Köşk seçimini bitiren fiyasko!

  • GİRİŞ11.07.2014 15:17
  • GÜNCELLEME13.07.2014 17:04

Çırağan Sarayı’nda seçim bildirgesi ve sloganlarını tanıtan Ekmel Bey, Köşk yolunda bugüne kadarki ilk ciddi tanıtımını yaptı.

Tanıtım ama ne tanıtım... Kendimizi hoşgörü ile bakmaya zorlasak da 'reklamın iyisi kötüsü olmaz' tesellisinin ötesine gidemeyecek kadar başarısız bir kampanya çalışması vardı kaşımızda...

Adaylığı duyurulur duyurulmaz 'Ekmeleddin' ismi üzerinden başlayan polemikler 'Çatı'daki adayı epeyce etkilediği anlaşılıyor. Aday tanıtım çalışmasında da 'Ekmeleddin'e uyacak uymayacak, kafiyeli kafiyesiz ne varsa kullanma ihtiyacı duyulmuştı.

Öyle ki konsept 'Ekmek'e kadar uzanmıştı...

Kendisini İhsanoğlu'nun PR'ına adamış gazetecileri ve seçmen tabanını bile heyecanlandıramayan tanıtım, genel kanaate göre fiyaskoydu. Sosyal medyada paylaşılan iletiler ve capsler bile bunu ölçmek için yeterli gelmişti. Herkes bir kez daha dağın fare doğuruşuna şahit olmanın şaşkınlığı içerisindeydi.

Sizi bilmem ama ben, İhsanoğlu'nu izlerken ziraat odası seçimlerinin tanıtım kampanyası yapılıyor hissine kapıldım. Ya da Tarım Bakanlığı'nın alalade bir tanıtım çalışmasını izliyor gibiydim.

Yıllar öncesinde kalmış bir reklamcının zihin derinliklerinden çıktığını tahmin ettiğimiz tanıtım kampanyası oldukça sönüktü. “Ekmek için Ekmeleddin” sloganının yer aldığı ve buğday tarlasına dönüştürülmüş Türkiye haritası kimin fikriydi bilemiyoruz. Kampanyayı Sarıgül'ün sönük geçen yerel seçim kampanyasını yapan ekibin yaptığı ifade ediliyor. Doğru olabileceğini düşünüyorum. Sarıgül'ün kampanyası da oldukça başarısızdı ki hafızalarda yer etmedi. Önemli bir seçim başarısızlığına rağmen niye böyle bir tercihti bulunuldu bunu da anlamak zor.

Her neyse;

Kendi taraftarlarının bile Ti'ye aldığı 'Ekmek için Ekmeleddin' kampanyası da tutmayacak gibi görünmüyor. Bu da 10 Ağustos'taki seçime kadar medyaya daha çok 'Ekmek' çıkacağının işaretlerini veriyor.

İhsanoğlu'nun Başbakan Erdoğan'ı taklit ettiğinin ipuçları vardı ayrıca tanıtımda... Başbakan Erdoğan'a gizli hayranlığı sözlerine yansıdı adete... Erdoğan adaylığını açıklarken coşkulu bir şekilde okuduğu Fatiha Suresi ile sözlerini tamamlamıştı. Ertesi gün basın, Erdoğan'ın açıklamalarını o etkili sözler üzerinden manşetlerine taşımıştı. İhsanoğlu bundan etkilenmiş olacak ki, o da Fatiha mealini okudu. Doğallıktan uzak bir tonda, zorlanarak...

İHSANOĞLU, SARIGÜL'ÜN AKIBETİNİ YAŞIYOR

Asıl ıskalanmaması gereken çok önemli bir ayrıntı daha var; Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Mustafa Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı sürecinin tam da bir benzerini yaşıyor olması...

Aynı 30 Mart öncesinde olduğu gibi sonucu erken kesinleşen seçimin mağlubu rolünde Ekmeleddin İhsanoğlu... Ve son tanıtım çalışması ile fena harcanmış görünüyor.

Dışarıdan bakıldığında tam olarak algılanan görüntü bu...

Seçim çoktan bitmiş görüntüsünün sebebi açık;

İsmi birileri tarafından medyada sürekli parlatılan Mustafa Sarıgül'ün ilk çıkışında olduğu gibi İhsanoğlu'ndan da muhalefet cephesinde beklentiler oldukça yüksekti. Ya da dışarıda öyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyordu. Birileri Hoca'yı epeyce uçurdu. Bu da muhalefet seçmeninde kısa süreli geçici bir heyecan dalgası oluşturdu. Hatta bu durum ilk yapılan anket sonuçlarına da hissedilir oranda yansıdı. Taki Ekmeleddin İhsanoğlu piyasaya çıkıncaya kadar bu görüntü vardı. Herşey sokakta halkla iletişime geçinceye kadardı... İlk heyecan dalgası beklentiler doğrultusunda çabuk geçti. İhsanoğlu'nda beklentileri karşılayacak bir aday profili olmadığı çok kısa sürede anlaşıldı. Bu kamuoyundaki algının değişmesine de sebep oldu. Adaylık için adı geçtiği günlerde yüzde 38 bandında olan İhsanoğlu'nun puanı halkın içine girdikçe ve tanınmaya başlayınca hızla gerilemeye başladı. Yüzde 38'nin üzerinde duran oy oranı çok kısa bir süre içinde yüzde 35'lerin altına geriledi.

Bugün artık, adayın etrafındaki muhalefet kalkanı, büyü en azından bir süre daha bozulmasın diye İhsanoğlu'nu doğrudan halkla muhatap olmasını engelliyor. Etrafında açık vermemesi için adeta çevrilmiş durumda... Geniş katılımlı mitinglerin tercih edilmemesinin bir sebebinin de bu olduğu ifade ediliyor. Kontrol güçleşmesin...

İhsanoğlu temkinli bir üslup takınmaya çalışsa da her açıklamasında açıklar veriyor. Kendisine destek veren partilerin hoşuna gitmeyecek sözler sarfediyor. Katıldığı her programında bir malzeme var. Tanıtım organizasyonları profesyonellikten çok uzak. Doğal olarak bu eksilerin her biri Tayyip Erdoğan'a yarıyor.

Önceki yazımda Tayyip Erdoğan'ın ilk turda yüzde 55'in üzerinde oy alacağını ve halkın cumhurbaşkanı olacağını tahmin ettiğimi ifade etmiştim. Bugün bu rakamların neredeyse yüzde 60'lara yaklaşacağını telaffuz eden araştırmalar var. Sebep açık; İhsanoğlu'nun ve muhalefetin heyecan vermeyen görüntüsü.... Bugün muhalefetin seçmeni bile Çatı adayının Köşk'e çıkabileceğine inanamıyor. Zaten vatandaşın da Ekmeleddin İhsanoğlu gibi sönük profilde bir adayı Köşk'te istemesi için de bir sebep yok.

Türkiye hedefleri olan ve geleceğe yürüyen bir ülke... Çevremizde yaşanan tüm sefalete rağmen 'ekmek' derdinde bir ülke olmanın çok uzağında... Bugün artık teknolojiye bilime, ulaşıma büyük yatırımlar yapılıyor. Hayat standardı olarak belli bir seviye yakalandı. Türkiye demokrasiye, özgürlükleri geliştirmeye çalışıyor. Kendisine ayak bağı olan zincirlerinden kurtulma konusunda kararlı bir ülke. Bu milletin artık büyük hayalleri var.

Durum bu kadar netken, beklentiler bu kadar yüksekken, buğday tarlasına çevirdiğiniz ülkede sadece 'ekmek' konsepti ile milleti tatmin edemezsiniz. Bu, 'koşan cumhurbaşkanı' tanımı yapılan makamı doldurabilecek bir görüntü değil. Kampanya Türkiye'nin muhalefetinin aklının nerede kaldığını bir kez daha gösterdi.

Milletin karnı artık tok! Azla yetinmeye niyeti yok! Beklentileri çok!

Ak Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı olan Başbakan Erdoğan, cuma günü Vizyon Belgesi'ni açıkladı. 4 bin kişinin salonda bulunduğu toplantıyı izlediyseniz, aradaki farkı ve ne demek istediğimi daha iyi anlamışsınızdır.

Türkiye'nin en tepesine seçilecek ismin kampanyası bence böyle olur.

Osman AteşliHaber 7

osman.atesli@haber7.com

@oatesli

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat