Dere geçerken at değiştirilmez

Yüksek Askerî Şûra’dan mevcut komuta kademesiyle ‘yola devam’ kararı çıktı.

  • GİRİŞ30.07.2016 11:26
  • GÜNCELLEME31.07.2016 10:09

Siyasi otoritenin verdiği ve halkın seçtiği Cumhurbaşkanının da onayladığı bu karara elbette saygı duyarız. Bu kararın sorumluluğu Hükümet ve Sayın Cumhurbaşkanı’na aittir.
Şahsen gönlümden geçen; darbe girişimini ve bu alçak terörist kalkışmayı zamanında tedbir alarak engelleyemeyen sorumlu ve görevli tüm kamu personelinin değiştirilmesi, yenilenmesi yönündeydi. Bunu ifade ederken Genelkurmay Başkanımızın ve Kuvvet Komutanlarımızın vatanseverliğinden asla şüphem olmadığını özellikle not etmek isterim. Ama ülkemizi uçurumun kenarına sürükleyen, bir iç savaşa ramak bırakan, 247 vatan evladının şehit, 2185 kardeşimizin gazi olmasına sebep olan bu alçak terörist saldırıyı zamanında fark ederek engelleyemedikleri için sorumlulukları var. Bürokrasi ve askeriyede yetki ve sorumluluklar at başı gider. Bu nedenle yetki kullananın sorumluluğu da genel kuraldır. “Komutan sevk ve idare etmekten mesul olduğu birliğin-kıt’anın-personelin yaptığı veya yapamadığı her şeyden sorumludur” ilkesi askerlik mesleğinin temel prensibidir.
            ***
Ben komuta kademesinin görevi bırakmak için izin istediğini ancak ülkenin içinden geçtiği nazik durum, çevremizde cereyan eden gelişmeler, terörle mücadele ve TSK’nın yaralarının hızla sarılıp asli görevine angaje olması ihtiyacı ve TSK’nın kurmay ve general kadrosunun neredeyse yarıya yakınının PDY/FETÖ ile ilişkili çıkması gibi nedenlerle komutanların izin talebinin Başbakan ve Başkomutan tarafından geri çevrildiğini değerlendiriyorum. Yukarıda sıraladığım gerekçeler karşısında komuta kademesinin emeklilik ısrarını sürdüremediğini, ülkenin çıkarları ve milletin yüksek menfaatleri söz konusu olduğu için geri adım attıklarını düşünüyorum.
            ***
Terör örgütü PKK’nın FETÖ’nün aldırdığı nefes sayesinde tekrar toparlanıp saldırmaya başlamasına, Suriye’nin kuzeyinde PYD/YPG’nin fırsattan istifade tüm kırmızı çizgilerimizi çiğnemesine FETÖ’nün B planı olma ihtimali de katılırsa biz henüz dereyi geçmedik demektir. Belki de tam derenin ortasındayız. YAŞ kararları açıklandığında Devlet Başkanının birkaç gün önce “dere geçerken at değiştirilmez” sözünü hatırladım. Sağlık sorunları olan Jandarma Genel Komutanı hariç komuta kademesinde herhangi bir değişikliğe gidilmediğine ve komutanların izin isteği geri çevrildiğine göre biz ülke ve millet olarak dereyi henüz geçmemişiz. Geçemediğimiz için de mecburiyet olmadıkça at değiştirmiyoruz. 
            ***
Hükümet ve Sayın Başkomutan bu kadro ile dereyi geçebileceğimize karar verdi. Bekleyip göreceğiz. Başarılı olmaları; TSK’yı en kısa zamanda derleyip toplayıp asli vazifesine döndürmeleri ve kurumun içine sızan FETÖ elemanlarını kazımaları için onlara millet olarak dua edeceğiz. Ama unutmasınlar ki bize borçları var. Bu millete borçlarını ödemeleri için ellerine ciddi bir fırsat geçti. Sayın Genelkurmay Başkanı ve komuta kademesi, istihbarat kurumlarımızın yöneticileri; lütfen bu fırsatı iyi değerlendirip kendinizi bu millete affettirin. Bu ülkeyi, bu milleti kazasız belasız derenin öbür tarafına geçirin. İşte size tarihî fırsat...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat