Seçime yetişmesi için

Türkiye sınırı içindeki silahlı unsurların Kuzey Irak'a çekilmesi söz konusudur

  • GİRİŞ27.11.2014 10:39
  • GÜNCELLEME28.11.2014 10:26

"Bütün ufunetlerin, kötü kokuların çaresi seçimdir" sözünü Süleyman Demirel söylemişti. Seçimde herkes halkın önüne olduğu gibi çıkar, halk notunu verir ve her zaman da doğru verir.

AKP bu seçimde halkın önüne terör meselesini veya Kürt meselesini halletmiş olarak çıkmak istiyor. Silahların bırakılması aşamasına seçimden önce ulaşmak istiyor.

Bu AKP'nin Erdoğan'ın, Davutoğlu'nun 'yeni Türkiye' iddiasının en önemli kısmının gerçek olması demektir ki, seçimde bunun ciddi bir karşılığının olması da kaçınılmazdır.

Silahların bırakılmasının seçime yetişmesini isteyen Hükümet, Öcalan'ın istediği iletişim hatlarının açılması için gerekenleri yapmaya başladı. İmralı'ya gidip gelen heyete Hatip Dicle'nin katılması da önemlidir. Hatip Dicle, ilk müzakere girişiminde Turgut Özal'ın isteğiyle Öcalan'a gidip mesaj götürmüş Kürt siyasetçiydi. Son Kürt isyanının birinci kuşağından olması dolayısıyla da son otuz yılın bütün gelişmelerini en yakından bilen kişilerden biridir.

Silahların bırakılması aşamasına seçimden önce ulaşılış olması Kürt siyaseti ve HDP için de önem taşımaktadır. Silahların bırakılmasıyla birlikte Kürt siyasetinin farklı renkleri ve sesleri de kendilerine siyaset alanında yer bulacaklardır.

HDP de seçime giderken Kürtlere ve bütün ülkeye barışı getirmiş ikinci aktör olarak siyasi konumunu güçlendirmiş ve 'Türkiye partisi' olma yolunda önemli bir adım atmış olacaktır.

Bütün taraflar ve ülkenin büyük çoğunluğu barış iradesini bu kadar açık bir şekilde ortaya koyarken hala bazı kuşkulardan da kurtulamıyoruz, çünkü barış sürecinin birkaç kez nasıl akamete uğratıldığını gördük.

Şu anda Türkiye sınırı içindeki silahlı unsurların Kuzey Irak'a çekilmesi söz konusudur. Bu arada KCK birkaç gün önce Kuzey Irak'ın başka bölgelerindeki güçlerini de Kandil'e çektiğini duyurmuştur. Türkiye'den Türkiye'de silahlar bırakılmış olacaktır.

PKK'lılar daha önce de sınır dışına çekilirken, bazı karakolların taciz edildiği iddiasıyla güvenlik güçleri bu gruplara ateş açmış ve 'güvenli çekilme' hali sona erdirilmişti.

Silahlı grupların bazılarının da 'savaşa devam' eğilimlerini kıracak olan da sadece İmralı ve Kandil'dir. Asayiş sorunun ortaya çıkmaması için bütün grupların tam kontrol halinde tutulması durumunda başka provokasyonlar da önlenebilir ya da ortaya çıkarılabilir.

Yazının tamamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat