İran’da doğal süreç işliyor hepsi bu

.

  • GİRİŞ04.01.2018 07:18
  • GÜNCELLEME05.01.2018 06:50

İran’da devam eden protestolar için mutlaka herkesin bir tezi var ama işin doğal seleksiyonuna neden bakmıyoruz. Yani İran sosyolojisinde bu tür toplumsal bir infialin olmaması için bir sebep mi var?

Şiilik adı altında ülkenin kalan yüzde 40’ı zaten ikinci sınıf vatandaş. Şiiler devletin her türlü imkanlarından faydalanırken kendini ‘Şii’ olarak tanımlamayanlara tüm kapılar kapalı.

Bölgede Şii yayılmacılığı için aktarılan kaynakların kaç yüz milyon dolar olduğunun halk farkında. İran’ın bu süreçte sürekli Amerika’yı hedef göstermesi ve tüm olayları ABD’nin yaptığını söylemesinin elle tutulur bir yanı yok. Evet, hep görünürde ABD’nin İran’ı yok etmek istediği bilinir ama şimdiye kadar uyguladığı tüm politikalar İran’ın lehineydi. Şimdiye kadar bölgenin Şiileştirilmesinde Amerikan işgalleri ve politikaları İran’a en büyük faydayı sağlamıştır.  

Birkaç somut örnekle bu durumu açıklayalım: Afganistan’ın işgali sonrası İran yukarıda kendine bir yer buldu. Irak’ın işgali sonrası resmen burası İran’a devredildi. Suriye’de Rusya’yla beraber Akdeniz’e açılmak için ideal bir zemin buldu. Yemen’de yani ABD’nin en büyük müttefikinin, Suudi Arabistan’ın sınırında darbe bile yaptı. İsrail sınırına kadar tüm alanda Şii yayılmacılığını başardı.

Şimdi İran’daki protestoların büyük bir isyana dönüşme olasılığı azaldı. Rejim her zamanki gibi ağzında bir emzik gibi tuttuğu Büyük Şeytan sloganını yine piyasaya sürdü.

Devrim muhafızları ve İran istihbaratının da sokağa inmesiyle hafta sonunu görmeyecek protestolardan geriye fişlenmiş on binler kalacak. Eğer İran bu baskı rejimini devam ettirir ve halkını refaha kavuşturmazsa bugün sönen alev yarın büyük bir yangın haline gelir.

İran’ın Türkiye’ye karşı tüm ihanet dolu planlarına rağmen komşumuzun parçalanması ya da ekonomik olarak çökmesi hiçbir işe yaramaz. Türkiye de zaten bu süreçte İran’ın yanında yer alarak İran’dan kat kat büyük olduğunu bir kez daha ispat etti.

İran iç ve dış politikasını değiştirmeli yoksa içeride ve dışarıda İran’ı zor günler bekliyor. Bu yüzden İran, pers yayılmacılığını bırakacak ve önce içerdeki yangını söndürecek.  

Ha bu arada ABD’nin İran’a saldırması gibi bir deli saçmalığının olasılığı hiçbir zaman olmadı, olmayacak. 

serkan.ustuner@haber7.com

 

Yorumlar2

  • halil ibrahim keskin 6 yıl önce Şikayet Et
    aynen öyle
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • İsmail Er 6 yıl önce Şikayet Et
    İran’daki olaylar üzücü ama artık iran’da,müslümanlar nezdinde kayıp olan itibarını düşünmeli!eline bulaşan müslüman kanını zor temizler!
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat