Yüz yıla bir kala

Önce İstanbul'un önde gelen siyasetçisi, yazarı, gazetecisi, iş adamı, bürokratı toplandı.

  • GİRİŞ24.04.2014 09:32
  • GÜNCELLEME24.04.2014 09:32

 Sonra bir milyondan fazla insan ölüme gönderildi.

Doksan dokuz yıl önce 24 Nisan'da "tehcir" başladı. Osmanlı'nın Ermeni tebaası, çoluk çocuk ölüme gönderildi.

Biz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, o günleri yaşmış olanlar dışında, ne olduğunu uzun süre bilmedik. Öğrenmemiz istenmedi. Sadece Birinci Dünya Savaşı öncesinde milliyetçi Ermeni çetelerinin icraatları anlatıldı.

Çok sonra öğrendik, o sırada Anadolu'da yaşayan yaklaşık 10 milyon nüfusun 1 buçuk milyonunun Ermeni olduğunu.

Anadolu'da yaşayan 10 milyon insanın 1.5 milyonunun ölüme gönderilmesi gibi korkunç bir olay gizlendi.

Gizleyerek, yokmuş gibi yaparak, "büyük felaket"in insanlık hafızasından silineceğini sananların son icraatı da Hrant Dink cinayeti oldu.

"Devlet"; Osmanlı değil Türkiye Cumhuriyeti "devlet"i, bir taraftan gerçekleri gizlemeye çalışırken diğer taraftan da "Ermeniler daha çok Müslüman öldürdü" söylemini yaymaya, tehcirde hayatını kaybedenlerin sayısı üzerinden pazarlık yapmaya çalışarak hem battılar hem de kendilerini "suç ortağı" durumuna getirdiler. Suç ortaklığı da, son halka olan Hrant Dink cinayetiyle tehcirden doksan yıl sonra tam kanıtlanmış oldu.

'Tarihi barışma'

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı, dün ilk kez "resmen" büyük felaketi ve bu felakete yol açanların insanlık suçu işlemiş olduklarını kabul etti.

"Soykırım" kelimesiyle ilgili "hukuki" tartışma olabilir, ama "büyük felaketin" açıkça, devletin alışılmış bahane ve çarpıtmaları kullanılmadan kabul edilmesi de önemli bir aşamadır.

Yüzüncü yıla bir kala, insanlığın hafıza ve vicdanında, 1915 Ermeni tehciri "soykırım" olarak kaydedilmiştir. Hem de Yahudi soykırımıyla birlikte Yirminci Yüzyıl'ın ikinci büyük soykırımı olarak kaydedilmiştir.

İnkâr ve yalan politikalarıyla, baskılarla ve cinayetlerle Türkiye Cumhuriyeti'nin üzerine bulaştırılmış suç ortaklığından kurtulması için "tarihi barışma"yı gerçekleştirecek olan da yine Türkiye Cumhuriyeti'dir.

Yazının tamamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat