'Sır küpü'nün dönüşü!

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın görevinden istifa ederek milletvekili olmak istemesini başından beri doğru bulmamıştım.

  • GİRİŞ10.03.2015 09:50
  • GÜNCELLEME11.03.2015 08:06

MİT gibi, ülkenin istihbarat ağını teşkil eden bir kurumun herkese teslim edilemeyeceği gerçeği, bu sürpriz ayrılık kararı sonrası kahir ekseriyet gibi beni de endişelendirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında, Hakan Fidan konusunda bir 'al gülüm, ver gülüm' olduğuna danışıklı dövüş olarak algılatılan bir süreç yürütüldüğüne başından beri ihtimal bile verememiştim. Fidan'ın Erdoğan'ın onaylamamasına ve net tavrına rağmen milletvekili adayı olma kararı almasına herkes gibi ben de akıl sır erdirememiştim.

Erdoğan'ın Fidan konusundaki tavrı netti. Milletvekili adayı olmasını onaylamıyordu. 'Sır küpüm' diye tanımladığı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın başında kalmalıydı. Bu düşüncesinden en başından beri hiç taviz vermedi. O yüzde de basına yaptığı açıklamalarında net bir şekilde bunu ifade etti.

Nitekim, MİT Müsteşarlığı gibi kritik bir görevi üstlenecek uygun bir isim belirlenemediği için Fidan'ın milletvekili adaylığının geri çekmesi kararı verildi. Fidan da özellikle Medine'de yapılan görüşmede Erdoğan'ın kendisi ile ilgili kararlılığını ve ısrarını görünce geri adım atmak durumunda kaldı. 25. Dönem Milletvekili adaylığı için AK Parti'ye yaptığı başvuruyu geri çekti. Üstelik temâyül yoklamasından da birinci çıkmasına ve Ankara'dan birinci sıra milletvekili adayı olacağına kesin gözüyle bakılıyor olmasına rağmen o geriye bakmadı.

Sürpriz kararın bir kaç önemli yönüyle irdelenmesinde fayda var;

En önemli nokta; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülke yönetiminin de siyasetin de en önemli aktörü olduğu şüphe götürmeyecek şekilde bir kez daha tescillendi.

Erdoğan'ın onaylamadığı bir siyasi ikbal planı yapmanın geleceği olmadığı aynı şekilde görüldü.

Hakan Fidan tarafında bakınca ise, 'devletin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın gölgesi kadar yakın tek adam' olduğu tescilledi.

Hem de bağlılık yeminini bir kez daha tazeleyerek.

İtimat ve güven testi yönüyle, belki de böylesi daha hayırlı oldu diyebiliriz.

Artık kimse Fidan için 'şunun adamı, şu ülkenin güdümünde, şucu, bucu' diye etiketlemeye gidemeyecek.

Muhalefetin yanı sıra, paralel odaklı malum medya organlarının dünkü sürpriz geri dönüşün ardından yaşadıkları panik hali ve alelacele başlatılan Hakan Fidan'ı yıpratma kampanyalarına bakılırsa kararın ne kadar isabetli olduğu aşikâr...

Karar açıklanır açıklanmaz Fidan'ı "partili MİT Müsteşarı" olarak lanse edip, "politize olduğu" saçmalığıyla karalamaya, kötülemeye hep bir ağızdan dillendirerek asıl dertlerinin ne olduğunu resmen açık ettiler.

Fidan'ı bu mecburi U dönüşünden dolayı itibarsızlaştırmaya kalkışmak, kifayetsiz ilan etmek tam da malum koroya yakışan bir bestenin seslendirilme şekli oldu.

Sadede gelirsek;

Hakan Fidan ismi, milletin gelecekle ilgili umutlarını tazelerken birilerinin fena halde uykularını kaçırıyor.

Bu gerçek bile, sürpriz geri dönüş kararının ne kadar isabetli ve yerinde olduğunu teyit için yetiyor da artıyor bile...

Siyaset ve Ak Parti için yeni hamle zamanı mı?

Siyaset, seyir hali sürerken; makas değişikliği gerektiren yerlerde savrulmadan, devrilmeden makas değişikliği yapabilmeyi gerektiriyor.

Duruma göre doğru hamle yapmayı, kitabi ezberlerin ve hesapların tutmadığı zamanlarda doğaçlama gelişmelere hazırlıklı olmayı zorunluluk olarak karşımıza çıkarabiliyor.

Bu gerçeklik gözden kaçırıldığında ya da ıskalandığında siyaset acemiliği çekilebiliyor.

Cumhurun Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini tartışmasız hale getiren de en kritik zamanlarda doğru hamleleri, müdahaleleri ve manevraları yerinde ve zamanında yapıyor olmasından diyebiliriz.

Onun içinde gerektiğinde pozisyon alarak 'lider benim' diyerek iradesini ortaya koyuyor.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın siyaset arenasında boy göstermek istemesi yeni hesaplar yapmayı zorunlu kılmıştı. Şimdi seçim hazırlıkları yapılırken farklı formüller dillendiriliyor. Siyaset sahnesinin gelecek perdelerde yeni sürprizlere gebe olabileceği konuşuluyor.

Lider, ülke menfaatlerini gözeterek siyasete katkı sağlamaya ve müdahil olmayı sürdürmeye devam edecek.

Biz sonunu kestirebildiğimiz filmi izlemeye devam ediyoruz.

Osman Ateşli - Haber 7

osman.atesli@haber7.com

Twitter: @oatesli

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat