Faizler düşüyor krediler patlıyor

....

  • GİRİŞ22.01.2019 09:26
  • GÜNCELLEME22.01.2019 09:26

Amerika Irak’ta düştüğü hataya Suriye’de düşmek istemiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump 1 hafta içinde iki defa yaptıkları telefon görüşmesinde çok önemli kararlar aldı. Trump önce konuşacağı konuların altyapısını oluşturuyor. Kendisine yakın Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ı Ankara’ya gönderdi ve onun ağzından itirafta bulundu. Graham’ın “PKK, ABD nazarında bir terör örgütüdür. YPG, PKK'nın politik koludur. PKK ile bağlantısı var. YPG’nin siyasi kolu PKK ile bağlantılıdır. Kanıtlar gayet açıktır” demesi Amerika’nın bugüne kadar Suriye’de uyguladığı politikadan vazgeçtiği anlamına geliyor. Trump, yanlışta ısrar etmenin ülkesine zarar verdiğini gördü. Nitekim Senatör Graham’ın ardından Erdoğan’la görüşmesinde Menbiç bölgesindeki güvenliği vakit kaybetmeden devretmeye hazır olduğunu söyledi. İki lider DEAŞ’ın Suriye’deki kalıntılarını temizlemek ve tekrar ortaya çıkmasını önleyecek tedbirleri ortaklaşa alma konusunda uzlaştı. Ayrıca, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin artması ile güvenli bölge hakkında iki ülke genelkurmay başkanları arasındaki istişarelerin hızlandırılarak devam etmesinde de görüş birliğine vardılar.
Artık bu gündem çok net biçimde ortaya çıktı. Bu jeopolitik zafer hem piyasaları dopingledi hem de Cumhur İttifakının yerel seçimlerden ezici bir çoğunlukla çıkmasını sağlayacak.

Hazine, Merkez Bankasından 2018 kârına mahsuben aldığı 33 milyar lirayı kasasına koydu, borçlarını daha rahat ödeyecek. Şirketlerin devletten yaklaşık 80 milyar liralık KDV alacakları da böylece ödeme planı içine girdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu rakamlarına göre sektörün kredi hacmi ocak ayının ikinci haftasında 2 trilyon 490 milyar liraya çıktı. Bu dönemde mali kesime verilen kredilerin toplamı 76 milyar 876 milyon lira, mali kesim hariç toplam kredi hacmi 2 trilyon 260 milyar lira oldu. Bankacılık sektöründeki toplam mevduat 2 trilyon 208 milyar liraya yükseldi. Kredilerdeki artış, büyümenin yavaşladığı iddialarını boşa çıkarıyor. Özellikle mali kesime verilen kredilerin 2.26 trilyon liraya ulaşması çok önemli..

Sonuçta yatırım harcamaları artacak. Bankalar krediyi ödeyene verir. Demek ki, kredi kullanan şirketler sağlam. Yani aldıkları kredileri ya borç ödemesinde kullanacaklar, ya da üretim artışında..

Kredi faizlerinde 10 puanlık gerileme dikkat çekiyor. Doğal olarak TL mevduat faizlerinde de düşüş başladı. Bankalarımız yurt dışından çok rahat borçlanıyorlar. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun makro-ihtiyati kurallarda bankalar lehine yaptığı ayarlamalar sonunda dövizdeki oynaklık sona erdi. Kredi-mevduat faizlerini düşmesi her anlamda yararlı. Nitekim enflasyon beklentileri de buna bağlı olarak geriliyor.

Peki yerli yatırımcı dolardan neden vazgeçmiyor? 162 milyar dolara çıkan toplam döviz mevduat hesapları ne zaman küçülecek? Hemen söyleyeyim, bu arkadaşlarımız fena hâlde gaza geldiler. 31 Mart’tan sonra Türkiye’nin IMF ile anlaşma yapacağı palavrasına kandılar.

Sonuç: Türkiye yılın dördüncü çeyreğinde artı büyüme gerçekleştirecek...

TÜRKİYE GAZETESİ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat