Pile'de Rumların Yanlış Uygulaması (1/2)

Kıbrıs Rum Yönetimi batmanın eşiğinde.

  • GİRİŞ24.10.2014 09:08
  • GÜNCELLEME25.10.2014 11:13

Troyka'nın bütün gayretine rağmen iyiye giden bir şey olmadığı gibi, işaret de yok.

Zaten bu nedenle de Rum lider Anastasiadis softa şaşırtmasıyla dikkatleri başka bir yöne çekmeğe çalışıyor.

Troyka'nın baskısı, Kıbrıs Rum Yönetimini, aynen batmış Yahudi kuyumcu gibi eski defterleri karıştırtmaya başlattı ve nerden bir şeyler elde edebilirimin peşine düşürdü.

Bataktan kurtulmak için buldukları çözümlerden bir tanesi de "Pile'de yaşayan Kıbrıslı Türklerden elektrik parası tahsil etmek."

Tam tabirle bu çözüme "buyurun birde buradan yakın" demek gerekiyor.

Koruçam'da yaşayan Maronitler Kıbrıs Türk Elektrik Kurumuna (KIB-TEK) elektrik ücreti ödemiyorlar.

Karpaz köylerinde yaşayan Rumlar da KIB-TEK'e elektrik ücreti ödemiyorlar.

Ama Rum tarafında yaşayan Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Rum Elektrik İdaresine (EIK) elektrik ücretlerini son kuruşuna kadar ödüyorlar. 

Ortada büyük bir dengesizlik, tarafgirlik ve ayırımcılık var.

Her zamanki Rum uygulaması ve Kıbrıslı Türklere hak tanımayıp, ikinci sınıf vatandaş uygulaması yapma stratejisi. "Gerçekte bu adayı ben yönetiyorum, ben ne dersem olur" hastalıklı mantığının bir başka şekilde ortaya çıkışı.

Talat döneminde alınan yanlış bir karar veya diğer bir tanımla karşılığını almadan kabul edilen Rum önerisi yüzünden Pile'de ikamet eden KKTC vatandaşları, yüz kızartıcı bir uygulama ile karşı karşıya bırakıldılar bu yanlış karar ve "Rumları memnun etme" mantığı yüzünden.

 Kendi öz yurtlarına, evlerine vize ile gitmek zorunda bırakıldı Pile'li Türkler.

***

Kıbrıslı Türklerle Rumların yan yana iki bölge içinde yaşadığı Pile köyü, Kıbrıs müzakereleri içinde "Ara Bölge" olarak tanımlanan toprak parçası üzerinde yer alıyor. Ne Rumların egemenliği geçerli orada, ne de KKTC'nin. Birleşmiş Milletlerin (BM) kontrol ettiği bu bölge, Erenköy'den Gazimağusa'ya kadar uzanarak adayı ikiye bölüyor. 180 km uzunluğunda ve genişliği yerine göre 5 metre ile 7 km. arasında değişiyor. Bu bölgeye girip çıkmak BM'nin izin ve gözetimine bağlı.

Pile'de ikamet eden KKTC vatandaşları ve Pile'ye gitmek isteyen tüm KKTC vatandaşları, Beyarmudu köyünden Pile'ye giderken sanki de KKTC'den çıkış yapıyormuş gibi çıkış kağıdı doldurmak zorunda bırakıldı.

Buna ilaveten Pile'de ikamet eden KKTC vatandaşları, Pile'deki evinden çıkıp Beyarmudu köyüne gidebilmek için de KKTC'ye giriş formu doldurmak zorunda kalıyorlar, sanki de Rum veya yabancı bir ülkenin vatandaşıymışlar gibi.

Hata başından yapıldı ve Rumlara bir hak tanınırken, karşılığında Yiğitler-Pile yolunun açılmasında ısrar edilmedi, "Olmazsa olmaz" denemedi. Rumlar ne istediyse verildi ama bu yol bir türlü açtırılamadı.

Karşılık istemeden, hemen açılmasını kabul ettiğimiz Yeşilırmak kapısının Türk tarafına hiçbir katkısı yok. Şimdi yörede yaşayan Rumlar, Türkiye'den gönderilen paralar ile yapılan duble yolları kullanıp Baf üzerinden 3 buçuk saatte gelecekleri yerde Lefkoşa'ya bir saate geliyorlar. Yani sadece Rumlara yaradı bu kapıyı açmak. Bize ise on paralık faydası yok. Kapı açılırken Erenköy'deki mücahitlerimize elektrik akımını temin ettikleri jeneratörün mazotunun karadan gitmesine izin vereceklerini taahhüt etmişlerdi, onu da kapı açıldıktan sonra tek taraflı iptal ettiler.    

Sen benim Erenköy'deki mücahidime elektrik verme, mazotunun binbir zorlukla denizden gönderilmesine zorla, Rum tarafından yaşayan Türklerden elektrik parası al, "Ara Bölge" olarak tanımlanan Pile'de yaşayan Kıbrıslı Türklerden de al ama KKTC sınırları içinde yaşayan Rumlar ve Maronitler elektrik parası ödemesin.... (Devam Edecek)   

Ata ATUN
e-mail: ata.atun@atun.com
http://www.ataatun.org 
Facebook: Ata Atun
http://www.twitter.com/ataatun
24 Ekim 2014

T.C. ve KKTC'de Yüksek Öğrenim ile ilgili Resmi kuruluşlar ve Üniversitelerin Etik kurulları, Ata Atun intihal ile ilgili herhangi bir akademik bulguya rastlamamıştır.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat