İstanbul Valiliği’nin Mehmet Akif Ersoy istihbarat raporu

.

  • GİRİŞ01.01.2018 13:08
  • GÜNCELLEME02.01.2018 07:12

Mehmet Akif Ersoy, Türkiye’nin “milli şairi” olan, fakat ömrünün son senelerinin büyük kısmını Mısır’da geçirmek zorunda kalan büyük şair... O, her mekanda ve organizasyonun başlangıcında okunan İstiklal Marşı’nın ilgisizlikle ölen yazarı...

Mehmet Akif, Abbas Halim Paşa’nın davetleri üzerine 1925 yılına kadar kışları Mısır’da yazları İstanbul’da geçirdi. 1925’in sonlarına doğru Türkiye’den Mısır’a gitti, on bir sene de geri dönmedi...

Dindar kişiliğiyle öne çıkan Mehmet Akif Ersoy, kurtuluşuna gayret ettiği vatanının polisleri tarafından taciz edilecek denli takip edilmesi başta olmak üzere, işsiz bırakılıp meclisten uzaklaştırılması, bir emeklilik maaşının bile ona çok görülmesi, yani özetle yaşam hakkının elinden alınması dolayısıyla Mısır’a gitmişti.

Mehmet Akif Ersoy, Mısır hayatının önemli bir bölümünü inziva ile geçirmişti. Onun en yakın dostu Kuran-ı Kerim’di. Küçük yaşında hafız olan Mehmet Akif, Mısır’da -oğluyla kıldığı hatimli teravihler ve Kuran meali çalışmalarından- kendi deyişiyle “demir hafız” olmuştu. Mehmet Akif’in Mısır’daki yıllarını verimli geçti, toplam 34 şiir yazmıştır.

Döndüğünde polis korkusu ve Mısır’a geri gönderirler endişesinden Mehmet Akif’i sadece on kişi karşılayabilmişti. Siroz ve kanser teşhisi konulan Akif, kendisine her daim destek olan Abbas Halim Paşa’nın Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’na yerleşti. Ömrünün son günlerini burada geçti.

Yıl 1936, dönemin İsmet İnönü liderliğindeki CHP hükümeti Mehmet Akif’i rahat bırakmadı, İstabul  valiliğine baskı yaparak Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda adeta hapis hayatı yaşatıldı..

Elime İstanbul valiliğinin Mehmet Akif hakkında tuttuğu istihbarat raporu geçti. Çok üzüldüm. Vali yardımcısı H. Karataban’ın raporu şu şekilde:

‘’Şair Mehmet Akif, kansere müptela olduğundan tedavi için İstanbul’a gelmiştir. Maçka’da İzmir Palas’ta oturan Abbas Hilmi Paşa ailesinden Prenses Emine’nin Himaye ve yardımı ile 9.6.1936’da Teşvikiye sağlık evine yatırılmıştır. Halen orada tedavi altındadır. Mısır’a dönmeyeceğini ve bundan böyle Mısır’da kalacağını ziyaretçilerine söyleyen bu şahsın durumu tarassut altına aldırılmıştır. İstanbul’a gelişinde başka bir maksat olup olmadığı da tahkik edilmektedir. Sonu arzedilecektir.’’

Vali Naibi H. Karataban,  Mehmet Akif hakkında vefat raporu da tutmuş anlaşılan..

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif’e İstanbul cehennem edilmiştir. On bir yıl Mısır’da yaşamasının nedeni de bu polis tacizleri ve ağır baskıydı.

İsmet İnönü’de şair korkusu vardı. Sadece Mehmet Akif hakkında değil, Yahya Kemal hakkında da tarassut emri vardı. Nazım Hikmet ise hapisteydi.

 

Yorumlar1

  • ferdi turan 6 yıl önce Şikayet Et
    nereden nereye ... hadi dönelim kendimize yüz yıl gerekecek olsa da denemeye değer bence ...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat