Derin devletin derinliği

Seçimle iktidara gelen siyasilerin hepsi şu ya da bu şekilde bir gün “derin devlet”le karşılaşmıştır.

  • GİRİŞ29.07.2014 09:48
  • GÜNCELLEME29.07.2014 09:48

İktidarın yarattığı bazı yanılsamalar, birçok “derinliği” kavramalarını görmelerini güçleştirmiştir.

Anlaması gerçekten kolay değildir. Seçimle gelmişsiniz. Emrinizde on binlerce kamu görevlisi var. Kırmızı plakalar, uçaklar vesaire var. Sizinle iyi geçinmek için yarışanlar çok var.

Ama bazı şeyler istediğiniz gibi yürümüyor. Görünmez duvarlara çarpıyorsunuz. “Emredersiniz efendim” deyip önünüzden çekilenlerin talimatlarınızı yerine getirmediklerini sonra fark ediyorsunuz.

Sonra birileri gelip muhtelif uyarılarda bulunuyorlar. Bazı bürokratları işaret edip, “aman ona dokunma buna elleme” diyorlar.

Bazı yaraları deşmeye çalışıyorsunuz, aklınıza gelmeyen duvarlara tosluyorsunuz. Biraz üstüne gitmeye kalkıyorsunuz, yine birileri geliyor “efendim buna ellemeyin, filanca meseleye girmeyin” diye yeni uyarıyor.

Bu derin yapıyı biraz daha geriye dönüp teşhis etmeye çalıştığınız zaman bakıyorsunuz işin içinde solcular var. Bakınız 12 Mart ve 12 Eylül öncesi.

Biraz kurcalıyorsunuz sağcılar çıkıyor. Bakanız 12 Eylül öncesi, 28 Şubat öncesi. Bakanız muhtelif devlet partilerinin çıktıkları dönemler.

Bu “derin yapı” günü geldi solcuları “çalıştırdı”. Günü geldi milliyetçileri “çalıştırdı”. Günü geldi muhafazakar siyasetçileri “çalıştırdı”. Güne geldi “komünizmle mücadele dernekleri” kurdurdu, günü geldi milliyetçi gençleri örgütledi silahlandırdı,  günü geldi sol örgütlere “gaz” verdi.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat