HDP seçimini yaptı

Son açıklamalardan, HDP’nin genel seçimlere bağımsız adaylarla değil parti olarak girmesinin kesinleştiği anlaşılıyor.

  • GİRİŞ23.01.2015 10:42
  • GÜNCELLEME23.01.2015 10:42

HDP’nin “Türkiye partisi” olması fikrini ilk ortaya atan Abdullah Öcalan’ın da seçime parti olarak girilmesi kararını desteklediği anlaşılıyor.

Eşbaşkan Demirtaş “barajın altında kalma” ihtimalinde ülkenin kan revan içinde kalmayacağını, dört yıl parlamento dışında çalışacaklarını söyledi.

Bu bir siyasi olgunluk ifadesidir. HDP “Türkiye partisi” olmak için, bu değişimi gerçekleştirmek için ilk seçimde bunun gereğini yapmaya karar verdiyse, bunun olumlu ve olumsuz sonuçları da kendisine ait olacaktır.

HDP seçime parti olarak girer ve yüzde 10 barajını aşarsa, 70 dolayındaki milletvekili ile gerçekten “Türkiye partisi” olma aşamasına gelecektir.

Bu hedefin gereklerinden biri de milletvekili adaylarının buna göre belirlenmesi ve seçim kampanyasının, cumhurbaşkanı seçiminde yürütülen üslupta olmasıdır.

Cumhurbaşkanı seçiminde HDP adayı Demirtaş sürekli olarak bütün ülkeye seslenmiş, demokrasi taleplerini bütün ülkeye endekslemiş ve yüzde 10 oya dayanmıştır.

Yeni Meclis’te sürekli kan kaybeden CHP ve MHP’nin yanında büyük bir sıçrama yapmış olan HDP’nin fiilen ana muhalefet partisi olması, üstelik barış süreci ve demokratik süreçlerde iktidarla diyalog ve işbirliği halinde çalışan bir ana muhalefet partisi yolu açılabilir.

Bu durumun Türkiye’nin siyaset sahnesinde çok önemli bir değişimi temsil ettiğine de kuşku yoktur.

Ancak HDP yüzde 10 barajın altında kalırsa, bağımsız adaylarla elde edebileceği 35-40 vekilliğin tümü iktidar partisine geçmiş olacaktır.

yazının devamı için tıklayınız

Yorumlar1

  • Mümin 9 yıl önce Şikayet Et
    hdp barajı geçemeyecektir. görünen köy kılavuz istemez. gidip diyarbakırda meclis kurduk diye demokratik toplum kongresi toplayacaklar. tabiiki öncelikle Kürt toplumunda bunun bir legaliyeti ve karşılığı olmayacak.böylece daha da marjinalize olacaklar. ayıkla pirin taşını.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat