Avrupa solunun PKK/PYD umudu

.

  • GİRİŞ25.11.2019 09:45
  • GÜNCELLEME26.11.2019 09:18

Sloven Marksist yazar Slavoj Žižek’e göre Avrupa solunun ‘ABD’nin askeri olduğu’ eleştirisi, PKK/PYD’ye ağır bir darbe ve Türkiye’ye destek.. Yazar, Türkiye’nin katılacağı küresel düzende Avrupa’nın İslam istilasına maruz kalacağını savunuyor.

 

 

Slavoj Žižek, Independent’teki “Avrupalı Solcular, ABD’den Destek Aldı Diye Kürtler’e Sırt Çeviriyor, İğrenç Bir İhanet Tablosu Daha[1]” başlıklı yazısında Avrupanın PKK/PYD’den desteğini çekmesinin ağır bedelini anlattı.

Orta Avrupa’daki Kürt algısının ‘acımasız kabilelerin savaş alanı’nda ‘naif bir dürüstlük ve adalet duygusu ama bunlarla beraber batıl inanç, ihanet ve sürekli acımasız savaş hali’ olduğu tespitini yaparak sözkonusu yazısına başlamaktadır. Bu oryantalist Kürt tanımının, ‘Avrupa medeniyetinin tasvir ettiği barbar Öteki'nin bir karikatürü’ olduğunu da küstahça ifade etmektedir.

 

 

Žižek başta olmak üzere Avrupalı sol aydının PKK’yı Müslüman Kürtlerle özdeşleştiren çarpıtması, çok dikkat çekici.. Žižek, yazısında, dağa çıkmış, eli kanlı ve silahlı, 40 yıldır masum sivil halkı katleden PKK’lı teröristleri meşrulaştıran ve yücelten ifadeler kullanıyor: PYD/PKK’lı teröristlerin “her türlü dini köktenciliğe mesafeli, gelişmiş bir feminist algı vs. ile toplumun en modern ve seküler kesimi olduğu’’nu,  dolayısıyla Avrupa’ya yakın bir grup olduğunu ileri sürüyor. 

Žižek, sözü uzatmadan Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı ve “istikrarlı dahi” Trump’ın “Kürtler de melek değil” diyerek Kuzey Suriye’deki askeri harekatını meşrulaştırmasını “PKK/PYD’ye attığı kazık” olarak yorumlamış. Trump için “bölgedeki tek melek, İsrail (özellikle Batı Şeria’da) ve Suudi Arabistan (özellikle Yemen‘de)” olduğunu yazıyor.

Marksist düşünür, Avrupalı solcu aydın olarak Žižek, yazısında inciler döktürmüş: Avrupa emperyalizminin yazdığı ‘makus kaderleri’ Kürtleri ‘jeopolitik sömürge oyunlarının ibretlik kurbanı haline getiriyor’ diyor: Dört komşu devletin, Türkiye, Suriye, Irak ve İran’ın ‘sınır hattında yayılan’ çoktan hak edilmiş ‘tam özerklikleri kimsenin işine gelmiyor.’ 

PYD/PKK’dan Kürtler diye bahsetme cinliğinin yanında İslam dünyasını parçalayıp cetvelle sınırları çizen Batılı ülkeler anılmadan ve mevcut ulus devletler sisteminin Avrupa’yı üstün kıldığı da göz ardı edilerek Kürtlere bağımsızlık teranesi sürdürülüyor..

Žižek, Avrupalı solcu aydınların PKK/PYD’nin ABD’nin askeri korumasına ‘bel bağlamak zorunda kalmaları’ndan ‘rahatsız olma’ tepkisinin kendini ‘yaralayan’ durum olduğunu yazdı. Avrupa solu nasıl PKK/PYD’nin ABD’nin piyadesi olmasını eleştirirdi?

Žižek’in Avrupa soluna  bir sorusu var: Sol örgüt olarak PKK/PYD, Avrupa’nın anti-emperyalist “solcular”dan gelen bu ABD’nin askeri olma eleştiri ‘darbe’sinin altından kalkabilecek mi?

Žižek’e göre Avrupa solunun görevi, PKK/PYD’nin ‘Türk istilası karşısında gösterdiği direnişi tam olarak desteklemek!’ Çünkü Türkiye, ‘yavaş yavaş yeni bir barbarlığa doğru savrulurken’, çullandığı PKK/PYD ‘tek umut ışığı’dır. Sözkonusu umut, yalnızca Türkiye’ye karşı mücadeleyi veren PKK/PYD’yle alakalı değil, Avrupa’yla ilgili, ‘nasıl bir yeni küresel düzenin doğmakta olduğuyla’ ilgili.

PKK/PYD ‘terk edilirse’, Türkiye’nin bölgesel güç olarak katılacağı bu yeni küresel düzende ‘Avrupa kurtuluş mirasının en değerli kısmına yer ayrılmamış olacak’.

Avrupa PKK/PYD’ye ‘yüz çevirecek olursa, kendine ihanet etmiş olacak’.

PKK/PYD’ye ‘ihanet eden Avrupa, gerçek Europastan olacak!’ Müslüman istilası altındaki Avrupa!

Yorumlar1

  • Nurali Yenilik 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa aydını, sağcısı, solcusu, liberali, faşisti ve marksisti hep birden İslamofobi'yi araçlaştırır, uluslararası sorunlarda maymuncuk olarak kullanır..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat