Türk tarihinde bir kadın hükümdar!

  • GİRİŞ20.02.2017 06:55
  • GÜNCELLEME21.02.2017 07:32

Beylikler dönemi dâhil, ne Anadolu Selçukluları ne de Büyük Selçuklu tarihini bilmiyoruz ne yazık ki! Gazneliler, Karahanlılar, Göktürkler, Hunlar, vb ise hiç gündemimizde yok.  Millet olarak tarihimize gerçekten de bigâneyiz…

Ertuğrul, Sultan Abdülhamit dizileri birer mucize… TRT Genel Müdürümüz Şenol Göka Beyefendiyi özellikle tebrik ediyorum. Beş yıl önce bütün bu gelişmeleri hayal bile edemezdik. Kim ne derse desin bu mefkûre adamı TRT’ye renk ve ahenk kattı. Ancak yetmez elbette.

Tarihimizi bilme ve öğrenme arifesindeyiz. Süt mavisi bir aydınlık ufuklarımızda doğmak üzeredir. Yeni anayasa oylaması inşallah çok büyük gelişmelere sahne olacaktır.

“İstemezüük” diye bağıranların itirazlarına bakıyorum da havadan sudan bahaneler çoğunlukla. Cumhurbaşkanımıza olan garezleri meseleyi doğru anlamaya ve sağlıkla analiz etmeye engel oluyor maalesef. 7/24 reddiye yapıyorlar. Tarihimizi bilmeden, tarihimizden ders çıkarmadan konuşuyorlar.

Bu arada yepyeni bir tarihi romanı bitirip yayınevime teslim ettim.

 İlk Türk kadın hükümdar Raziye Begüm Sultan’ı kaleme alırken sekiz asır geriye gittim. ‘Delhi Türk Devleti” 12. Yüzyıl başlarında Sultan İltutmuş tarafından Hindistan’da kurulan bir Türk devleti. İlk Minare “Kutup Minar” onun zamanında yapılmış mesela.

Delhi Türk Devleti’nin teşkilatlanma şeması karşısında açıkçası çok şaşırdım zira daha o yıllarda bir hükümdar ve yanında  “meclisi” olan bir devlet karşıma çıktı. 

Devletin en tepesinde devlet başkanı bulunmakta...

Merkezde “Kırklar” adı verilen bir meclis var ve bu meclisin üyeleri hükümdarın talimatlarını tartışan ve nihayete erdiren bir meclis. Benimsemedikleri talimat ve kararnameleri onaylamıyorlar. Burası çok ilginç…

İşte alın size Türk tipi Cumhurbaşkanlığı!

Vilayetlerde “Melik” adını taşıyan bir nevi valiler bulunmakta ve her birinin emrinde on bin asker bulunmakta ve savaş zamanı hükümdarın ordusuna dâhil olmaktalar. Şehrin vergilerini bunlar toplamakta ve merkeze gönderilmekte. Merkez asker sayılarına göre kendilerine bütçe ayırmakta…

Merkezi teşkilatın bakanlıkları ise şöyle:

Divan-ı Vezaret: Genellikle maliye işlerine bakar.

Divan-ı Risalet: Ülkenin haberleşme işlerine bakar.

Divan-ı Arz: Ordu işlerine bakar. Milli Savunma Bakanlığı.

Divan-ı İnşa: Merkez teşkilatı ile taşra teşkilatının irtibatını sağlayan, aralarındaki koordinasyonunu yürüten bakanlık.

“Kırklar Meclisi” Hükümdarın yetkilerini tartışan bir birim ve üyelerin tümü Meliklerden oluşuyor. Baş vezire onlar da Selçuklular gibi “Nizam’ülmülk” unvanını kullanıyorlar. 

Hindistan’ın yerli Raca’larından (Prens) vergiler alınmakta ancak önemli devlet görevlerinin bu Raca ve Rana’lara verilmediğini görüyoruz. Üst yönetim neredeyse Türk asıllı yöneticilerden oluşuyor. Devlette milli bir duruş var.

Raziye Begüm Sultan, tarihte ilk kez tahta çıkan bir Türk kadını olarak dikkat çekiyor burada. Sultan İltutmuş’un kızı. Hükümdar İltutmuş, ölmeden önce “Kırklar Meclisine” kızının kendisinden sonra tahta çıkmasını istiyor lakin bunu Meclis onaylamıyor ve oğlu Firuz Şah’ı tercih ediyorlar!

Bir süre sonra Firuz Şah’ın yönetiminden memnun kalmayan “Kırklar Meclisi” bu kez onu azledip Raziye Begüm Sultan’ı hükümdar seçiyorlar. Raziye Begüm Sultan tam dört yıl Delhi Türk Devletini başarıyla yönetiyor. Raziye Sultan’ı herkes bilmeli, ama herkes… Kadın hakları deyip bize batıdan adet devşirenler bu Türk kadın hükümdarı bilmezler her nedense!

Raziye Sultan hükümdarlığı esnasında bir de FETÖ gibi dönemin en sapkın ve vahşi örgütü olan Karmati ayaklanmasını bastırıyor! Karmati’ler Şia’ya yakın ancak iyice sapıtmış bir örgüt olarak o dönemde dikkat çekiyor! Kâbe’yi basarak çok sayıda hacıyı kılıçtan geçiren bu sapkın örgüt, o denemde Selçuklunun da başını hayli ağrıtıyor. 

Karmatiler, Haşhaşiler ve Fetö! Ne de çok benziyorlar…

Bu tarih var ya…

Gerçekten tekerrür ediyor!

Yorumlar4

  • Merve 6 yıl önce Şikayet Et
    İlk Türk kadın hükümdar Tomris Kaandır.
    Cevapla
  • huseyin 7 yıl önce Şikayet Et
    peki hocam tarih nicin tekerrur eder ki.
    Cevapla
  • cengiz 7 yıl önce Şikayet Et
    bir de pers hükümdarı kirosa ayaklarını öptüren saka Türk kraliçesi tomris hakkında da bir şeyler yazın sayın yazar. o tomris ki begüm sultandan yüzyıllarca önce yaşamış büyük bir Türk kraliçesidir!
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ş.Aslan 7 yıl önce Şikayet Et
    Müthiş bir şey bu teşekkürler
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat