Dün gece Ankara... Bugünden sonra Ankara...

  • GİRİŞ05.05.2016 09:12
  • GÜNCELLEME05.05.2016 09:12

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 21 yöneticisinin cep telefonlarına aynı anda aynı kısa mesaj düştü.
 
Yarın (bugün) saat 11.00’da toplantıları olduğundan bu mesaj ile haberdar oldu MYK (Merkez Yürütme Kurulu) üyeleri.
 
MYK, genel başkanın dışında genel başkan yardımcıları, grup başkanvekilleri, kadın kolları ve gençlik kolları başkanından oluşuyor iktidar partisinde.
 
MYK üyeleri bu kritik toplantıdan haberdar oldular ama Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun bu olağanüstü toplantının ardından bir de basın toplantısı düzenleyeceğini bilmiyorlardı. Açıklama demek, yarın (bugün) bir karar verileceği ve o kararın resmen duyurulacağı demekti.
 
ABD - Türkiye hattı
 
Ben bunları yazarken, yani saat 22’ye yaklaşırken, birkaç saat önce 2.80 TL olan Amerikan Doları 2.98 seviyesine, Euro ise 3.42’lere dayanmıştı bile. ABD’deki finans çevrelerinin Türkiye piyasalarıyla bağlantılı isimleri ile İstanbul’un önemli aktörleri arasında mesaj trafiğinde de ‘Başbakan toto’ oynanmaya başlanmıştı aynı dakikalarda.
 
Kongre ne zaman?
 
“AK Parti’de olağanüstü kongre Ramazan’dan mı yoksa Ramazan Bayramı’ndan mı önce olacak” diye soruyordu insanlar dün akşam saat 10 dolaylarında.
 
Olağanüstü kongre kesinleşmiş kabul ediliyor, tarihi netleştirilmeye çalışılıyorlardı yani.
 
Hakim görüş, “3 hafta içinde kongre var” şeklindeydi. Yani bayramdan değil, Ramazan’dan önce...
 
Ve saat 23’e yaklaşırken netleşti tarih...
 
Büyük ihtimalle 28-29 Mayıs. Olmazsa, en geç 4-5 Haziran hafta sonu.
 
***
 
Ankara böyle bir yerdir işte...
 
***
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, ülkeye de partisine de zarar vermeyecek ya da minimum etki edecek bir formül ile veda edeceğini söyleyenler çoğunluktaydı dün akşam Ankara’da.
 
Aynı çoğunluk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aynı kaygı ve hassasiyet çerçevesinde hareket edeceğine vurgu yapıyordu.
 
Hatta ikilinin, dünkü tarihi görüşmede yakın geleceğe dair ‘ortak karar’ verdiği konuşuluyordu kulislerde.
 
 Kriz olmadan çıkış mümkün mü?
 
Olağanüstü kongre sürecinin uzamaması ve minimum sancıyla atlatılması gerektiğinde herkes hemfikir. Çünkü bu dönem sadece Ak Parti açısından değil, Türkiye için kritik öneme sahip.
 
Diplomasi, güvenlik ve ekonomi başlıklarında belirleyici faktöre dönüştü bile birkaç gün içinde gelinen nokta.
 
Domino etkisi herkesin bildiği ve yerine göre endişe ettiği bir gerçek.
 
Ankara’da dün yaşanan (ve bugün yaşanacak) gelişmenin, geçmişte tecrübe edilen ‘Anayasa kitapçığı’ benzeri bir krize dönüşmemesi için yapılması gerekenler biliniyor. Kriz yönetiminin detaylarından söz ediyorum. Yakın tarihin tekerrür etmemesinden...
 
 Asıl mesaj başka cümlede miydi?
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün - Başbakan Davutoğlu ile buluşmadan önce - 25’inci Muhtarlar Toplantısı’nı yaptı.
 
Tayyip Erdoğan’ın muhtarlara hitaben yaptığı konuşmadan herkes, “Önemli olan bulunduğunuz yere nasıl geldiğinizi ve hedeflerinizin ne olduğunun unutmamanız” cümlesini öne çıkardı. Bu sözlerin Başbakan Davutoğlu’na mesaj olduğu yorumları yapıldı gün boyu.
 
Ama belki de Erdoğan’ın o konuşmadaki asıl mesajı, not aldığım şu cümleydi:
 
“Ne diyor Akif? Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar. Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi? Biz tarihimizden ibret alıyor ve eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz.”

Yorumlar1

  • duyarlı vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Ak Partinin haliyle Türkiyenin yara alması için fırsat bekleyen milliyetçi, müslüman Türk düşmanlarına (Türkiye içindeki düşmanlar) o zevki yaşatmamak için Cumhurbaşkanımızın mutlaka düşündüğü bir planı yani Türkiye Lehine olacak şekilde vardır . Ellerini ovuşturanlara fırsat verilmemesini temenni ediyor ve istiyoruz.
    Cevapla Toplam 19 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat