Ak Parti'nin İstanbul'da 'netleşen' adayları

Ak Parti'de illerin adaylarının bir iki bölge dışında açıklanmasının ardından adaylık heyecanı yavaş yavaş ilçelere kaymaya başladı.

  • GİRİŞ13.12.2013 09:31
  • GÜNCELLEME23.12.2013 18:44

39 ilçesiyle İstanbul bu heyecanın tavan yaptığı şehirlerin başında geliyor. Adayların açıklanmasına son tahminlere göre 10 günden daha az bir süre kala gözler 'Başbakan Erdoğan'ın onayından geçecek liste'ye çevrilmiş durumda...

AK PARTİ İSTANBUL'UN İLÇELERİNDE ADAYLARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

Son edindiğim bilgilere göre İstanbul'da adaylar Aralık ayının 20'si ya da 21'inde açıklanacak. Aday belirleme süreci hızla işliyor. Başbakan Erdoğan'ın aday adayları ile ilgili Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu'dan sürekli bilgiler aldığı ifade ediliyor. Daha önce aday adayları ile ilgili kendisine Babuşçu tarafından detaylı bir ön rapor sunulmuştu. Pazar günü olması muhtemel üçlü bir final görüşmesi daha yapılması bekleniyor. Bu görüşmede de Başbakan Erdoğan, Aziz Babuşçu ve Kadir Topbaş'ın olması bekleniyor. Aday listesine son şeklinin verileceği görüşmede, listenin kamuoyuna duyurulması ile ilgili tarihin de planlanacağı konuşuluyor.

BAŞBAKAN KENDİSİ AÇIKLAMAYACAK MI?

Kulislerdeki yoğun olarak konuşulan iddialardan biri de İstanbul'un ilçelerinde seçim yarışına girecek olan adayların açıklanması bizzat Başbakan Erdoğan tarafından yapılmayacağı... Gözlerin çevrileceği açıklamanın Ak Parti'nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın birlikte yapacakları yine dillendirilen bilgiler arasında...

ADAYI BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KAFASINDA NETLEŞEN İLÇELER

Listelerdeki isimler konusuna gelince; Özellikle Ak Parti'nin seçimi rahat kazanacağı ve ciddi oy kayıpları beklenmeyen ilçelerdeki adayların büyük ölçüde netleştiği ifade ediliyor.

Gelelim ilçelerdeki olası adaylarla ilgili elimize ulaşan birbirinden çarpıcı son kulis bilgilerine...

Yalnız burada şunu altını çizerek ifade etmek isterim: Aşağıda ismi zikredilecek isimlerin teşkilat ve genel merkez çevrelerinde ciddi olarak dillendirileren ve öne çıkan isimler olduğunu unutmamak gerekir. Bu bilgiler hiç bir surette tamamen kesinleşmiş bilgiler değildir. Bunun dışında 'kesinlikle doğru adayla seçime girilmeli' dediğimiz bilgiler de kamuoyu araştırmalarının ışığında ifade edilmiş bilgilerdir.

Son yapılan kamuoyu yoklamalarıyla da moral bulan Ak Parti, öncelikle mevcut elinde bulunan ilçelerin tamamını alabilmeyi hedefliyor. Asıl öne çıkan hedef ise mevcutlardan hiç birini kaybetmeden bunlara bir kaç tane ilçeyi daha ekleyebilmek.

Başbakan Erdoğan'ın kafasında aşağı yukarı adayı netleştiği ifade edilen ilçelerin sayısının 20'ye yaklaştığı belirtiliyor. Bunlar: Bağcılar, Başakşehir, Bayrampaşa, Esenler, Esenyurt, Güngören, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Fatih, Bahçelievler, Zeytinburnu, Sancaktepe, Sultangazi, Sultanbeyli, Pendik, Ümraniye, Şile...

Bunlar ayrıca Ak Parti'nin seçimde hiçbir sıkıntı yaşamadan kazanacağı ilçeler olarak öngörülüyor.

MEVCUT BAŞKANI İLE DEVAM EDİLMEME İHTİMALİ AĞIR BASAN İLÇELER

Kulislere göre Ak Parti'nin İstanbul'un ilçelerinde mevcut başkanları devam etmeme ihtimali yüksek olan ilçeler de artık hemen hemen herkes tarafından dillendirilen bir gerçek: Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Beylikdüzü, Beyoğlu, Eyüp, Küçükçekmece, Üsküdar, Beykoz.

Tuzla ve Çekmeköy'de ciddi bir belirsizlik var.

Ak Parti'nin Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Beyoğlu, Küçükçekmece ve Üsküdar'da seçimi kaybetme riski yok gibi...

AK PARTİ'YE GEÇME İHTİMALİ GÖRÜNEN İLÇELER

Bunun dışında Büyükçekmece, Avcılar, Sarıyer, Kartal, Maltepe, Silivri gibi ilçeleri de ciddi olarak kazanma ihtimali var. Ayrıca Adalar'da da bu ihtimal yok değil. Yine son kamuoyu araştırmalarına göre bazılarında önde bazılarında kafa kafaya görünüyor. Son duruma göre; Ataşehir bıçak sırtı. Sarıyer bıçak sırtı. Maltepe, Kartal, Büyükçekmece, Silivri gibi ilçelerde ise Ak Parti avantajlı durumda.

AK PARTİ'NİN KAZANMA İHTİMALİ ZAYIF GÖRÜLEN VE YANLIŞ ADAYIN SEÇİM KAYBETTİRME İHTİMALİ OLAN İLÇELER

Yanlış aday tercih edilmesi durumunda kaybetme riski yüksek olan ilçeler var. Mesela; Beykoz, Beylikdüzü, Çekmeköy, Tuzla gibi...

Başbakan Erdoğan özellikle seçimi kaybetme riski bulunan bu tür ilçelerde farklı farklı şirketlere anket çalışmaları yaptırdı.

Bir de Ak Parti tarafından kazanılması ufukta neredeyse görünmeyen dört ilçe var: Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy, Çatalca.

GÖREVE DEVAM EDECEK BAŞKAN SAYISI FAZLA

İlçe ilçe devam edecek olursak;

Arnavutköy, mevcut başkanı değişmesi muhtemel ilçelerden... Dışarıdan bir aday gelme ihtimali en yüksek olan yerlerden biri olarak konuşuluyor. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ismi çok yoğun telaffuz edilmeye başlandı.

Avcılar'da Bayram Şenocak ya da Ersan Uysal'dan birinin aday gösterilmesi bekleniyor. Avcılar, Ak Parti'nin belediyeleri arasına katılma ihtimali olan ilçelerden biri...

Bağcılar'da Lokman Çağrıcı ile devam edilecek. Ak Parti'nin yüksek oy almayı hedeflediği ilçelerden biri...

Bahçelievler'de bazı sıkıntılar olmasına rağmen Osman Develioğlu ile devam edilecek gibi görünüyor. Kulislere göre Hakan Bahadır'ın aday adaylığı başvurusu bekleniyordu. Bu durum bazı çevreler için şaşırtıcı olsa da bu ihtimal gerçekleşmeyince mevcutla ilgili kanaat ağırlık kazandı.

Bakırköy'de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinden birinin adı geçiyor. isim çok net değil.

Başakşehir Mevlüt Uysal ile devam edecek. Ak Parti burada da seçimi rahat kazanacak gibi...

Beylikdüzü'nde Yusuf Uzun'un devem etmeme ihtimali var. Dışarıdan bir aday burada da konuşuluyor. KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım'ın bu ilçeden aday gösterilebileceği yine konuşulanlar arasında...

Bayrampaşa'da Atilla Aydıner bu kez 'seçilerek başkan' olacak gibi görünüyor. Başbakan'ını kafasında net olan ilçelerden biri olduğu konuşuluyor. Seçim Ak Parti açısından rahat geçecek. Amaç oy kaybı yaşamamak.

Ak Parti'nin seçimi kazanma ihtimalinin çok zor görünen ilçelerden biri olan Beşiktaş'ta Ak Parti ilçe başkanı Zeynel Abidin Okul'un aday gösterilmesi bekleniyor.

Beyoğlu'da belirsizliğin olduğu ilçelerden... Ak Parti'nin adayının kim olacağı henüz netleşmiş değil. Mevcut Başkan Ahmet Misbah Demircan'ın da devem etme ihtimali var.

Büyükçekmece'de Celal Babayiğit, Murat Hazıroğlu ve İlker Gürbüz isimleri konuşuluyor. Büyükçekmece, iyi adayın seçimi Ak Parti'ye kazandıracağı ilçelerden biri... Ak Parti'nin bu ilçeyi kazanabilmesi için bu durum şart görünüyor.

Çatalca, Ak Parti'nin kazanması çok zor görünen ilçelerden... Kulislerde, Ak Parti İlçe Başkanı Selim Düşkünler'in adaylık için adı yoğun olarak geçiyor. Buna rağmen gösterilmeyebileceği de konuşulanlar arasında...

Esenler, mevcut Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile devam edecek. Ak Parti'nin yüksek oy aldığı ilçelerden olabilir.

Eyüp'te farklı isimler konuşuluyor ve görüntü fazla net değil... Temel Başalan belediyecilik tecrübesiyle en güçlü adaylardan... İlçe Başkanı Seçkin Turan istifa ederek göreve talip oldu. Deniz Köken ismi kulislerde var. Türker Saltabaş son gün sürpriz bir şekilde adaylık başvurusu yaptı. Kimin olacağı merakla bekleniyor.

Esenyurt'ta mevcut Başkan Necmi Kadıoğlu'nun devam edeceği ifade ediliyor.

Fatih ilçesinde de mevcut Başkan Mustafa Demir devam edecek gibi görünüyor.

Gaziosmanpaşa da adayı Başbakan Erdoğan'ın kafasında netleşmiş ilçelerden diyebiliriz. Aday adayı olmak için görevinde istifa eden İlçe Başkanı İsmail Ergüneş'in isminin aday olarak açıklanacağı ifade ediliyor.

Güngören'de de Başkan Şakir Yücel Karaman ile yola devam edilecek gibi görünüyor.

Kağıthane Fazlı Kılıç'la devam edecek gibi... Sürpriz yaşanırsa şaşırmamak lazım.

Küçükçekmece'de Ak Parti İlçe Başkanı Temel Karadeniz ismi öne çıkıyor? Aziz Yeniay ismi henüz gündemden kalkmış değil. Yeniay'ın başka ilçelerle de adı anılıyor.

Sarıyer'de görüntü henüz net değil... Eski ANAP'lı ve MHP'li Sedat Özsoy'un ağırlıklı olarak ismi konuşuluyor. Eski milletvekili Selami Uzun'un da hizmet yarışında geri kalmayacağı belirtiliyor. Küçük bir ihtimalde olsa aradan Şems Çakıroğlu sürprizi de beklenebilir. Şaşırmamak lazım.

Silivri'de eski Başkan Hüseyin Turan'ın adaylığına kesin gibi bakılıyor. Bu ilçenin yeniden Ak Parti'ye geçmesi yüksek ihtimal olarak görülüyor. Seçim öncesi Ak Parti'nin avantaj yakaladığı ilçelerden....

Sultangazi'de Cahit Altunay ile yola devam edileceği kesine yakın bir bilgi olarak paylaşılıyor.

Şişli'de AK Parti Şişli İlçe Başkanı Nevzat Şatıroğlu'nun aday gösterileceği ifade ediliyor. Zor görünse de Ak Parti'nin hedefi burada da bir şekilde seçimi kazanmaya çalışmak olacak. Ak Parti'nin Şişli'yi iyi bir adayla kazanma ihtimali var mı? Çok düşükde olsa belki?

Zeytinburnu'nda Ak Parti'nin adayı yine Başkan Murat Aydın olacak gibi...

ANADOLU YAKASINDA BIÇAK SIRTI İLÇE SAYISI DAHA FAZLA

Anadolu yakasına geçersek;

Ataşehir'de İlçe Başkanlığı görevinden istifa ederek AK Parti Ataşehir Belediye Başkan Aday Adaylığı başvurusunu yapan Nimetullah Topu, ismi konuşuluyor. Burada seçimin kazanamama ihtimaline karşın aday arayışlarının sürdüğü de ifade ediliyor.

Beykoz da Başbakan'ın tekrar tekrar araştırma yaptırdığı ilçelerden... 'Yücel Abi' isminin Başbakan Erdoğan'da her zaman bir karşılığı var. 2B ile ilgili muhatabı direkt hükümet olan bir meselenin köpürtüldüğü ilçede, doğru aday gösterilmezse seçimin kaybedilebileceği düşünülüyor. Mustafa Tahmaz ismi öne çıkıyor.

Çekmeköy'de mevcut Başkan Ahmet Poyraz ile ilgili durum çok fazla net değil. CHP'nin güçlü adayı sebebiyle seçimin bıçaksırtı geçeceği ilçelerden... Doğru aday seçim sonucu ile ilgili belirleyici unsur olacak gibi görünüyor.

Kadıköy'de seçimi kazanmaktan ziyade oy oranını yükseltmeyi hedefleyen Ak Parti'nin bu ilçede oy savaşı verecek adayı İlçe Başkanı Av. Hurşit Yıldırım gibi görünüyor.

Seçimde el değiştirmesi muhtemel ilçelerden olan Kartal'da Hüsamettin Koçak ya da Ebubekir Taşyürek isminden birinin aday gösterileceği kesin gibi... Koçak'ın ismi biraz daha ağır basıyor. Sürpriz olarak bir milletvekilinin de Kartal'dan aday yapılabileceği konuşuluyor.

Maltepe'de Prof. Dr. Edibe Sözen'in adaylığı neredeyse net... Kadın olması önemli bir avantajı... Ak Parti eski İlçe Başkanı Atilla Üstündağ ismi de telaffuz edilmiyor değil.

Ak Parti, Pendik'te birinci dönemini tamamlamaya hazırlanan Başkan Kenan Şahin'le seçime girecek gibi görünüyor.

Tuzla da Ak Parti'nin 'iyi aday'a odaklandığı ilçelerden... İlçenin CHP'ye kaptırılma riski var. Başkan Şadi Yazıcı'nın aday gösterilme ihtimali sürüyor.

Üsküdar'da Hilmi Türkmen çok yoğun olarak konuşulsa da Başbakan Erdoğan'ın bu ilçe ile ilgili özel bir çalışma yürüttüğü ifade ediliyor. Buraya da dışarıdan sürpriz bir isim de gelebilir.

Ümraniye'de Başkan Hasan Can, Şile'de Başkan Can Tabakoğlu, Sultanbeyli'de Hüseyin Keskin ve Sancaktepe'de İsmail Erdem'in adaylığının kesinleştiği söylenebilir.

Adalar Belediye Başkanlığı için Ak Parti'nin adayının Coşkun Özden olduğu belirtiliyor.

Ak Parti tarafından yapılacak resmi açıklamayı merakla bekliyoruz. Bakalım yanılma payımız ne kadar olacak.

Osman Ateşli - Haber7
Osman.atesli@haber7.com
@oatesli

Yorumlar17

  • EMRE TERTİP 10 yıl önce Şikayet Et
    Büyükçekmece CELAL BABAYİĞİT. Ak parti Büyükçekmece'de sadece celal babayiğit ile alabilir.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • EMRE TERTİP 10 yıl önce Şikayet Et
    büyükçekmece. İlker Gürbüz Büyükçekmece'den aday adayı olmadı
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • serkan gdk 10 yıl önce Şikayet Et
    AV MUSTAFA ATAŞ YOLA DEVAM İNŞALLAH. herkese eşit davrandığın için adayımızsın yolsuzluklara karışmadığın için adayımızsın derneklere verdiğin değer için adayımızsın dürüst olduğun için adayımızsın gümüşhaneliler seninle ....
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • mustafa mersin 10 yıl önce Şikayet Et
    Çekmeköy gitti bile.... Cekmeköy' u son secimde 360 filan farkla alan Ak Parti adayin degil partinin oyu aldigini bildigi kadar, bu secimlerde partiinin degil adayin secimi kaybettirdigini anlamali. Ahmet Poyraz kibri ve cok caliskan olmamasinin yani sira kendisine secimi kazandiran Tasdelen' e adeta civi cakmadi desek yeridir (illaki birkac hizmeti vardir tabir sadece) Ama Tasdelen Eski Baskan ve suan yine CHP nin adayi olan H.Avni Sipahi' nin kendi eski beldesi kendi semtidir. Halkin icine karisir, cogunu tanir, dugunlerine, derneklerine, cenazelerine gider, gidemiyorsa bile yardimcisini gonderir. Ahmet Poyraz' in birakin cenazeye gitmesini cenazeyi belediyenin onune getirsen kovdurmasi sasirtmaz. Tasdelen Cekmekoy' u Ak Parti' ye kazandirdi, Ahmet Poyraz Tasdelen' liyi Ak Parti' den uzaklastirdi. Ak Parti eger taninmis, caliskan birini getirmezse Cekmekoy kesin CHP ye gider.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • İhsan UYSAL 10 yıl önce Şikayet Et
    EYÜP İÇİN ABDULLAH ÇELİK.... Eyüpsultan için Eyüp sevdalısı, Eyüp Sultan ruhunu özümsemiş, Eyüp'lü bir başkan Abdullah ÇELİK inşallah...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat