Modern Zamanlarda Bir Kadim Şehir: İstanbul

.

  • GİRİŞ25.03.2017 09:14
  • GÜNCELLEME27.03.2017 07:41

Araştırmacı yazar Nidai Sevim’in “Keşf-i İstanbul / Mekanlar ve İnsanlar”  kitabı da yayımlanınca, önceki “Yer Gök Medeniyet” (2014) ve “Şehir ve Şuur” (2015) kitaplarıyla birlikte  üçlemesi tamamlanmış oldu.

İstanbul’un bugününden yola çıkan bu üçlemeyle tarihsel derinliğinde İslam medeniyetine ulaşılmaya çalışılıyor; yazarın engin duyarlılığı ve canlı dikkati sayesinde İstanbul’da öyle keşifler yapıyoruz ki gerçekten mekanların ruhuna dalarken, medeniyetimizin anlam katları arasında insan, toplum ve devlet tasavvurlarımızla, düzen fikrimizle yeniden buluşuyoruz.

Bu üç kitapla modern zamanlarda kadim bir şehir olan İstanbul’un sokaklarında dolaşmakla amaçlananın “medeniyetimizin izlerini sürmek” olduğunu öğreniyoruz, “Keşf-i İstanbul / Mekanlar ve İnsanlar”  kitabının sunuş yazısında:

“Uğradığımız mekanlar bazen Merkez Efendi, Eyüpsultan ve Murad-ı Buhari gibi İstanbul’umuzun manevi üsleri oldu. Bazen ayakta durmaya takati kalmamış tarihi bir çeşmenin yanında soluklandık ve tarih muhasebesi yaptık.

Bazen Karaköy, Yer Altı Cami, Fatih, Mehmet Ağa Külliyesi gibi İstanbul’un pek bilinmeyen mekanlarına misafir olduk.

Bazen de bir mezar taşından hareketle adı sanı unutulmuş fakat tarihte iz bırakmış Kadırga Mimarı Mustafa Ağa, Hattat Demircikulu Yusuf Efendi, şair ve devlet adamı Ebubekir Kani Efendi, ünlü matematikçi Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa ve Hekimbaşı Salih Efendi gibi münevverlerimizin hayat hikayesiyle yüzleştik.

Eyüpsultan’da bir Mimar Sinan şaheseri Zal Mahmut Paşa Camiinitemaşa ederken gururlandık. Fakat Şehzade Mustafa’nın katli aklımıza düştüğünde de hüzünlendik.

Eyüpsultan’da 221 yıldan beri garip gurebaya hizmet veren imareti, büyük camilerin girişinde bir zamanlar salınan ‘Enaniyet Zincirleri’ni, varlıklı müminlerin bakkalları dolaşıp borçlarını sildirdiği sistem olan ‘Zimem Defterleri’ni hatırlamak da yine bu durağımıza nasip oldu.”

Nidai Sevim, A.Ü. Sosyoloji Bölümü’nden mezun, tarihe ilgisi nedeniyle Arapça ve Osmanlıca eğitimi almış bir yazar; ciddiyeti ve titizliği eserlerinde de görülüyor. “Medeniyetimizin Sessiz Tanıkları” (2007)isimli ilk kitabından itibaren çalışmalarını izliyorum. Ayrıca “Medeniyetimizde Toplumsal Dayanışma ve Sadaka Taşları” (2009), “Osmanlı Mezar Taşlarında Manzum Metinler” (2012) ve “Medeniyet Söyleşileri” (2014) kitaplarını da zevkle okumuştum.

Nidai Sevim’i “Keşf-i İstanbul / Mekanlar ve İnsanlar”  kitabından dolayı tebrik ediyorum, güzel bir çalışma olmuş. Kitapları, toplumsal hafızayı tazeliyor ve maşeri vicdanı uyandırıyor. Kalemin hakkını veren yazarlardan biri o.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat