Ankara’nın güncel PKK analizleri

  • GİRİŞ21.11.2014 10:14
  • GÜNCELLEME22.11.2014 06:33

PKK’nın halihazırda, terörü yeniden hortlatma gücü var mı?

Örgüt, sadece kırsalda değil, kent merkezlerinde, hatta metropollerde kanlı eylemler yapacak imkân ve kabiliyete sahip mi?

Ankara’nın elindeki istihbarat bilgilerine göre, bu sorunun cevabı maalesef, “Evet”.

İkinci soru şu:

PKK - daha doğrusu Kandil - devam eden çözüm süreci görüşmelerinde Ankara’yı köşeye sıkıştırmak için eylem yapma yolunu neden tercih etmiyor?

Bu, üzerinde düşünülmesi ve cevabının çok yönlü olarak irdelenmesi gereken bir soru.

Ankara da bunu yapıyor...

Başkentte, konuyla ilgili adreslerde yapılan tespitleri şöyle sıralamak mümkün:

-  Örgütün, çözümü samimi olarak istediği için eylemsizlik kararına uyduğunu düşünmek fazla iyimserlik olur.

-  PKK’yı, özellikle de dağdaki mevcut yönetim kadrosunu tanımayanlar, eylemsizliğin çözüm arzusundan kaynaklandığını düşünebilir ama gerçek bu değil. Zaten eğer öyle olsa, Kandil ‘silah bırakma ve çekilme’ye “Hayır” demezdi. PKK, silahlı güçlerini potansiyel bir tehdit unsuru ve süreçte bir koz olarak elinde tutmaya devam etmezdi.

-  PKK, özellikle kentlerde kanlı eylemler yapmaktan kaçınıyor çünkü bunun için ihtiyaç duyduğu ‘halk desteği’ne artık sahip olmadığının farkında. Öcalan     

-  HDP ekseni ile Kandil’in ayrışması da örgütün toplumsal destek kaybını hızlandırıyor.

-  Ankara’nın elindeki bilgilere göre, bölge halkı PKK’nın baskılarından şikayetçi. “Yıllarca devletin zulmünü yaşadık, şimdi devletin yerini örgüt aldı” şeklinde özetlenebilecek bir nabız yansıyor bölgeden Ankara’ya.

-  Ankara’ya iletilen raporlarda; haraç toplama, yol kontrolleri gibi uygulamalarla, PKK’nın bölgede tam bir baskı ortamı oluşturduğu, bu nedenle de yıllardır var olan örgüte yönelik sempati ve desteğin hızla kaybolmakta olduğu bilgisi yer alıyor.

-  6 - 7 Ekim olaylarının da, örgüte, sahip olduğu toplumsal desteği test etme olanağı tanıdığı; sonucun PKK açısından büyük bir hayal kırıklığı olduğu tespiti de yine yapılan değerlendirmeler arasında.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat