Rum Siyasiler

Nikos Anastasiadis Demokratik Seferberlik Partisi lideri ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yedinci devlet başkanı. 27 Eylül 1946 tarihinde, Kıbrıs'ın Limasol şehrinin Pera Pedi köyünde doğdu.

  • GİRİŞ30.05.2016 09:06
  • GÜNCELLEME01.06.2016 07:46

21 Aralık 1963 gecesi Kıbrıslı Rumların adayı Türklerden temizlemek ve Kıbrıslı Türkleri, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasında “Eşit Ortak” yapan 13 Maddeyi kaldırmak için Kıbrıslı Türklere karşı silahlı saldırılar düzenlemesinden sonra ilk toplumlararası müzakere, 1 Ocak 1964 sabahı dönemin Rum Cumhurbaşkanı III.  Makarios ile Kıbrıs Türk halkı lideri ve dönemin Cumhurbaşkanı Muavini Dr. Fazıl Küçük arasında gerçekleşmişti. Konu karşılıklı olarak yollara kurulan barikatların kaldırılması idi. Varılan mutabakat sonucu Türk tarafı barikatları kaldırırken, Rum tarafı barikatları kaldırır gibi yapmış ama sonradan da anlaşmanın altına attığı imzayı her zamanki gibi inkar etmiş ve kaldırmamıştı.   

Müzakereler 3 yıl boyunca ara ara, bazen III. Makarios ile Dr. Fazıl Küçük arasında, bazen de Rum Cemaat Meclisi Başkanı Glafkos Klerides ile Türk Cemaat Meclisi Başkanı Rauf R. Denktaş arasında sürmüştü. 

15 Kasım 1967 tarihinde EOKA Terör örgütü başkanı Grivas emrindeki Rum Milli Muhafız Ordusu ve Yunanistan’dan gelen komando birliği müştereken Kıbrıslı Türklerin idaresi altındaki Geçitkale (Köfünye) ve Boğaziçi (Ayios Theodoros) köylerine saldırınca, Türkiye’nin baskısı ile 1968 yılında müzakereler, şekil değiştirmiş ve uluslararası bir nitelik kazanarak BM’nin gözetimi altına girmişti.

1968 yılında BM’nin gözetimi, yönetimi ve patronluğu altına giren ve halen daha devam etmekte olan “Kıbrıs Müzakereleri”nde günümüzde nelerin olup bittiğini anlayabilmek ve geleceği görebilmek için önce Rum tarafındaki siyasi partileri tanımak ve onların kimlerden oluştuğunu, kuruluş doktrinlerinin ne olduğunu, neyi hedeflediklerini, oy oranlarını, kendilerini destekleyenlerin kimler olduklarını ve Mecliste kaç sandalye ile temsil edildiklerini bilmek gerekmektedir.

Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis: 
Nikos Anastasiadis Demokratik Seferberlik Partisi lideri ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yedinci devlet başkanı. 27 Eylül 1946 tarihinde, Kıbrıs'ın Limasol şehrinin Pera Pedi köyünde doğdu. Bir ikiz erkek kardeşi ve bir de kız kardeşi bulunuyor. Eşi Andri Moustakoudi’dir. Kıbrıs Rum Cumhuriyetinin 7. Cumhurbaşkanı olup yüzde 57.25 gibi geçmişteki seçimlere kıyasla büyük bir oy ile seçildi.  Esas mesleği avukatlık olan Anastasiadis,  lisans üstü eğitimini Deniz Hukuku üzerinde Londra Üniversitesi, University of College’de yaptı. Yunanistan’da Atina Hukuk Fakültesinde üniversite eğitimini yaparken, Yorgo Papandreu’nun başkanlığı altında Gençlik Birliği Merkezini kurdu. DISI’nin ve Genç DISI’nin kurucu üyesi. 8 haziran 1997 tarihinde DISI Genel başkanlığına seçildi. 1996-2001 yılları arasında Rum temsilciler Meclisi Başkan yardımcılığı görevinde bulunan Anastasiadis, 1981 yılında Rum Temsilciler Meclisine Limasol milletvekili olarak seçildi ve Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı seçilene dek tüm seçimleri kazanarak Milletvekilliği görevini sürdürdü. Anastasiadis, 1995 yılından itibaren aralıksız olarak Ulusal Konseyin üyesi.

Sağ görüşlü olduğu herkesçe bilinen Anastasiadis, Kıbrıs Rum Milliyetçiliğine ilaveten Helen Milliyetçisi. Uğraşısı ve ideali Kıbrıs adasında Üniter Rum devletinin kurulması ve adanın tümü ile Rum idaresi altında olması.  

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ilke ve değerlerinin tam olarak benimsenmesi durumunda Kıbrıs sorununa en kısa zamanda çözüm bulunabileceği görüşünde. Yani adanın tümünde Kıbrıslı Rumlar istedikleri yere yerleşebilsinler, istedikleri gibi dolaşabilsinler, istedikleri yerde iş yeri açabilsinler, istedikleri gibi para transferi yapabilsinler ve ticari mallarını adanın istedikleri yerinde satabilsinler!

Ata ATUN - Haber7.com
e-mail: ata.atun@atun.com 
http://www.ataatun.org  
Facebook: Ata Atun 
http://www.twitter.com/ataatun

Yorumlar1

  • özkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Hocam sıktı artık bu konu... sizi devamlı takip ederim başka konulara devam etseniz.. yazılarınız fikirleriniz çok güzel.. nasıl olsa birleşme olmayacak türkiyenin ab ye girmeyeceği gibi...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat