Sosyalist bakanlar

  • GİRİŞ27.08.2015 09:33
  • GÜNCELLEME27.08.2015 09:33

Bu çözümlerden biri daha Türkiye’de bir ilk oldu. Sol gelenekten gelen, sosyalist kökenli bakanlar muhafazakar demokrat bir hükümette yer alacaklar.

Seçim hükümeti ilgili çalışmalar devam ederken, bu hükümete HDP’li bakan alma mecburiyeti üzerine baştan gelen tepkileri gidermek için Davutoğlu’nun bulduğu çözüm bu oldu.

HDP’den bakanlık teklifi alan üç isim de Kürt siyasetinden gelmiyor, HDP’nin büyürken bünyesine kattığı sol hareketlerden geliyor.

Bahçeli artık “PKK hükümette” demekte zorlanacak, ama belki “Komünistler hükümette” diyebilir, buna da pek itiraz eden olmaz.

Tuğrul Türkeş’in Davutoğlu’nun bakanlık teklifini kabul etmesi üzerine Bahçeli’nin daha büyük bir derdi oldu. Bu da Bahçeli’nin emekliliği veya partinin bölünmesine kadar gidebilecek bir dert.

Davutoğlu teklif götürdüğü CHP’li ve MHP’li milletvekillerinin görevi reddetmeleri halinde, bu bakanlıklar için “bağımsız” kimlikli bakan adayları tespit edecek. Bunlardan bazıları daha önce CHP ve MHP’de siyaset yapmış kişiler olabilir de olmayabilir de. CHP ve MHP’nin parti olarak seçim hükümetinde yer almama kararlarının üzerine bu isimler fazla önem taşımıyor.

Hükümet olmaması için kurulan bu seçim hükümetine damgasını vuracak tek unsur içinde sosyalist kökenli HDP’lilerin yer alması olacak.
HDP’lilere, Milli Güvenlik Kurulu üyesi bakanlıkların verilmeyeceği, hatta bu üç bakanlığın en “önemsiz” bakanlıklar olacağı biliniyor. Ama bunun ötesinde bu üç bakanlık 1 Kasım seçimleri için önem taşıyor.

HDP’nin bu seçim kampanyası sırasında sesini duyurmakta bazı sorunları olacağı anlaşılmaktadır. HDP eşittir PKK kampanyasının artması ve bunun HDP’nin kendini ifade etme imkanlarını daraltması çok muhtemeldir.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat