Ekonomide, “15 Temmuz direnci, 7 Ağustos Ruhu”

  • GİRİŞ06.12.2016 09:40
  • GÜNCELLEME06.12.2016 09:40

Hele hele "Ülke karışsın da arada nasılsa Cumhurbaşkanı da iktidar partisi de gider!" diye düşünen hastalıklı zihinlerle yan yana bile gelmemiz imkânsız.

Lakin...

İyi niyetin esas olduğu kesimlerle görüşler farklı da olsa konuşmak mümkün.

Kuşkusuz anlatacaklarımızı; piyasa ekonomisinin temel kurallarından, hukuk devleti ilkelerinden ve teşebbüs hürriyetinden zerrece taviz vermeden dile getirmekteyiz. Sistemin bu üç taşıyıcı sütununu tartışmamakla birlikte ekonominin ana hedefinin insanların (milletin) refahı olduğunu ve bu sütun olmadan ayakta kalamayacağını da gayet iyi bilmekteyiz.

***
Hükümet, çok yakında ekonomi ile ilgili yeni ve önemli kararlar açıklayacak. Bu tedbirler dizisinin tamamı "rasyonel ekonomik" içerikte ve piyasa dostu olacak. Durgunluk sarmalına çekilmek istenen ekonomide çarkların dönmesini, istihdamın korunmasını, fiyat istikrarının sürdürülebilmesini, kurdaki oynaklığın giderilmesini hedefleyen paket kuşkusuz "gerekli." Ama "bununla yetinmemek lazım." Yani...

Vatandaşın ekonomisini de ayakta tutacak, morali artıracak, toplumsal dayanışmayı pekiştirecek adımlara da ihtiyaç var. Döviz üzerinden kurgulanan oyunun bozulması ancak kuklacıların hesap edemediği hamlelerle mümkün. Kamu ihalelerinde TL'ye dönülmesi, alışverişlerde, fiyatlamada döviz yerine TL'nin esas alınması, yastık altındaki birikimlerin ekonomiye kazandırılması gibi...

Sığ piyasada kuru oynatanların eli, mütevazı zannettikleri o tercihlerle yanacaktır.

Üstelik bu iki girişim birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısı olarak düşünülmeli.
***
Madalyonun Ankara cephesi artık net.

Madalyonun piyasa yüzüne gelince...

Kiminle konuşsak aralık ayı için 4 gerekçe ileri sürüyor:

1- AB Liderler Zirvesi'nden çıkacak Türkiye kararı.

2- FED'den faiz artırım beklentisi.

3- Kredi derecelendirme kuruluşlarının güncel değerlendirmesi.

4- Referandum ve siyasi takvim merakı...

Allah aşkına, bu faktörlerden öngörülmeyen veya piyasa deyişi ile satın alınmayanı var mı? Ekonomiyi strese sokan ve kurda dalga boyunu büyüten bu mazeret unsurlarının hepsinin nereye bağlanacağı ve ne beklendiği çok açık. Düşük ihtimalli sürprizlere yatırım yapanlar mı var, yoksa bu bahane ile Türkiye'ye operasyon çekenler mi?
***
Son olarak bir çift söz de 15 Temmuz darbesine karşı destan yazan kahramanları ve 7 Ağustos Yenikapı Ruhu'nu sergileyenleri döviz üzerinden vurmak isteyenlere...

"Hem dövizinizi hem de ekonomiye kurulan tuzağı bozun" çağrılarını hafife alanlar bilmeli ki bu aziz millet, o kafaların oyununa gelmedi. Döviz varlığını TL'ye çevirenler ne kadar saygıdeğer ise TL varlığını sonuna kadar tutup dövize yönelmeyen sağduyu sahibi vatandaşlar da o kadar saygıdeğerdir. Milletin gerçek gücü de buradadır!

Yorumlar2

  • Sade vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Alim bir zat diyorki, "Kağıt yanar KÜL olur, altın yanar KÜLÇE olur!"
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Sade vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Vatan için can vermeyi göze alanlar, daha kolay bir vatani vazifeyi yerine getirsin! Eğer yaptığı iş, meslek ve ticaretle ilgili mecbur değilse, lütfen tasarruf amacı ile dolar almayalım, yabancılara malımızı , mülkümüzü ucuzlatmayalım.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat