Dolandırıcılığı kamufle eden beyaz gömlek

  • GİRİŞ01.02.2015 07:58
  • GÜNCELLEME01.02.2015 11:28

Acaba öyle mi olacak? SYRİZA’nın lideri Çipras fiilen iflas etmiş ülkesini yeniden yükselen bir değer yapabilecek mi?
Çipras’ın vaatleri asgari ücreti yükseltmek, AB’ye olan borçları silmek, bankaları ve hastaneleri devletleştirmek, ulaşımı bedava yapmak, emekli maaşlarını artırmak, zenginlerden dörtte üç oranında vergi alıp bu parayı dağıtmak. Peki, bu vaatler gerçekleşebilir mi? Ve bu, Yunanistan’ın sorunlarını çözer mi? Dahası bu vaatler ahlaklı bir siyaseti mi gösteriyor yoksa devlet gücüyle gasp ve baskının sosyalizm başlığı altında kamufle edilmesini mi? Çipras ülkesine totaliter bir gelecekten başka bir şey vaat etmiyor.
Yunanistan AB’den gelen fonlarla yaşadı, çok aldı ve buna karşılık çok az verdi. Yunan yönetimleri Avrupa Birliği’ni adeta dolandırdılar. Üretim çok düşük. Bu, Yunanistan halkı tembel olduğu için değil, sistem buna ittiği için böyle. Zaman içinde bu sistem yüzünden devletten hazır almaya alışkın kesimler oluştu. Dimitris Malliaropulos Eurobank Research’te yayımlanan makalesinde şunları söylüyor:
- Yunan ekonomisi 2000’den itibaren her yıl ortalama yüzde 10 verimlilik ve rekabet gücü kaybediyor.
- Tarım ve sanayide gerekli yapısal reformlar yapılmadı.
- Kemer sıkma programı lazımdı, yapmadı.
- Tarım ve sanayide yüzde 20, hizmetlerde ise yüzde 80 sektörel çöküş yaşanıyor.
Ve bu korkunç tabloya rağmen yüksek ücretlere ve üretim verimsizliğine devam ediliyor!
Ülkenin bu döngüden çıkmasının tek yolu var: Üretim çarklarını harekete geçirmek. Yani çalışmak, çok çalışmak, bireyi kuvvetlendirmek ve devlet şirketlerinin tamamına yakınını özelleştirerek küçültmek.
Peki, Çipras bunları mı vaat ediyor? Tam tersi! Vaatleri vatandaşı daha çok devlete bağımlı kılmaya ve devleti büyütmeye yönelik. Bunları yapmaya kalkarsa Atilla Yayla’nın perşembe günü yayımlanan, Yeni Şafak’taki isabetli yazısında söylediği gibi ‘Yunanistan’ı iyice batırır. Asgari ücreti artırırsa işsizliği iyice artırır. Borçları ödemezse bir daha borç alamaz. Vergileri çok yükseltirse müteşebbisleri kaçırır.’

Devamı için tıklayın >>>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat