Ubuntu ya da isar

.

  • GİRİŞ01.06.2017 09:23
  • GÜNCELLEME02.06.2017 07:40

Hikaye malumunuz

Afrika’da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir, ağacın altına koyduğu meyvelere ilk ulaşanın ödülü o meyveleri yemek olacaktır.

Onlara, “Haydi, şimdi başla! Birinci olan meyveleri alacak!” O an bütün çocuklar el ele tutuşur, koşarlar ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar.

Antropolog neden böyle yaptıklarını sorduğunda şu cevabı verirler;

“Biz “ubuntu” yaptık: Yarışsa idik, yarışı kazanan bir kişi olacaktı. Nasıl olur da diğerleri mutsuzken yarışı kazanan bir kişi ödül olan meyveyi yiyebilir?

Oysa biz ubuntu yaparak hepimiz yedik.” Ubuntu’nun anlamını açıklarlar onların dilinde: Yani ‘ben biz olduğumuz için benim’

Afrika’da ‘Ubuntu’ bizde ‘İsar’ ismini almıştır.

Cömertliğin en üstün şekli îsâr’dır. Îsâr, terim anlamı olarak şöyle tarif ediliyor: Kendi kişisel ihtiyacı bulunmasına rağmen malını başkasına vermek veya onun ihtiyacı için sarf etmektir.

Ramazan ayındayız. Kardeşliğin, cömertliğin en yüksek derecesinde olmamız gereken o mübarek ay. Her zaman ben yerine ‘biz’ olacağız. Biz olduğumuz sürece dünyadaki Müslümanların bir derdi de kalmayacak.

Şimdi Afrika’da Ubuntu, diğer Müslüman topraklarda İsar’ı en zirveye çıkarma zamanıdır. Afrikalı çocukların ‘Ubuntu’ dedikleri direniş, kardeşlik dayanışmasından ibaret bir şey değil yalnızca, hayatta kalmanın felsefesidir aynı zamanda.

Örnek verecek olursak: Asgari ücretle geçinen güzel bir adamın bir sene boyunca biriktirdiği parasını Ramazan kolisi olarak Afrika’da pay etmesi şiirdir. Ömer Seyfettin’in kaleminden çıkmış bir hikayedir.

Evet o ay bu ay. Size emanet edilen yetimlere kol kanat gereceğiniz, ‘Türkler gelmeden temiz suyla orucumuzu açamıyorduk.’ diyen Asyalı kardeşini unutmayacağın vakitlerdeyiz.

Ne diyordu Ahmet Murat: Ekmek sıcak, Allah güzel, sen iyi.

serkan.ustuner@haber7.com

twitter: sustuner

Yorumlar1

  • Bilmek 6 yıl önce Şikayet Et
    Bilmediğim şeyleri öğrendim. Teşekkürler Serkan abi.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat