Dünya sistemi değişir mi?

  • GİRİŞ02.10.2018 08:01
  • GÜNCELLEME02.10.2018 10:12

Türk devletinin son yıllardaki dış politikadaki doğru hamlelerine baktığımız zaman özetle şunu söyleyebiliriz: Kararlı bir duruş, kendi politikalarından taviz vermeyen bir tavır ve insani diplomasi.

Rusya ile uçak krizi yaşandığı zamandan ele alırsak o zaman da Rusya’ya gerekli tavır gösterilmiş Türk devletinin tek yönlü bir eksene bağlı olmadığı kanıtlanmıştır. Sonrasında gerek bölgesel konular, gerekse zaruri durumlar neticesinde yeniden Rusya ile yakın bir ilişki hasıl olmuştur. Şimdi de Almanya yani Avrupa’nın en büyüğüyle olan münasebetlerde yeni bir döneme girildi.

 

 

Yazıya böyle bir giriş yapmamızın nedeni hiç şüphe yok ki, Erdoğan’ın iç siyasetteki kadar dış politikada da nasıl mahir olduğunun altını çizmeliyiz.

Şu ana kadar herhangi bir ülkenin liderinden BM’nin dar oligark sistemine dair bir şey duydunuz mu? Elbette hayır. Belki Erdoğan’dan sonra da duymayacağız.

Cumhurbaşkanı’nın söylediği o söz neydi? “Dünya beşten büyüktür” Evet, bu söz tüm yetkiyi ellerinde barındıranlara karşı yüzlerine vurulmuş en okkalı tokattı. Erdoğan 2002 yılından bu zamana geçen süre zarfında Türkiye’de hiç şüphe yok ki, büyük işler başardı. En son olarak parlamenter sistemin ağır aksak işleyen düzenini kırdı ve Türkiye’ye yeni bir ufuk açtı. Dünya siyasetinde de var olan 5 ülkenin dünyanın geri kalan ülkelerine dair ambargosunu kırmak için elinden geleni yapıyor. İnsani diplomasi yoluyla Orta batı Asya’da ve Afrika’da Türk devletinin gücünü ve halkın Erdoğan’a duyduğu sevgiye bizzat şahit oldum. Şimdi son olarak BM Genel Kurulu’nda yine ısrarla üzerine basa basa ‘Dünya beşten büyüktür’ diyerek küre-i arzda yaşanan zulme menfaatleri gereği sessiz kalan ya da dolaylı olarak destekleyen ülkelere ‘Bu düzen değişecek, ya da değişmeli’ diyerek bir kez daha tarihe geçti.

Peki, neden mi tarihe geçti? Başkan Erdoğan, bu kirli, kurulu düzeni ne yapıp edip değiştirmek istiyor. 190 ülke bir araya gelseniz tek bir ülkenin vetosuyla tüm devletlerin eli, kolu bağlanıyor. Cumhurbaşkanı Türkiye’de başardığını, dünya üzerinde de gerçekleştirmek istiyor. En azından değişmese bile bu köhnemiş sisteme kafa tutuyor ve tartışılmasına vesile oluyor. Bir gün beş ülkenin elbette dünyadan küçük olduğu ispatlanacak ve o zaman tarih öyle ya da böyle dar oligark çevrelere ilk tokadı atan adamı da ilk sıraya yazacaktır.

serkan.ustuner@haber7.com

twitter: sustuner

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat