Türkiye’nin kalbi: İsmet Özel

.

  • GİRİŞ12.03.2019 08:56
  • GÜNCELLEME13.03.2019 09:13

De Gaulle, "Sartre Fransa'dır" derken ne kadar haklıysa bir saniye bile tereddüt etmeden aynı cümleyi İsmet Özel için kullanabiliriz. Evet, İsmet Özel Türkiye’dir.  

 

 

Dün bir kalp krizi sonrası önce anjiyo sonra by-pass oldu. Milletin kalbinde nasıl da derin izler bıraktığını bir kez daha gördük.

Zor zamanlarda yaşamanın en güzel örneğini verdi Özel. Yaşayan son büyük şairdir. Türk şiirinin en büyük dizelerini o yazmıştır. Ama bunun yanında onurlu bir hayatın ete kemiğe bürünmüş halidir.

 

 

Milli gazeteden ayrılırken kurduğu şu cümle için günlerce konuşulabilir “ Ben sizin durduğunuz yerden tedirgin oldum,başka bir yere gidiyorum” sonrasında şairliğin yanında bir fikir adamı olarak İsmet Özel hayatımızdaki yerini aldı.

Kendisinin o büyük feraseti her zaman kendini kanıtlar nitelikteydi. Misal suya sabuna dokunmadan yüzeysel hiçbir şey söylemedi. Ya da oturup sadece şiirle ilgilenmedi. Onu büyük yapan da, diğerlerinden ayıran da hep bu oldu. Yine kendi deyimiyle “Kimse ne der” diye bir putu olmadı.

Türkiye’de bir fikrin tartışılması, gündeme gelmesi onun sayesinde oldu. 2012 yılında “Fetullah Gülen Türkiye’ye dönse de dönmese de vaftiz olmayacağım” diyebilmek ancak soylu bir ruhun ve duruşun sözleridir.

İsmet Özel’i yazmak elbette zor, çok zor. Böylesi yeri doldurulamayacak bir ismi kaleme almak kolay iş değil.

İsmet Özel, Türkiye’nin kalbidir. Yaşayan ruhudur. Kendisiyle yaklaşık bir sene önce aynı mekanda olduğumda şöyle bir cümle kurmuştu “ Her şeyin karşısında yıkılmaz bir kapı gibi durdum. Bu çok zor bir işti ama durdum.” Evet, gerçekten de son büyük şair zor olana talip olmuştu ve bunu da başarmıştı. 

Ezberden konuşmayı adet edinenler de ağızlarında birkaç cümle söylediklerine de bir şey demeliyiz.“ İsmet Özel şair ama şimdi yani fikirlerini beğenmiyorum.” Onun fikirlerini herkesin anlamasını beklemek zaten beyhude bir çaba. İsmet Özel’i anlamak herkese nasip olmayacağı için kendilerini burada yalnız bırakıyoruz. 

İsmet Özel’i bilmek, onunla aynı çağda yaşamak bizler için çok büyük şans. Şimdi ona hiç yakışmayan hasta yatağından tez zamanda ayağa kalkması için dua ediyoruz.

Yazımızı onun dev dizeleriyle bitirelim: "Bizi kıvıl kıvıl bekliyorken hayat

                                                                              Yıkılmak elinde mi?"

Serkan Üstüner / Haber7.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar2

  • özet 5 yıl önce Şikayet Et
    sartre fransa değildir. eğer sartre fransaysa, o halde balzac bütün insanlıktır diyebiliriz. özel de türkiye değildir. sizin yalnız bıraktıklarınızdan biri olarak "Bizi kıvıl kıvıl bekliyorken hayat / Yıkılmak elinde mi?" dizelerine dev yakıştırmasını anlamsız buluyorum. acil şifalar dilerim.
    Cevapla
  • İbrahim Zengin 5 yıl önce Şikayet Et
    Değerli Kardeşim , Allah şifa versin diyelim. Ama bu kadar abartmayın.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat