Ankara’nın yeni IŞİD stratejisi

  • GİRİŞ30.09.2014 10:34
  • GÜNCELLEME30.09.2014 10:34

Cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deyişiyle, Ankara IŞİD’in Türkiye ve bölge için oluşturduğu tehdit karşısında şimdi “eskisinden farklı bir yol haritası”na sahip.

Bu farklılık veya değişiklik, IŞİD’in elindeki Türk rehinelerin serbest bırakılması sayesinde mümkün oldu. Ankara rehine krizi süresince çok ihtiyatlı davrandı ve IŞİD’e karşı oluşan koalisyona mesafeli durdu.

Cumhurbaşkanı’nın da belirttiği gibi, şimdi şartlar değişti, Türkiye hareket serbestisine kavuştu. Erdoğan’ın New York’taki son temasları sırasında ve Türkiye’ye döndükten hemen sonra yaptığı açıklamalar, hükümetin IŞİD meselesinde ve daha genel olarak Ortadoğu’da izleyeceği yeni politikanın açık işaretini verdi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere, Türk yetkililer artık IŞİD’e karşı tutumlarını ve üsluplarını sertleştirmiş durumda.
Ankara’nın yeni stratejisi, ABD öncülüğündeki koalisyonun içinde olmayı öngörüyor. Yani Türkiye Cidde Konferansı’nda imzalamaktan çekindiği ortak anlaşmaya şimdi dahil oluyor.

Türk stratejisinin öncelikli hedefi, Suriye sınırında uçuşa yasak, güvenli bir bölgenin kurulmasıdır. Bu belirli bir askeri eylemi gerektirir. Bunun da koalisyonla birlikte yapılması söz konusu.

yazının devamı için tıklayınız
 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat