Ayasofya için sıradışı bir teklif

1934’e kadar mabed olan Ayasofya kelime karşılığı ile “Yüksek Hikmet” olan adını değiştirmeyen atalarımızın bir bildiği mi vardı acaba? Rivayet doğru ise “Ayasofya’nın kilise haline çevrilmesi, bu mümkün olmazsa müze yapılması”nın taahhüt edildiği Lozan Antlaşması’nın gizli maddesi olduğu söyleniyor.

  • GİRİŞ28.05.2012 08:25
  • GÜNCELLEME28.05.2012 11:15

Bu teklife dünya savaş lobisi ile Müslüman ve Hristiyan bazı gruplar sıcak bakmayacaklardır.

Ayasofya’nın Fatih’in vakfettiği kimliğe dönmesinden  son günlerde haklı olarak çok söz ediliyor. 1934 yılından beri müze olan mabed aslına dönmeyi yakında başarabilecek mi göreceğiz.

Ancak ergeç bunun gerçekleşeceği ve kaçınılmaz olduğu belli. Baharın gelmesi gibi karşı koyulamaz bir gidiş var. Çünkü zamanın ruhu bunu istiyor.

Fakat bunu sadece güncel siyasetin değil insanlığın toplam yararına yönelik bir biçimde yapmak mümkün olur mu dersiniz?

Toplumda bu konuda psikolojik bir birikim olmaya başladı. Hatta Ayasofya’nın içine on binlerce kişi girip namaz kılmaya kalksa devlet bir şey yapamayacak durumda. Yine muhalefet bile destekleyeceğini beyan eden söylemlerde bulunuyor.

Fakat iş o kadar kolay değil. Rivayet doğru ise “Ayasofya’nın kilise haline çevrilmesi, bu mümkün olmazsa müze yapılması”nın taahhüt edildiği Lozan Antlaşması’nın gizli maddesi olduğu söyleniyor. Tarihçilerimiz ne diyorlar merak ediyorum.

Benim asıl düşüncem dünyada Müslüman-Hristiyan çatışması çıkarmak isteyenleri oyunun Ayasofya üzerinden bozma arzusudur.

Küresel barışı kendi menfaatleri için bozmayı göze alacak savaş lobisinin oyununu bozmak  hizmetine Ayasofya bir vesile olabilir mi ? diye düşünüyorum.

Bunu yaparken mahzun mabedi ve mahzun dindarları incitmeden nasıl yapabiliriz?

Ayasofya içine girildiğinde gerçek bir huzur ve ihtişam uyandıran bir yapıdır ve İstanbul’un fethinin simgesidir.

Ayasofya aynı zamanda Hristiyan özellikle Ortodoks dünyasının da simgesidir.

Ancak Hristiyan dünyası ciddi bir inanç krizi içerisindedir. Teslis de ısrarları nedeniyle kuzey Avrupa ve Fransa’da nüfusun yarısı ateizmi inanç olarak kabul ederek kiliseden kopmuştur.

Dini din için seven gerçek dindar Hristiyanlar İslam dininin tevhid inancını kabul ettiklerini ve İslam Peygamberinin son peygamber olduğuna inandıklarını beyan etmektedirler.

Hatta rivayetlerde zikredilen ve Bediüzzaman hazretlerinin eserlerinde söz ettiği “Müslüman İseviler” cemaatinin varlığı oluşmuş durumda olduğu bilinmektedir.

Patrikhane’nin böyle bir söylemi kabul etmesi sonucu ve bilahare Ayasofya’da Pazar günleri ayin yapması, diğer altı gün Müslümanların hizmetine açılması fikri tartışılmalıdır diyorum.

“Allah birdir Muhammed onun kulu ve elçisidir” diyen ama hiristiyan kültürünü bırakmayan insanlarla kucaklaşmak aslında bu topraklarda yaşayan “Mevlana ruhuna” da çok uygun olmaz mı?
    
Hazreti Ali gibi İslamın kılıcı olarak bilinen bir zat “İnsanlar ikiye ayrılır Müslüman olanlar ve Müslüman olmayanlar. Müslüman olanlar din kardeşimizdir, Müslüman olmayanlar insanlık kardeşimizdir” diyordu.

Hz. Ali’nin bu kılıç kadar keskin sözünün “Kostantin sütununa” asılması iki grubun hoşuna gitmeyecektir. Birisi savaş lobileri diğeri ise din karşıtı ideolojilerdir.

A planı Fatih’in vasiyetine tam uymak olmalı. Fakat “Bir şey tam elde edilemezse tamamen de terk edilmemelidir” kuralı gereğince B planı olarak bu görüş tartışılmalıdır.

Ben siyasetin toplumdaki bu talep karşısında fazla duramayacağını düşünüyorum. Müze olmaktan çok daha ecdadımızın ruhunu şad edecek bir çözüm olarak da düşünmek gerekir.

Bu görüş tartışılırken dindar Müslümanların kolay bir din olan Hristiyanlığa geçişi hızlandırır misyonerliği destekler endişesi göz önüne alınmalıdır. Ancak kendi inanç sistemine güvenen bir kimse böyle bir özgürlükten rahatsız olamamalıdır.

1934’e kadar mabed olan Ayasofya kelime karşılığı ile “Yüksek Hikmet” olan adını değiştirmeyen atalarımızın bir bildiği mi vardı acaba?

Fatih toplarla kale duvarlarını yıkarken batı dünyasında zihinlerdeki duvarları da yıkmıştı. Kalelerin girilebilir olması orta çağı yeni çağa çevirdi. Böyle bir girişim zihinlerdeki “Dinler ayrımcılık doğurur barışa hizmet etmez” algısını değiştirecek duvarları yıkabilir diye düşünüyorum.

Medeniyetler ittifakını arzu edenler bu fırsatı değerlendirmeliler.

Nevzat Tarhan / Haber 7

Yorumlar65

  • Geceyolculuğu 11 yıl önce Şikayet Et
    allah'ım ayasofya camisinde namaz kılmadan alma canımızı. allah'ım ayasofya camisinde namaz kılmadan alma canımızı
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • yalovali 11 yıl önce Şikayet Et
    sizin dininiz size bizim dinimiz bize. allah sizi ıslah etsin. etmezse kahr-u perişan etsin.müslümanların yüz karasısınız. hristiyanlar fare deliğine girse siz de gireceksiniz. gördün mü yaptığını din baronu. takipçilerin neler diyor. herbirinden senin hanene de günah yazılıyor. bu da sana yeter.
    Cevapla Toplam 15 beğeni
  • Muhammed Ali 11 yıl önce Şikayet Et
    bu teklif . tartışılmalı! teslis ve heykelciliği reddedip peygamberimizi de (sav) kabul ederseler neden olmasın. gayet mantıklı. medeniyetler çatışması istemiyorsak değerlendirilmeli. hoşgörüsü ile meşhur biz osmanlı'nın torunlarına da bu yakışır.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • mustafa kaplan 11 yıl önce Şikayet Et
    mir anormal teklif. nevzat hoca! açılır kapanır sandalye ve masalar ya da namaz başlayınca aniden uçup gelen halılar da olacak mı? yoksa hepimiz masa ve sıralarda mı ibadet etsek! dama mı şık oluruz? yazılarınızı takip ediyorum ama bu yazı bir hoş geldi!!!!! yani sendikaların memur maaş zam taleplerinden daha komik.
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • mete bilge 11 yıl önce Şikayet Et
    kocareis final sorusu senden geldi. evet bu ne olacak? ona da şöyle türetilmiş bir kavramla cevap vererek yumuşatacaklar kocareis kardeşim. müslüman iseviler var dieyecekler . yani sianın getridği dine inan var dieyecekler, msülüman olmayan ama müslüman gibi yaşayan hıristiyanlar var dieycekler. ve olayı yumuşatacaklar. zaten demişler. ama churchil de aksine türkler müslümadır, msülüman insan değildir, öldürülebilirler demiştir. yani bir taraf müslümanı insan biel saymazken, biz hıristiayana müslüma diyeceğiz. onu istiyorlar.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat