Yeni dünya düzeni istiyorlar bayım

  • GİRİŞ31.10.2017 07:42
  • GÜNCELLEME01.11.2017 07:19

100 yıl sonra dünyada kartlar yeniden karılıyor. Bu kez sadece Ortadoğu’ya ait kavramlar üretilmiyor.

Dünyanın gerekli görülen yerlerinde mikro devletçikler esasına uygun bir düzenleme söz konusu! Bunu yaparken de en büyük argüman ve geçerli! Sebep: Ekonomi. Slogan ise ‘Bağımsızlık.’

Gizli anlaşmalar falan da yok bu sefer. Açıktan açığa önce kuşatıyorlar, sonra da uygun zamanı gelince bölüyorlar.

Afrika’da çabuk başardılar misal. Sudan’ı bir haftada güney kuzey diye böldüler.

Irak’ın işgalinden sonra Irak’ın kuzeyini, medya yoluyla ‘Kuzey Irak’ diye diye referanduma getirdiler. Sonrası, bölge ülkelerinin karşı gelmesiyle şimdilik akamete uğradı ama vazgeçeceklerini sanmak yanlış olur.

İspanya’da da yıllardır süre gelen Katalonya’nın bağımsızlık isteği sonunda bir referandumla taçlandı!

Bask bölgesinde sular durulmuş gibi gözükse de her an küçük bir kıvılcım Bask’ın da ayrılık sürecini hızlandırabilir.

Yakın zamanda ABD’de Teksas kenedini Teksas Cumhuriyet’i olarak tanımladığını deklare etti.

İtalya’da da kuzey – güney çekişmesi, Kuzeylilerin ayrılalım protestolarına kadar gelmiş durumda.

Almanya’da da durum çok farklı değil. Bavyera, artık kendi kendini yönetmek istiyor ve Almanya’nın yükünü taşımak istemiyor. Nüfusa baktığımızda da neredeyse 13 milyonluk nüfusuyla İsveç ya da Portekiz'in nüfusunu geride bırakıyor.

Belçika’da Flaman bölgesinde de durum diğer Avrupalı ülkelerle hemen hemen aynı. Yüksek ekonomik gelire sahip bölge bu refahı sadece kendi yaşamak istiyor. Ülke ekonomisinde aslan payını karşılayan Flamanlar yıllardır bağımsızlık düşüncesini dile getiriyor. 2014’ten bu yana da ciddi bir istek içerisindeler.

İskoçya da, İngiltere’nin Brexit süreci öncesi hem İngiltere’nin hem de AB’nin bir parçası olmaktan yanaydı. Ama İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinden sonra İskoçlar, İngilizlere olan bağlılıklarından vazgeçmiş durumdalar.

Fransa’ya bağlı Korsika adasında da yıllardır Fransa’nın baskısıyla yaşayan Korslar, bir dönem silahlı mücadele içinde bulundukları Fransa’dan ayrılmak istiyorlar.

100 yıl önce imparatorlukları istemeyenler, kendi emperyal düzenlerini kurdu. Şimdi de kurulan ulus devletler yerine mikro devlet esasına dayalı bir sistem inşa etmek istiyorlar. Böl, parçala ve yönet. Hala geçerliliğini koruyor.

Türkiye’ye de de 2013 yılında Gezi ile başlayan süreçten bu yana da istedikleri ayrılıkçı hareketleri denediler ama her seferinde Türk milletini hesap edemediler. Bu yüzden 'İstiklal Mücadelesi' bu sebepten mesele memleket meselesi işte.

serkan.ustuner@haber7.com

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat