Suriye cephesi: Türkiye’nin çevrelenmesi

  • GİRİŞ05.02.2016 10:09
  • GÜNCELLEME05.02.2016 10:09

Ertelemenin gerekçesi her ne kadar tarafların uzlaşamaz tutumu gibi görünse de gerçeklerin daha farklı olduğu savaş alanından gelen haberlerden anlaşılıyor. 

Her askeri hamlenin siyasi bir çıktısı olur. Bu çerçevede Suriye’deki askeri gelişmelerin Cenevre görüşmelerini etkilemesi kaçınılmazdır. Nitekim bu etkiyi ve boyutlarını görüşmelerin devamında göreceğiz. 

Sahadaki askeri gelişmeler dikkat çekici. Rus Hava Kuvvetleri muhalifler üzerindeki saldırılarını sürdürüyor. Esad güçleri Hatay’ın güneyinde mesafe aldıktan sonra harekâtın sıklet merkezini Halep’e kaydırmaya başladılar. Amaç Halep’i kuşatarak muhalefeti çıkmaza sürüklemek. Bu hedefin gerçekleştirildiği yönünde haberler geliyor. Özellikle stratejik öneme sahip Nubul ve El Zehra kasabalarında kontrolün sağlandığı bildiriliyor.
Halep’in kuşatılması dengeleri önemli ölçüde değiştirecektir. Birincisi, sahadaki muhalif grupların Türkiye istikametindeki ikmal yolları tümden kesilecektir. İkincisi, muhalifler Halep’te sıkışacak ve yeni insani dramlar yaşanacaktır. Son olarak, Halep’in kuzeyinde kalan bölgenin gerilla savaşının gerektirdiği genişlik ve derinliğe sahip olmaması silahlı gruplar için hayati sorunlar doğuracaktır. Bir süre sonra direnişin akamete uğraması kaçınılmazdır. 

Bu tabloya Rus Hava Kuvvetleri’nin yoğunlaşacak saldırıları da eklendiğinde sahadaki gelişmelerin muhalifler için bir felakete dönüşmesi muhtemeldir. Anlaşılan, Esad’ın ordusu bu aşamada tüm muhalifleri kuzeye, Türkiye sınırına sürmeyi deneyecek. 

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, “Suriye’de teröristler bozguna uğrayana kadar saldırılar devam edecek” derken, bu tabloyu hedeflemektedir. Öte yandan, hem Rusların hem de ABD’nin “iyi çocukları” PYD/PKK dışında kalan tüm muhalif gruplar hedef tahtasında görünüyor.  
Roma’da bir araya gelen IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkeler toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Kerry,“Türkiye-Suriye sınırında tam kontrolü sağlamak üzereyiz” yönünde bir açıklama yaptı. Bu açıklamayı ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi McGurk’un Kobani’de PKK/PYD ziyaretiyle birlikte ele almak ufuk açıcı olabilir. 

Anlaşılan, yakın bir gelecekte PKK/PYD, Türk topçusunun menzilinin dışından (40 km güneyden) doğudan batıya doğru ilerleyerek sınırı tamamen kapatacak. Cepte kalan IŞİD militanları ise Rus Hava Kuvvetleri’nin hedefi haline gelecek. İlginçtir, ABD ve Rusya’nın Türkiye sınırında kontrolü sağlama hamleleri, IŞİD’den çok Türkiye’nin Suriye’de izole edilmesini hedefliyor gibi görünüyor.  

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat