Sarıkamış ve Enver Paşa

  • GİRİŞ29.12.2016 07:25
  • GÜNCELLEME30.12.2016 07:31

Hepsinin söylediği öğretilmiş tek bir doğruluk var: Enver Paşa’nın yüzünden 90 bin askerimiz donarak öldü.

Bunun  mimarı kendi beceriksizliğini örtmek isteyen 9. Kolordu Kurmay Başkanı  Şerif Bey ve 1920’den sonra bu olayı siyasi malzeme haline getiren rejimin kendisidir. Şerif Bey, bu masalı da 1922 senesinde yayınladığı ve tamamen uydurma olan hatıratında anlatır.

Sarıkamış’ta en  şiddetli  dönemde  3.  Ordu'nun  toplamı  118,000 kişi iken ve bunun ancak  75 bin kişisi  muharip  sınıfında  olan  bir  ordu nasıl  olurda 90,000 şehit verir?

Genelkurmay  arşivleri  hastalıktan  ve savaştan  ölenler dahil kayıp sayısını  35 bin  civarında  olarak  veriyor. Rus kayanlarında ise bu rakam 23 bin olarak geçer. 

Rus ordusu ilk saldırılarını Kasım'da (1914) Köprüköy ve Azap Muhabereleriyle başlatmıştır. Burada 3. Ordu komutanı Hasan İzzet Paşa büyük bir hata yapıyor ve Rusları yenmesine rağmen takip edip son darbeyi vurmak yerine, orduyu 15 km geriye çekiyor. Yani savaşı kazanan taraf kaçan düşmanı kovalayamıyor, geri çekiliyor. Hatta Rusları takip etse Sarıkamış'a ihtiyaç olmazdı.

ENVER PAŞA’NIN PLANINI UYGULAMADILAR

Rus ordusu Erzurum önlerinde bin 500-2 bin askerden ibaretti. Bizim ise 30 bin askerlik 2 tümenimiz vardı. Sayısal üstünlüğe sahiptik. Enver Paşa, 24, 25 Aralık’ta, Ruslar Noel’i kutlarken ani ve baskın bir taarruzla saldırmayı planladı. Ancak 19 Aralık’ta 3’üncü Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa istifa etti. Diğer komutanlar da onun komutalarını yerine getirmedi, 10’uncu Kolordu Komutanı Hafız Hakkı gideceği istikamet yerine askerleri Allah-u Ekber Dağları’na tırmandırdı. Bu arada zaman kazanıp takviye kuvvet alan Ruslar karşı taarruza geçti. Enver Paşa’nın çevirme planı uygulansa ve komutaları dinlenseydi Sarıkamış’ın geri alınacağını bizzat dönemin Rus generalleri ifade ediyor.

"Rus  General  Maslovski, (Türkler  23 bin şehit vermiştir diyen) Türk Ordusu, Enver  Paşa'nın emirleri  doğrultusunda  hareket  etseydi  Sarıkamış düşerdi diye  itiraf  etmiştir.  Hatta  General Michaelevski   harekatın bir kuşatma planı  olduğunu  anlayınca  geri  çekilme  emri  vermiştir.

Şayet  başarılı  olunsaydı  Kafkaslara  kadar  önümüz  açılıyordu. Azerbaycan ile  birleştiğin andan  itibaren  ikmal  derdi  kalmıyor  ve tabii' ki  petrol kaynaklarına  sahip  oluyorsun.

Rus Ordusu Sarıkamış sayesinde  durdurulmuş, ciddi bir zayiat vermiş ve 1916 senesinin  sonlarına  kadar  bölgede bir daha  hareket edememiştir. Bazılarına göre Sarıkamış'ta herkes donarak  öldüğüne göre, Rus zayiatları ve 1,5 sene  boyunca doğuda  kıpırdayamayacak duruma gelmelerinin tek sebebi muhtemelen; Türklere ayıp olmasın diye toplu intiharlara karar verip 25 bin kadar Rus askerinin bunu  gerçekleştirmesidir.

Sarıkamış   bir  vatan müdafaasıdır. Şehit  sayısı  ile tarih ve siyaset  yapmak  ancak ve ancak hainlerin propagandasıdır. Bugün de El Bab’ta ne işimiz var diyenler de aynı silsilenin torunlarıdır. 

Enver Paşa Sarıkamış’ta Harbiye Nazırı olarak sorumlu tutulurken, Çanakkale’de neden ondan hiç bahsedilmiyor? Mehmetçiğin destan yazdığı Çanakkale Zaferi’nde de Harbiye Nazırı ve Başkomutan vekiliydi.

Yine Enver Paşa komutasında İngilizlerin tarihlerinde görmedikleri yenilgiyi Kut’ül Amare’de kendilerine tattırmadık mı?

Bugünkü istihbarat teşkilatını kuran ve Kurtuluş Savaşı’nda onun kurduğu istihbarat ağıyla düşman alt edilmedi mi?

Son olarak: Enver Paşa, savaşın kaybedileceği anlaşılınca Anadolu’nun muhtelif yerlerine 800 bin kadar tüfek, 4 bin makineli, birkaç bin de top gömdürdü. Daha sonra yerlerini Mustafa Kemal’e bildirdi ve Kurtuluş Savaşı’ndaki ilk teçhizat bunlar oldu.

Enver Paşa 41 yaşında Tacikistan’da at sırtında, cephede Allah-u Ekber diyerek şehit olmuştur. Sıcak yatağında hayatını kaybedip arkasında koca bir servet bırakan askerlerden, komutanlardan olmamıştır. Eğer Enver Paşa orduyu modernize etmeyip Edirne’yi kurtarmasaydı bugün Selimiye’yi görmek için cami olarak değil, kilise olarak! Pasaportla vize almanız gerekecekti! 

serkan.ustuner@haber7.com

@sustuner

Yorumlar5

  • selim akıl 7 yıl önce Şikayet Et
    Tek parti'nin öğrettiği tarihle Cennetmekân 2. Abdulhamid'e,Vahddeddin'e hakaret edenler; elbette paşalarına saldırırlar.Cehalet ancak ilimle tedris edilirse (ki edildi) böyle olur.
    Cevapla
  • tokatlı 7 yıl önce Şikayet Et
    Eğer edirneyi enver aldıysa ben hiç tarih bilmiyorum
    Cevapla
  • kemal 7 yıl önce Şikayet Et
    O zaman bilmiyorsun
  • han li 7 yıl önce Şikayet Et
    ne dersen de ne yazarsan yaz mankurt olduk biz.
    Cevapla
  • Ayşegül KARAYEL 7 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba Serkan Bey, iyi bir tarihçi değilim. Yazdıklarınızı araştırmadım, fakat anlaşılır ve akıcı bir üslupla anlattiminız bana o günlerde yaşamış hissini uyandırdı. Yüreğine, kaleminize sağlık.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat