OHAL Komisyonuna karşı FETÖ’nün yeni oyunu

  • GİRİŞ22.07.2017 09:23
  • GÜNCELLEME22.07.2017 09:23

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu 17 Temmuz itibari ile göreve başladı. 7 yargıç ve 200 uzmanın görev alacağı komisyonun görev süresi, 14 Eylül 2017 itibari ile sona erecek. Ancak, gerek görülmesi halinde görev süresi uzatılabilecek.

Komisyonun çalışma usulü ve komisyona başvuru süreci gibi tüm hususlar netleşti. Komisyon başvuruları almaya başladı.
OHAL Komisyonu, FETÖ ile mücadele açısından çok önemli bir işleve sahip. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) söz konusu Komisyonu, “Köksal ve diğerleri v. Tükriye” başvurusu üzerinden 12 Haziran’da verdiği bir kararla “erişilebilir bir yargı yolu” olarak kabul etti. Yani Komisyon, yüksek mahkeme tarafından tüketilmesi gereken bir iç hukuk yolu olarak görüldü.
AİHM’in bu kararı aynı zamanda Anayasa Mahkemesi tarafından FETÖ ile ilgili bir kararda tekrar edilerek vurgulandı.  
Komisyonun göreve başlamasıyla birlikte, AİHM daha önceden OHAL kararları ile ilgili kendisine yapılan 12 bin 600 dosyayı düşürdü.
OHAL Komisyonuna 120 bin başvurunun gelmesi bekleniyor. Ama bu iyimser bir tahmin. Nedenini birazdan anlatacağım. Ama önce FETÖ ile mücadelede bazı rakamları bir sıralayalım.
Bugüne kadar 16 Temmuz’dan itibaren, FETÖ ile ilgili, ilişkili ya da iltisaklı olduğu düşünülen 168 bin 977 şüpheli hakkında işlem yapılmış, 111 bin 240 kişi kamudan ihraç edilmiş. Uzaklaştırılanların sayısı ise, 32 bin 180 kişi.
Bugüne kadar 33 bin 506 kişi eski görevine iade edilmiş.
Sayılar günden güne değişmekle birlikte Temmuz itibari ile FETÖ şüphesi ile tutuklananların sayısı 50 bin 477; adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılananlar ise 48 bin 420. Hakkında işlem yapılıp serbest bırakılanlar ise 10 bin 226 kişi. Çoğu yurt dışına kaçmış olan hakkında işlem başlatılan FETÖ şüphelisi ise 8 bin 79 kişi.
           ***
Gelelim meselenin özüne. Devletin FETÖ’den arındırılması sürecinin başlamasının ardından FETÖ mensupları, “kamu görevinden ihraçlara karşı yargı yollarının kapalı olduğu”na dair uluslararası bir kampanya başlattı.
Bu kampanyaya, ayrıca gözaltına alınan herkesin tutuklandığı yalanını da ekledi. FETÖ’cüler, bu yalanı dışarıda dolaşıma sokarken, içeride de devletin mücadelesini akamete uğratmak ve mağduriyet algısı oluşturmak için, ilgili mercilere 300 binin üzerinde itiraz başvurusu yaptılar.
Ayrıca, daha önceden FETÖ’ye ait şirketlerin ya da kurumların sahipliğini, çok yaşlı, engelli vb. insanların üzerine geçirdikleri için, bu insanlara karşı başlatılan yasal süreçleri kamuoyu algısı için kullandılar.
Ayrıca, FETÖ’den tutuklananlarla ilgili mağduriyet görüntülerinin oluşturulması için özel çaba sarf ettikleri de konuyu takip eden herkesin malumu.
Şimdi benzer bir süreci, OHAL İnceleme Komisyonu için başlatacaklar. Hatta Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu’nun kapanması üzerinden yapılan başvuruların, usulüne uygun olarak yapılmadığı için reddedilmesi, hemen bir algı çalışmasına dönüştürüldü.
Bundan sonraki süreçte FETÖ’cüler, başvuruşu şartları ve süreci açıkça ortaya konulmasına rağmen, ilgili ilgisiz birçok kişinin bu komisyona başvuru yapmasını sağlayacaklar. Usulsüz başvurular reddedildiği için bunun üzerinden bir kampanya düzenleyecekler.
Komisyonun çalışmasını olumsuz etkilemek ve hatta yanıltmak için özel operasyonel süreçleri devreye sokacaklar. 
FETÖ özellikle bu süreçte mağdurların aklanmasını önlemek için özel çaba sarfedecektir. Zaten bir kişi mağdursa, FETÖ üyesi değildir. Dolayısıyla, FETÖ kendinden olmayan kişilerin aklanmasını istemeyecektir. Mağduriyetlerin devam etmesi üzerinden de komisyonun işlevine ve saygınlığına gölge düşürmeye çalışacaktır.
Bunu, AİHM başvurularına ve yargılamalarına kullanışlı malzeme üretmek için yapacaktır.
Çünkü AİHM, “Köksal ve diğerleri v. Türkiye” kararında, OHAL Komisyonunu bir iç hukuk yolu olarak kabul ederken, başvurucuların şikâyetlerine ilişkin nihai denetim yetkisini saklı tuttuğunu ifade etmişti. Yani Komisyonunun etkili ve gerçek anlamda işleyen bir yol olup olmadığının takipçisi olacağını belirtmişti.
Dolayısıyla bu süreçte, başta Komisyon olmak üzere, siyaset ve medya FETÖ manipülasyonlarına karşı dikkatli olmak zorundadır.

Türkiye gazetesi

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat