İkinci kuşak iktidarda

Ahmet Davutoğlu siyasete 2003’te danışman olarak, dönemin başbakanı Abdullah Gül tarafından getirildi.

  • GİRİŞ22.08.2014 11:04
  • GÜNCELLEME22.08.2014 11:04

On bir yılda danışmanlıktan milletvekilliği ve dışişleri bakanlığına geldi, şimdi başbakan oluyor.
 
Üç dönem kuralı AKP’nin birinci kuşağını siyaset sahnesinin önünden çıkarınca iktidar sırası ikinci kuşağa gelmiş oldu.
 
AKP kamuoyunda birinci kuşağın tepe isimlerinden Cumhurbaşkanı Gül ile ikinci kuşağın yükselen ismi Ahmet Davutoğlu arasında bir tercih yapmak kolay olmadı.
 
Ama kurucu lider ve seçilmiş cumhurbaşkanının açık tercihi kuşak değişmesi yönünde olunca  AKP kamu-oyu da bu tercihi hemen kabul etti, ettiğinin işaretlerini net olarak verdi.
 
Bölünme ihtimali yok
 
Bu kabul de çok açık olarak, AKP’de herhangi bir sıkıntı, çatlama, daha ilerisi bölünme ihtimalinin olmadığı anlamına geliyor.
 
AKP’liler, ANAP ve DYP deneylerini çok iyi biliyorlar, kurucu kadro bunun tedbirlerini aldığının güvencesini de AKP kamuoyuna verdi.
 
Davutoğlu 28 Ağustos’ta başbakan olarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanacak ve AKP’yi ve ülkeyi 2015 seçimine ve sonrasına taşıyacak kadroyu kuracak.
 
Yeni hükümette, siyasi kariyeri on ay sonra sona erecek olan kurucu birinci kuşaktan kimlerin on ay daha görevde kalacağını bilmiyoruz. Ama on ay sonraki seçime götürecek hükümette hem birinci hem de ikinci kuşağın yer alacağını tahmin edebiliriz.  2015 seçimiyle birlikte de ikinci kuşak tümüyle iktidar olacaktır.
 
Bu değişimin hattı ve tepede ‘başkan’ olarak  Erdoğan’ın siyaset hattı, hiçbir boşluk bırakmayacak şekilde belirlenmiştir.
 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat