Mealcilik, “Kur’an İslamı” ve Amerika

.

  • GİRİŞ11.02.2017 09:45
  • GÜNCELLEME11.02.2017 09:46

Mealcilik ve “Kur'an Müslümanlığı” adı altında Türkiye'de yürütülen çalışmalar, ABD'nin beşinci kol çalışmalarıdır.

Mealcilik ya da aktüel adıyla Kur'an müslümanlığı yaklaşımında, temeldeki oryantalizm, Anglo Sakson yorumu olan ''esansiyalizm''i yani özcülük görüşünü vurgular ve bu görüş sebebiyle dini somutlaştırma/nesnelleştirme ile onu bir maddî şey haline dönüştürür; dini meta haline getirir, araçsallaştırır. Din bu bakış açısından tarihsiz / sosyolojisiz bir öz olarak algılanır ve çalışılır.

Esansiyalizm, dini sadece mukaddes metinlerden-kutsal kitaptan anlamanın mümkün olduğu iddiasındadır. Protestanlığın felsefi özüdür: Dini bireyselleştirip vicdana hapsederek kapitalizmin yolunu açmıştır.

İkinci dünya savaşı öncesinde İngiliz Esansiyalizmi (özcülük), Araplarda Selefilik / Vahhabilik, Türklerde Türkçe ezanla somutlaşan Mealcilik ve Kur'an Müslümanlığı ya da Türk Müslümanlığı adını alır. 1950 sonrasında, özellikle 12 Eylül darbesi sonrasında da Amerikan Esansiyalizmi ise, ilahiyat fakültelerinde akademizim, avam arasında da Mealcilik ve Kur'an Müslümanlığı adını alır.  

Amerikan Esansiyalizmi, Türkiye'de İslamı protestanlaştırma projesidir. ABD'de ilahiyat fakültelerinde ve sosyal bilimler akademilerinde İslama yönelik çok sayıda araştırma yürütülmektedir. Bu akademik çalışmalar, hedefleri belli, planlı, sıkı kontrol edilen, belli bir disiplin içinde ürütülen ve yıllık belli bir limiti gözeten faaliyetlerdir.

Prof.Dr. Carl W. Ernst, “Amerikan Üniversitelerinde İslami Araştırmalara Yaklaşımdaki Değişiklik” başlıklı bir konferans verdi.. İlginç bilgilerin bulunduğu bu konferansı Türkçeye Dr.Cengüzel Zülfikar çevirmiş; internette rahat bulabilirsiniz. Birkaç notumu, bu yazıda paylaşmak istedim.

Amerikan Üniversitelerinde toplam 18 tane Orta Doğu Çalışmaları merkezi vardır. Üniversite ve Yüksek Okullarda 1400’den fazla Dinî Araştırmalara tahsis edilmiş akademik bölüm, ilahiyat vardır.

Amerika’da Dinî Çalışmalar bölümleri 1960’larda Mûsevîlik, Katoliklik ve diğer Doğu dinlerini de öğretim programına/müfredata almak üzere genişlemeye başlamıştır.

Tüm “Dinî Çalışmalar” bölümlerinin hâlihazırda ancak %15’inde İslâmî Araştırmalar Bölümü bulunur. Dinî Çalışmalar/Araştırmalar Bölümlerinin Doktora Programlarının 34’ünden 17’si İslâmî Araştırmalarda doktora/uzmanlık verir.

Bunların başında 2600 üyesi, 60 kuruluş ve 39 bağlı örgüt, yayınladıkları hakemli dergi ve yıllık toplantısı ile Orta Doğu Araştırmaları Derneği (MESA) gelir. Bu kuruluşun fizikî mekânı Arizona’da The University of Arizona’dır.

Mealcilik ve Kur'an Müslümanlığı adı altında Türkiye'de yürütülen çalışmalar, ABD'nin beşinci kol çalışmalarıdır. Amerika bu araştırmalarla, İslam ülkesini kontrol ederken İslam milletini parçalamak ve güçsüz düşürmek amacıyla strateji üretmek için veri toplamaktadır. Bunda görev alanlar olduğu gibi, nadanlıklarından alet olanlar da vardır.

Bu konuda bir kaç yazı yayımlamayı düşünüyorum.

 

 

Yorumlar16

  • Celal Balcı 7 yıl önce Şikayet Et
    Toplumun % 92"si Kuran'ın manasını hiç okumamış, Allah'ın Kitabını hiç muhatap almamış, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
    Cevapla
  • adem 7 yıl önce Şikayet Et
    Ayakları yere basmayan fazlaca yürekli bir yazı...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Ertan 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah in anlasilarak okunmasi ve hayata aktarilmasi icin Resulunu gorevlendirmesi ne zamandan beri ABD nin 5. kol calismasi olmus? Kendini Kerim Kitaba gore duzeltmek varken yok biz boyle iyiyiz bize Kuran bir sey soylemez demek nasil bir bedbahtliktir. Allah im aklimizi basimizdan alma...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Abdülkadir 7 yıl önce Şikayet Et
    Hiç düşündünüz mü, Amerika neden islam ve kuranla bu kadar ilgileniyor. Kuranın daha iyi anlaşılması için mi? Yoksa satranç oyunlarının bir parçası mı?
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Sami 7 yıl önce Şikayet Et
    Hüsn-ü zan ile bakacak olursak; maksadını aşan bir yazı olmuş: 1) Kur'an'ı yaşamında hakem olarak konumlandıran -ki olması gereken budur ve bunun adı Müslümanlıktır- kişileri (Müslüman, Muvahhid) "Özcü / Esansiyel" olarak yaftalamak..., 2) Uzun süreli bir cahiliyyenin meşruluğu... gibi... Usûl, kurnazca ve hadi neyse de esastan yanlış diyor ve bir açıklama bekliyorum...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat