Çanakkale’nin başkomutanı Enver Paşa

  • GİRİŞ21.03.2017 08:52
  • GÜNCELLEME22.03.2017 07:23

Ne yazıktır ki, 102. Yılını görkemli bir şekilde kutladığımız Çanakkale Savaşı’nın baş mimarını herkes yine görmezden geldi.

Evet Çanakkale destanının büyük kahramanı Harbiye Nazırı Başkumandan Vekili Enver Paşa hala resmi tarih yazıcılığının hışmına uğramaktadır.

Seyyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, Yarbay Mustafa Kemal sembol hale getirilirken Esat, Vehib ve Kazım Karabekir Paşaların da isimleri nadiren de anılıyor ama savaşın komutanının ismi dahi söylenmiyor.

Ne kadar berrak bir tarih değil mi!

Sürekli Sarıkamış’la kötü gösterilen ki, işin aslı öyle değildir. Sarıkamış’ta da Enver Paşa’nın harekat planı uygulansa o gün Ruslar Doğu’dan sökülüp atılacaktı.

Biz Çanakkale’ye dönelim: Çanakkale’nin tüm savunma planlarını hazırlayan, Çanakkale’de hazır bulunan 5 tümeni 5. Ordu ile bir araya getiren 1.Kolordunun 3.Tümeni ile 1.Süvari Tugayını da buna ekleyen, Çanakkale’yi koruma görevini Liman Von Sanders’e veren, 3.Kolorduyu Gelibolu’ya yerleştiren 6.Kolorduyu Yeşilköy’e yerleştiren Enver Paşadır.

Cephede askerleriyle beraber silah çatan ve İngiliz’e cepheleri dar eden yine başkumandan vekili olan Enver Paşa’dır.

Sarıkamış’tan 60 gün sonra orduyu maddi ve manevi yönden hazır hale getiren ve yedi düvele karşı verilen mücadelenin en tepesindeki isim Enver Paşa’dır.

Onun bir mağlubiyetin mimarı olarak gösterilmesindeki en büyük etken Şerif İlden’in yazdığı tamamen yalanlarla dolu Sarıkamış kitabıdır.

Hazır yeri gelmişken Enver Paşa’nın büyük bir kahraman olduğunu yazmak bir namus borcudur.

Churchill ile Enver Paşa’nın oğlu Ali Enver arasında geçen hatırayı yazıp yazıyı noktalayalım:

Enver Paşa’nın oğlu Ali Enver, İngiltere’de 2. Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de Türk ordusunun diğer pilotları ile RAF'da eğitim görürler. O dönemde Rauf Orbay Londra'da sefirdir ve dönemin başbakanı Winston Churchill'e Enver Paşanın oğlunun Londra'da olduğunu söyler.

Churchill, Ali Enver’le tanışmayı çok arzu eder ve görüşmelerinde Enver paşadan övgü ve saygı ile bahseder. ve şöyle der: "Senin baban Enver Paşa benim siyasi hayatımı 20 yıl geriye attı..." Churchill, bu sözleriyle ‘Çanakkale yenilgisini’ kast etmektedir.

Evet İngiliz, Çanakkale Zaferi’nin başkahramanının kim olduğunu gayet iyi bilmektedir.

Peki bu zaferi bir madalyon gibi boynunda taşıyanlar?

serkan.ustuner@haber7.com

twitter: sustuner

 

Yorumlar6

  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    tipe bak!!! sen doğru yazıyorsun(!)
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Yiğit 7 yıl önce Şikayet Et
    Enver Paşa'nın hakkını teslim eden bir yazı. Ruhu şad olsun.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • bozeren 7 yıl önce Şikayet Et
    başkomutan o veya bu. tamam, sizin dediğiniz gibi olsun. ancak, şu soruya cevap verebildiğimiz zaman narkozdan uyanıyoruz demektir: biz 1. dünya savaşı'na neden girdik? avrupa devletlerinin birbiriyle yaptığı bu savaşta ne işimiz vardı?
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • İttihatçı 5 yıl önce Şikayet Et
    1.Dünya Savaşına girecektik zaten 1. Dünya Savaşında Ruslar bizi tek isteyecek ve herkes gibi İmparatorluğun çökmesini göz ardı edecekti. Harbiye Nazırı Enver Paşa herkes gibi Almanya'ya hayrandır, girecek safha tek onlar kalmıştır. Almanlarla gizli ittifak kurduğumuz için savaşa girdik. Ruslar, Alman Birliğine ateş açtığı için, savaşa girdik!
  • Muharrem 7 yıl önce Şikayet Et
    yazınız güzel tebrikler,aynı şekilde Cevat paşayı da unutmamak lazım.Saygılarımla.
    Cevapla
  • Yaren 7 yıl önce Şikayet Et
    Bize tarihi yalan yazıp yalan öğretenler utansın.Dua ile...
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat