Yoksul ülkelerin borçları silinsin..

.

  • GİRİŞ27.03.2020 09:27
  • GÜNCELLEME28.03.2020 10:22

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin "Virüsün özellikle dünyanın en savunmasız bölgelerinde orman yangını gibi yayılmasına izin verirsek milyonlarca insan ölecek. Ortak bir düşmanımız var ve bir virüsle savaşıyoruz." uyarısında bulundu..

 

 

Ülke düzeyinde alınan önlemlerin küresel ölçekte yaşanan kriz için yeterli olmadığını belirten Guterres, G20 ülkelerine koronavirüs salgınıyla mücadelede eş güdümlü, kararlı şekilde yeni adımlar atma ve gelişmekte olan ülkelere yardım etme çağrısında bulundu. 

******

 

 

G20 liderleri, koronavirüsü krizine nasıl bir küresel tepki verebileceklerini görüşmek üzere bir araya geldiler. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle katıldığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gündemiyle toplanan G20 Liderler Olağanüstü Zirvesi'nde şunları söyledi:

“Çatışmalardan ve savaşlardan etkilenen ülkelerin sağlık sistemleri tamamen çökmüştür. Suriyeli mülteciler başta olmak üzere zorla yerinden edilmiş kişiler salgın karşısında en dezavantajlı kesimi oluşturuyor. Bu süreçte savaştan etkilenen bölgelere ve risk altındaki topluluklara yönelik insani yardım finansman kaynaklarını seferber etmeliyiz.

G20 bünyesinde bu konuda bir çalışma grubu oluşturabiliriz. Ben de gelişmekte olan ülkeler ve özellikle Afrika’ya yardım edilmesi konusunu önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Hepimiz için bir tehdit oluşturan bu virüsün aynı zamanda bizlere insanlığın ortak bir düşmanına karşı bir araya gelme fırsatı verdiğini belirtmek istiyorum. Bu felaket karşısında Türkiye olarak her zaman olduğu gibi dayanışma ve işbirliği içinde hareket etmeye hazırız.’’ dedi.

*****

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göğsümüzü kabartan bu konuşmasını bu yazıda biraz açmak istiyorum:

 

Dünya Bankası, IMF ve G20 liderleri, bu koronavirüs krizinde yoksul ülkelerin borçlarını silsin diyorum.. Yoksa milyonlarca kişi ölecek!   

 

*****

 

İnsanlık, dehşet dolu zamanlardan geçiyor.  Koronavirüs krizi, çok daha kötüye gidebilir.

Zengin ülkeler,  koronavirüs salgınından insanını ve şirketlerini koruma çalışmaları yürütüyor. Tedbir paketleri açıklanıyor art arda.

Peki koronavirüs, Asya, Afrika ve Güney Amerika’daki hiçbir tedbir alamayan yoksul ülkeleri vurursa ne olacak?

Varoşlarda insanlar, neredeyse üst üste yaşıyor.. Hastaneler, aşırı kalabalık.

Yoksullara yardım için hükümetler bütçe bulamıyor. Bu yoksul ülkelerin birçoğunda insanların evde oturacak ya da gereken temel sağlık hizmetini alacak gücü yok!

Yoksul ülkeler, zengin ülkelere ve IMF gibi kurumlara milyarlarca dolar borç yükü altındalar. Ama şu anda bu parayı sağlık sistemine akıtmaları ve böylece halkın evde kalmalarını sağlamaları insani, çok daha çok daha akıllıca olacak; böylece virüsün yayılması önlenebilir.

 

Yoksul ülkelerin koronavirüsü kontrol altına almak için gereken kaynaklara sahip olmamasından dolayı derin endişe duyuyorum. Koronavirüse karşı tedbir alamayan yoksul ülkelerde milyonlarca kişinin ölümüne göz yumulamaz. 

 

******

 

Uzmanlar, liderlerden dünyanın en yoksul ülkelerinin borçlarını silmeyi teklif etmelerini istiyorlar; bu sayede bu kıymetli miktar bütçe, hayat kurtarmada kullanılabilir.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının etkileriyle karşı karşıya kalan dünyanın en yoksul ülkelerinin borç ödemelerinin askıya alınması hatta borçlarının hafifletilmesi için G20 ülkelerine yönelik ortak bir açıklama yaparak çağrıda bulundu.

Açıklamada, Kovid-19 salgınının, dünya nüfusunun 4'te 1'ine, aşırı yoksulluk içinde yaşayan dünya nüfusunun ise 3'te 2'sine ev sahipliği yapan Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) ülkeleri için ciddi ekonomik ve sosyal sonuçlar doğurmasının muhtemel olduğu vurgulandı.

Ayrıca borç ödemelerinin askıya alınmasının, IDA ülkelerinin Kovid-19 salgınının yarattığı zorluklarla mücadelesi için acil likidite ihtiyaçlarına yardımcı olacağı ve ülkelere krizin etkisiyle ortaya çıkan finansman ihtiyaçlarının değerlendirilmesi için zaman tanıyacağı açıklandı. Bu sayede ellerindeki değerli kaynakları koronavirüs pandemisi için harcayabililecekler.

*****

2. Dünya Savaşı’ndan sonra büyük devletler Almanya’nın borçlarını büyük oranda sildi ve uluslararası barışın tesisi için Birleşmiş Milletler kuruldu.

Pakistan ve Etiyopya şimdiden borç affı talebinde bulundu.

Liderler daha önce bu konuda anlaşabilmişti ama bunun için çok ciddi bir kamu baskısı gerekmişti.

2005 yılında, G8 maliye bakanları dünyanın en büyük borç yükü altındaki 18 ülkesinin 40 milyar Amerikan Dolarını bulan borcunu silmişti.

Ayrıca Ebola’dan sonra IMF dünyanın en ağır darbe alan ülkelerinin 100 milyon Amerikan doları tutarındaki borcunu iptal etti.

Bu krizden bir gelecek tahayyülü üretebiliriz.. Dünya liderleri harekete geçmeli.. 

******

G20 liderlerine 16-17 Nisan'da gerçekleşecek Bahar Toplantıları'nda sürdürülemez borç durumu içinde olan ülkeleri belirleme ve kapsamlı eylem teklifi hazırlama çağrısında bulunulmalıdır. 

Dünya Bankası, IMF ve G20 liderlerine çağrı yapıyorum: Koronavirüs krizinde yoksul ülkelerin borçları silinsin.  

Liderlerin ikna edilmesi gerekiyor. Bunu dünya aydınları olarak hep birlikte başarabiliriz.. Dünya gücü ülkeler ve dünya sisteminin kurumları, yoksul  ülkelerin borçlarını silmeyi kabul ederek, milyonlarca hayatı kurtarabilirler çünkü. İlk etapta borç ödemeleri derhal askıya alınmalı..

Ayrıca virüsü kontrol altına almak, sağlık sistemlerini güçlendirmek ve insanların evlerinde kalmalarını sağlamak amacıyla hızla para harcayabilmeleri için tüm hükümetlere ek fon sağlanması çağrısında bulunuyoruz. Şu an yapılması gereken şey tam da budur.
 

Yorumlar1

  • yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    bu hassasiyeti tasimak düsünmek dahi bir erdem hali lakin hacli dünyasinin umrunda degil bunlar zaten tek amclarida bu dünya nufusunun azalmasi borc altinda bogulan ülkelerin tepesine yeni borclandirmayla les kargasi gibi cökmek ekmeklerini aldilar simdi ise sira kanlarini emmek ancak böyle bir uygulama silam ülkeleri arasinda birlik beraberlik daynisma ya gecilirse en azindan islam cografyasi az bir yara ile atlatir insaallah
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat