Merkez ‘faize fren’ politikasına geçti!

.

  • GİRİŞ20.01.2018 09:13
  • GÜNCELLEME20.01.2018 09:13

“ABD Merkez Bankası FED bu yıl 3 veya 4 kez faiz artıracak” diye diye piyasaların beynini iğfal etmeye çalışanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sakin ve etkin duruşu karşısında çılgına dönüyor.

Piyasanın beklentisi Merkez Bankası’ndan faiz artırmama yönündeydi. Nitekim öyle oldu. Ama bankanın Para Politikası Kurulu (PPK) faiz notunda, açıkgöz geçinenlere öyle bir gol attı ki, bunu asla çıkaramazlar…

Merkez’in daha önceki faiz notlarında geçen “Enflasyonda belirgin bir iyileşme” ifadesi, son notta “Enflasyonda baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme” ifadesiyle yer değişti ve sıkı para politikasında daha güçlü bir duruş olacağı iyice ortaya çıktı.

Merkez Bankası, “Sakın ha, baz etkisi ve geçici faktörler sebebiyle iyileşmelere aldanmayın. Biz baz etkisi ve geçici faktörleri devre dışına aldık. Bunlarla ilgilenmiyoruz. Enflasyonun şiddetine göre biz de şiddetli olacağız. Güvercin değil şahinleşiyoruz” mealindeki söylemi herhalde açıkgöz geçinenlere iyi bir ders niteliği taşıyor!

LAFI BAŞKA YERLERİNDEN ANLIYORLAR

Bakın bakın! Bu uyanıklar, Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu, faiz artırma olarak algılamış!

Tabi faiz adamların gıdası… 24 saat akıllarından çıkmıyor… Faizle yatıp, faizle kalkıyorlar… Elbette Merkez Bankası’nın açıklamalarını da faiz artışı olarak algılayacaklar!

Hey gidi cici çocuklar! Faiz artışı yok! Bunu aklınızın bir köşesine yazın! Sizi pek kesmez ama bundan böyle faizler aşağı giderken belki biraz para kazanabilirsiniz fakat artık ülkeyi yüksek oranlarda borçlandıramayacaksınız!

Türk Lirası’na yatırım yapan daha fazla gelir elde edecek, bunu da bilmiş olun! Yükselen petrol fiyatlarını körükleyerek de sakın ola, “Türkiye’deki enflasyondan daha çok ekmek yeriz” diye bir kanıya kapılmayın… Uyarıyorum zarar edersiniz!

İkazlarımdan sonra piyasanın, Merkez Bankası’nın son kararına genel ve total bakışını aktarayım… 

Piyasa, bu yıl daha çok enflasyonda beklenen iyileşme trendine gözünü dikerken; para politikasının yeterli derecede sıkılığı sağlayacağını düşünüyor ve kararın orta vadeli ekonomik etkisinin pozitif olacağı yönünde görüşe sahip olduğunu ifade ediyor. Aynı zamanda Merkez Bankası’nın aldığı stratejik kararlarıyla son dönemde bozulma gösteren enflasyon beklentilerini de olumlu yöne çekeceğine inanıyor.

MALİYE VE PARA POLİTİKALARI 

YAN YANA OLACAK

Ancak şunu açıkça söyleyeyim, Merkez Bankası tam zamanında yaraya parmak bastı. Enflasyonda hakikaten çekirdek destekli bir bozulma söz konusuydu. Bu defa işi ifade ile düzeltti. Bir dahaki sefere ise enstrümanlar devreye girecek. Şimdi 31 Ocak’ta yayımlanacak Enflasyon Raporu hakkında Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın yapacağı sunum, istikrara açılan yeni dönem adına hakikaten çok önemli.

Konu sadece piyasaların gündeminde değil elbette… Merkez Bankası’nın enflasyon ve fiyat istikrarıyla ilgili aktivitesini yoğunlaştıracağı tahminlerini ortaya koyan Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Doç. Dr. Hatice Karahan da enflasyonu aşağı çekmede maliye politikalarıyla para politikasının daha uyumlu hareket edeceği bir yılın yaşanacağı bilgisini veriyor. Karahan, özellikle Merkez Bankası’nın enflasyonu çözücü tedbirlerinin dikkat çekeceğini ifade ediyor ve Türkiye’nin büyüme trendinde büyümelerin hanehalkına yansımadığına dair aldıkları duyumları hassas bir şekilde incelediklerini, hükümet ve Merkez Bankası’nın bu konuda karşılıklı işbirliğiyle hanehalkı hayat standının düşürülmemesi ve gelir dengesizliklerine yönelik çalışmalarda bulunacağını öngördüklerini kaydediyor.

Karahan, diğer taraftan kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye aleyhine aldıkları not kararlarını haksız ve yanlı olduğunu niteleyerek söz konusu kuruluşların hiçbir iddiasının Türkiye’de gerçekleşmediğini bütün dünyanın gördüğünün altını çiziyor.

FİTCH’E UĞURLAR OLSUN BİLE DEMEM!

Neyse, enflasyon ve faiz ile ilgili genel bakış böyle...

Az önce anlatmaya çalıştığım cici çocukların fikir babalarından biri, dün itibariyle İstanbul ofisini kapatma kararı almış! Tabi gelecekteki manzarayı gördü. Yani ekmek küçülüyor… Hani Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu, gereksiz, sebepsiz yere bir alta çekerek yatırım yapılamaza çekmişti ya! İşte o derecelendirme kuruluşu… Fitch Ratings’den bahsediyorum… Pılını pırtısını alıp gidiyormuş! Uğurlar ola bile demem! Milletin canını az mı yaktı, alçak! Sen “yatırım yapılamaz” diye not verince Türkiye’ye yatırım mı gelmeyecek? Bal gibi de geliyor… 

İşte Merkez Bankası (TCMB) verileri… 2017 yılı ilk 8 ayında Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımlar bir önceki döneme göre yüzde 29 artmış… İnşallah yılsonu rakamları daha yüksek olacak… Doğrudan yatırımların yüzde 80’i de Avrupa’dan… Sadece Hollanda’nın Türkiye’ye yaptığı yatırım 1,5 milyar dolar… Bu yatırımcılar sanki hiçbir şey bilmiyor, gözleri kapalı… Ahbap çavuş Türkiye’ye yatırım yapıyorlar… Geçin bunları… Madem ticaret yapıyorsunuz, önce Türkiye düşmanlığı gözlüğünüzü bir çıkarın ondan sonra konuşun!

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile yapılan anlaşma töreninde yaptığı konuşma aslında bunlara en iyi cevap:

Buyurun, şöyle diyor Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bazı kredi derecelendirme kuruluşlarının hâlâ ideolojik yaklaşımlarından kurtulabilmiş değiliz. Bunlar Türkiye’nin güven ve istikrar vermediğini söyleyecek kadar ideolojik yaklaşım içerisinde patinaj yapıyorlar. Türkiye yatırımları ile de, üretimi ile de, şu anda dünyadaki müstesna ülkelerden bir tanesidir. Türk ekonomisi büyümeye, Türkiye’ye yatırım yapanlar da kazanmaya devam edecek…”

Yeniakit

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat