İman mı yoksa namaz mı önde gelir?

Necmettin Nursaçan Hoca'nın okuyuculardan gelen sorulara verdiği cevaplar...

  • GİRİŞ10.05.2012 10:06
  • GÜNCELLEME10.05.2012 10:06

Böbrek hastasıyım diyalize girdiğim günlerde çok halsiz oluyorum ayağa kalkacak gücüm olmuyor ve namazımı kılamıyorum, ne yapmam gerek?

Oturduğunuz yerde kılabilirsiniz namazınızı.

Dinimizde iman mı yoksa namaz mı önde gelir?

İman olmadan ne namaz olur ne oruç. “Allah’ım şahitlik ederim ki sen haksın. Hz. Muhammet Aleyhisselam senin kulun ve elçindir. Senin tarafından alıp getirip bizlere aktardığı her şeyin doğruluğunu kabul ederim şahitlik ederim”. İlla ki önce iman gereklidir ama o imanın gereği de ibadetlerdir tabi ki. “Namaz kılmayan kâfir olmaz amma kâfirler namaz kılmaz”.

6 yıldır evliyim bir de oğlumuz var. Eşimle aramızda normalde bir sorun yok ama dini konularda anlamda anlaşmazlıklar çıkıyor, ben dinimi yaşamak ibadetlerimi yapmak istiyorum ama o bunu sıkıntı yapıyor ne yapmam gerek?

Bu son derece önemlidir. Rabbimizin rızası, peygamberimizin rızası hedeftir ona hepimiz uymak mecburiyetindeyiz, mutluluğumuz ondadır. Allah’ın emri ne ise onu yapmak gerekir beyefendi çok ileri gittin diyormuş ama ileri gitmek değil bu kulluk görevini yerine getirmektir. Hanımefendi ibadetlerini yapıyor emirleri yerine getiriyor, beyefendi aşırıya kaçıyorsun diyor ama hanımefendi normal olanı yapıyor.

1983 yılında 4 günlük bir erkek evlat edindim, okuttum, büyüttüm askere yolladım, evlendirdim, iş yeri açtım fakat beni çok zararlara soktu ve bana karşı çok asi, sürekli yalan söylüyor ona karşı bir sevgim kalmadı. Hukuki olarak evlatlığımdan çıkarabileceğimi öğrendim ama bunun dinen bir sakıncası olur mu?

O zaman normale dönmüş oluyor, herhangi bir vebali yoktur.

2 senelik evliyim ve 4 aylık hamileyim fakat eşim çocuğu istemiyor aldırmamı söylüyor ve beni aldattığını da biliyorum babasız çocuk büyütmek çok zor ama ne yapmam gerek?

Haramdır, cinayettir, büyük adamı öldürmek gibidir hatta büyük insanı öldürmeye kalksanız o size karşılık verip sizi alt edebilir ama o bebek savunmasız olduğu için diğerinden daha kalleşliktir bu. Onu Allah verdi ve canını almaya annenin de babanı da yetkisi yoktur.

Peygamberimizin evlatlığını boşatıp eşiyle evlenmesi hadisesini anlatır mısınız?

Efendimiz, Zeyd İbni Harise’nin boşadığı Zeynep Bint-i Cahş ile evleniyor. Bakın o olayda iki önemli mesaj var, o olayla iki önemli tabu yıkılmıştır. Birinci tabu neydi; sınıf ayrımının kalkması. Zeyd İbni Harise Peygamberimizin azadlığı ve kölesi idi, Zeynep Bint-i Cahş ise Peygamberimizin halasının kızı idi. Zeyd İbni Harise’yi komutan etti Peygamberimiz. Zeyd’in oğlu büyük sahabe Usame Hazretleri. Peygamberimiz Hz. Hasan’ı bir dizine, Usame’yi bir dizine oturtturuyordu. Usame simsiyah burnu yassı bir çocuk, ama Peygamber Aleyhisselam ikisini de öperek okşayarak büyüttü. Şimdi Usame 18 yaşında bir delikanlı, bir takım isyan olaylarının üzerine gidecek orduya başkomutan tayin etti Peygamber. O günlerde Peygamberimiz dünyamızdan ayrıldı, Hz. Ebu Bekir halife oldu, ordu güdecek komutan; kölenin oğlu Usame. Bakın ordunun içinde de büyük sahabeler vardı biraz onların gücüne gidiyor. Tabu dedim ya o cahillerin içinde tabu olduğu gibi, Müslüman olmuş kişiler bile onun komutanlığına razı gelmediklerini Hz. Ömer’e söylüyorlar. Hz. Ömer de gidiyor Hz. Ebu Bekir’e ve Sahabe-i Kiramda Usame’nin komutanlığı ile ilgili bir huzursuzluk var diyor. Hz. Ebu Bekir “Sen ne diyorsun Ömer, Peygamberin kararını değiştireceğim öyle mi?” buyuruyor, Hz. Ömer dediğine bin pişman ve gidip halifenin haklı olduğunu anlatıyor Sahabeye.

Necmettin Nursaçan - Haber 7

necmettin.nursacan@haber7.com

NOT: Sorularınız cuma günleri saat 09.15'te Kanal 7'de yayınlanan Muhsin Bay'ın sunduğu Cuma Sohbetleri programında Necmettin Nursaçan Hoca tarafından cevaplandırılıyor.

Yorumlar4

  • baydanis 11 yıl önce Şikayet Et
    sorular ve cevaplar. hocam sizi severiz, saygı duyarız ama iki sorunun cevabını vermemişsiniz. dindar kadına kocası müsaade etmiyor kadın ne yapmam gerekir diyor. cevap boş. peygamberimizin zeynep bint-i cahş ile evlenmesinin cevabı da soruyla hiç alakası yok. özellikle bu sorunun cevabı çok net verilmesi gerekir. çünkü bunları her görüşten insan okuyor. bu sorunun cevabının böyle olmasına din düşmanları "bak görüyor musu bu hadiseye hoca bile kaçamak cevap vermiş" demezler mi?
    Cevapla
  • semra 11 yıl önce Şikayet Et
    müslüman koca. beyefendi çok ileri gittin diyormuş ama ileri gitmek değil bu kulluk görevini yerine getirmektir. hanımefendi ibadetlerini yapıyor emirleri yerine getiriyor, beyefendi aşırıya kaçıyorsun diyor ama hanımefendi normal olanı yapıyor. ----türkiyenin müslüman beyefendileri !!!! çoğunlukla böyleler.... sonra da kocalık haklarından bahsediyorlar. oysa karısının ibadetlerine din hayatına engel olarak kocalık haklarını kaybetmiş oluyorlar.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    sevgili translator. hamd olsun bizlerde iyiyiz..çok şükür işlerde durgun..mezarcı misali allah bereket versin diyecek halimiz yok yani...sizi gördüğüme çok sevindim,yitiğini bulan kadar desem yeridir..translator, karınca duasının bir hikmetini keşfetmiştim onu okuduğum zaman maddi sıkıntıma bir yerlerden bir şeyler yetişiyordu..kavli duanıza karınca duasını alınız ve inşallah rabbim o duayı o sıkıntıya merhem eder..selametle kalınız.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    oooooooo kimler gelmiş gemiden atlamıştınız hani. sevgili translator,sizi ve bir kaç kişiyi kura çekilmeksizin gemiden atlayanlar olarak kafaya kazımıştım..gemi sağlamdı yunus (as) izinsiz olarak kavminden ayrılmıştı..gemi alabora olacakken yükleri hafifletmek gerekiyordu öyle bir hale geldi ki artık kişiler atılması gerekiyor..herkes durumu görüyordu ve kura çekildi..yunus as kurayı çekti lakin kendi aleyhineydi..33 yıl tebliğ yapmış inanan iki kişiydi..kahretti üzüldü gitti..ve denizin ortasında olmadı birde kura çekti ve denize atıldı..peki size ne oldu da denize atladınız..sağ mısınız?selamet misiniz?..siz neye kahrettiniz.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat