İlgili televizyon kanalının yöneticisi olsaydım şayet, izdivaç programını hemen kaldırır o saate de Müge Anlı ’nın sunacağı bir kültür, sanat ve müzik programı yerleştirirdim. Bu toplumun artık saçma sapan yapımlarla vakit öldürmek gibi bir lüksü yoktur. Adı izdivaç olan ancak aylarca hiç kimsenin izdivaç yapmadığı bir program acaba kime hizmet eder bir düşünün?

Müge Hanımın dobralığı, inandığı ve bildiği bir şeyi kıvırmadan söylemesi de alışkın olmadığımız ancak özlediğimiz bir meziyet bize göre. Bu programda yanında hukukçu, psikiyatr ve psikolog bulundurması da işini gerçekten bilerek ve inanarak yaptığının yalın bir ifadesidir ancak.

Müge Anlı, Türk televizyonculuğuna pek çok anlamda bir boyut kazandırmıştır. Bu programda sadece hakikat vardır ve yediden yetmişe, en alttan en üst tabakaya kadar bizim insanımız vardır. Bir teatral kurgu yoktur mesela. Üstelik programda sınırlarımızı dahi aşan meselelerin peşine düşülmekte ve büyük oranda da sonuç alınmaktadır.

Canlı yayında cinayet, gasp, yaralama, hırsızlık, kayıp vb. hususlarda meselelere vâkıf olup yorum ve analiz yapma, bir savcı gibi hadiseleri pek çok boyutuyla düşünme ve buna göre fail ve muhataplara sorular sorma ki bir yandan da RTÜK’e karşı da azami dikkatli olmak gibi unsurlar da dâhil böylesine spesifik bir programı sunma gerçekten de büyük meziyet gerektirir.

Müge Hanımı bir de hemen herkese gösterdiği sabır ve metaneti için kutlamak gerek sanırım. Karşısında düpedüz yalan söylediği belli olan kimseleri dahi ekran karşısında kırıp dökmeden, rencide etmeden sabırla konuşturması gerçekten de takdire şayan bir tavır ve inceliktir.

Bu program bana göre aynı zamanda bir Müge Anlı Üniversitesidir!

Peki neden?

Yahu, ta Balıkesir Edremit’ten roman vatandaş yüzüne kezzap atılan ve gözlerini kaybeden kızının faillerini bulunduğu şehirde değil de kalkıp Müge Anlı’da arıyorsa burada durup üzerinde biraz düşünelim. Neden acaba? Bu insanlar bu insanda ne umuyorlar? Bana göre aradıkları ve buldukları şeyler;  İlgi, güven, şefkat, dikkat, rikkat ve sonuç! 

2017 yılının bana göre bütün televizyon ödülleri bu güzel kadına verilmeliydi zira en hayırlı, en doğru ve en öğretici program bu yapımdı!

Sevgili Müge Anlı’ya bunca şeyin üzerine bir de minik bir önerim var. Sabah kuşağında çok izlenen ve ciddiye alınan programınızda gönül ister ki bir sanatçı da olsun ve birkaç şarkı ile renk katsın. Çünkü ne yazık ki bu toplum artık müzik dinlemiyor Sevgili Müge. Bir zamanlar bir şarkının sözleriyle gözyaşlarına boğulan insanlar artık yok! Yürekler taştan katı bir şeye dönmüşken tam zamanıdır diyorum… Hem sanatçılarımızı hatırlamış olur, hem de müzik kültürümüzü diriltmede katkınız olur!

 Ve hatta popüler gazeteci, yazar konuklar da olsun, stüdyoda bulanan yurdum insanının hayata dair gerçekliklerini bütün yalınlığıyla muhataplarıyla birlikte onlar da görsün ve tanık olsunlar…

Teşekkürler ve tebrikler sevgili Müge Anlı!

Meryem Aybike Sinan-Haber7

meryemaybike@gmail.com

Twitter:@aybikesinan

 

 

Yorumlar3

  • Ak şemseddin 7 yıl önce Şikayet Et
    Bahsettiğiniz programda sanki toplumun tamamı öyleymiş gibi ele alınması yanlış
    Cevapla
  • olmasam da olurdu 7 yıl önce Şikayet Et
    cinayet arası şarkı türkü olmazdı, sert konular işleniyor orada.
    Cevapla
  • memoli 7 yıl önce Şikayet Et
    isin suyunu cikartma lutfen... boylesi iyi yillardir...
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat