Cumhurbaşkanı'ndan üç mesaj

  • GİRİŞ04.07.2015 11:12
  • GÜNCELLEME05.07.2015 09:40

Aktarılanlara göre, Cumhurbaşkanı'nın kısa konuşmasında üç başlık dikkat çekici bulunmuş. 

1- Belediye Başkanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı... Tüm görevlerimde gördüğüm şudur: "Kadrolar uyumlu olursa, sonuç da olumlu olur." 
2- Türkiye Cumhuriyeti, köklü gelenekleri olan bir devlettir. Devlet idaresinde "erkler arası uyum" çok önemlidir. 
3- Geçmişte yargı kararlarından şikâyet ettim ama yargıyı yok saymadım. Eleştirsem de saygı gösterdim!

Koalisyon süreci taktik zorluklar

Olağan şartlarda yeni hükümetin kurulması için görevlendirmenin 9 Temmuz Perşembe (veya en geç 13 Temmuz Pazartesi) günü yapılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı'nın, seçimden birinci çıkan partinin Genel Başkanı sıfatıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu'na görevi vermesiyle 45 günlük maraton da başlayacak. Davutoğlu'nun açıkladığı yol haritası, şimdiden ilginç hesaplara yol açmış durumda.

AK Parti açısından bakılırsa, müzakere sürecinin iki turlu planlanması gayet mantıklı. İlk turda, tek tek partilerin nabzının yoklanması ve buluşma noktalarının tespiti, ikinci turda ise koalisyon protokolü ve hükümet programının ete kemiğe büründürülmesi mümkün. Davutoğlu'nun görüşme sürecine, bir partiyi hedefleyerek girmesi doğru olmaz. Öncelikli gibi görünen parti ile müzakerelerin tıkanması halinde, kapısı çalınacak ikinci partide Davutoğlu'nun eli zayıflardı. Buraya kadar her şey makul. Lakin Başbakan'ın hangi sırayla parlamentoda temsil edilen üç partiye gideceği de mühim. Ana muhalefetteki beklenti, "küçükten büyüğe doğru görüşme." Yani, HDP ile açılış, MHP ile görüşme ve CHP ile pazarlık...

Bir diğer husus ise tüm tarafların karşılıklı kaygıları... Nedir o? Koalisyon modeli hangi partiyle hayata geçerse geçsin, parlamento zemininde farklı partiler arasında sağlanabilecek sürpriz uzlaşmalar. Örneğin, AK Parti-CHP koalisyonunda kritik konu sayılan Suriye politikasında, AK Parti-MHP Meclis zemininde uyumlu eylem içine girerse ne olacak? Tersi, AK Parti için de geçerli. Netice 258 vekili olan AK Parti, ortağının umulmadık hamlesi ile Meclis'te zora düşerse ne yapacak?

İşte bu yüzden eğer koalisyon sağlanacaksa, "Proje hükümeti kurulması ve yapacaklarını net takvime bağlaması kaçınılmaz!"

Devamı için tıklayın >>>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat