Hizbullah İsrail'e saldıracak mı?

İsrail’in Gazze saldırısı dost kim düşman kim gösteriyor. Ortadoğu’da kim nerede saf tutuyor apaçık ortada.

  • GİRİŞ22.07.2014 08:08
  • GÜNCELLEME22.07.2014 11:36

Hizbullah bugüne kadar bölgedeki varlığını iki şeye borçlu. Biri İran ve Suriye rejimi yani finansal destek kaynakları. Diğeri ise İsrail düşmanlığı yani prestij kaynaklı.
2009’da Gazze bombalanırken çıt çıkmadı, 2012’de öyle. İsrail 2006’da da Gazze’ye saldırmıştı ama aynı anda Lübnan’ı da vuruyordu yani Hizbullah da hedefti o yüzden o dönemde onlardan Gazze’ye bir destek beklenemezdi.
Bu kez Hizbullah’tan bir beklenti vardı. Hem de kara operasyonu hatta hava operasyonu bile başlamadan önce. En başta Haziran’dan itibaren İsrail Kudüs ve Batı Şeria’daki saldırılarını arttırdığında Hizbullah’tan bir hamle bekledik.
Ama yok, Hizbullah nerede? Topu ile tüfeğiyle, İran’ın talimatıyla Suriye’de. Ne yapıyor Suriye’de? Beşar Esed rejiminin safında Müslüman katlediyor.
Resmi olarak bir açıklama da geldi, Gazze’den, İslami Cihat örgütünden. Şu an için Hizbullah’ın Gazze’ye yönelik bir hamlesi beklenmiyormuş, Güney Lübnan’dan İsrail’e bir misilleme operasyonu söz konusu değilmiş.
Pazar gününe ait görüntüleri Reuters servis etti. Suriye’den çatışma haberi, Hizbullahçılarla Suriyeli muhalif direnişçilerin savaşı vardı.
Aynı gün aynı saatlerde İsrail Gazze’de Şecaiyye semtini yok etti, yeni bir katliam yaptı. Aslında Hizbullah’ın hamlesini biz beklemiyoruz, Filistinliler bekliyor.
Hizbullah Suriye’de savaşırken arkasına dönüp baksa İsrail var. İsrail, güneyde Gazze’de katliam yaparken, kuzeyinden Hizbullah’tan bir misilleme gelse büyük yara alır. 
Sadece Gazze’den atılan roketlerle şaşıran İsrail, Hizbullah’ın desteği olsa en azından bu kadar katliamın arkasını düşünür? Hiç olmazsa pervasızca bebek öldüremez.
Kimse kimseye yardıma zorunlu değil. Ama Hizbullah’ın Ortadoğu’daki başlıca söylemi bu oldu, İsrail karşıtlığı, yıllardır hep bunu duyduk. 
Neticede “İsrail’i haritadan sileceğiz” diyen İran’dan belki bunu bekleyemeyebiliriz çünkü şu an Gazze için İsrail’e füze fırlatsa savaş çıkar, sonuçta İran bir devlet.
Hizbullah ise bir örgüt tıpkı Hamas gibi, siyasi bir parti ve silahlı kanadı var. İsrail hakkındaki söylemleri de İran’ınkinden hiç aşağı olmadı. Üstelik İsrail Hamas’ı da Hizbullah’ı da aynı kefeye koyuyor, ikisi de İsrail’in gözünde terör örgütü.
Kaldı ki Hizbullah şu an Gazze’nin kendilerinden beklediği şeyi yani silahlı desteği başkaları için yapıyorlar. Hem de Esed rejimi için hem de Müslümanları katlederek.
Madalyonun diğer yüzüne göz atalım. Hamas’ın siyasi bürosu 2012’ye kadar Şam’daydı. Suriye’deki iç savaş Hamas’ı rahatsız etti, Halid Meşal büroyu Şam’dan Doha’ya taşıdı.
Hamas, Suriye krizinde Esed rejiminin yanında yer almadı, hatta Hizbullah’ın Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarına götürdüğü yardımlar bile Filistinliler tarafından “ellerinizde kan var” diyerek reddedildi.
Ama bugün Hamas’la birlikte Gazze’de çetin bir mücadele veren İslami Cihat’ın İran ve Hizbullah ile yakınlığı biliniyor. İslami Cihat, Suriye krizinde Hamas’ın sergilediği tavrı sergileyemedi onlar rejimin, dolayısıyla İran ve Hizbullah’ın yanında saf tuttular.

 

Yorumlar4

  • utanma arlanma bilen varmı? 9 yıl önce Şikayet Et
    bu yazıyı yazan arkadas su gelınen noktada nasıl bır özur dıleyecek acep...
    Cevapla
  • arthur 9 yıl önce Şikayet Et
    Ortadoğu öyle bir hale geldi ki... Artık duruma tamamen farklı bir paradigmadan bakmak gerek. Artık, müslüman-yahudi, şii-sünni, gibi paradigmalar durumu açıklayamıyor. İşin içinde başka bir şeyler var. Şöyle kafayı kaldırıp bakarsak, tarih penceresinden mesela.. Ortadoğu son 5-6 yıldır bir güç tarafından adım adım "tam kaos" a sürükleniyor. Plan tam tumadı. Tek sebep ise Türkiye. Tam kaos için Türkiyede de bir iç savaş ve istikrarsızlık çıkması gerekiyordu. Erdoğan bunu engelledi ve engelliyor. Ne yapılmak istendiğini ararştırmak lazım.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • asil çığlık 9 yıl önce Şikayet Et
    hizbullah ne ile meşgul. hizbullah denen örgüt şuan suriyede esed zalimi ile omuz omuza suriyedeki masum sivilleri katletmekle meşgul olduğundan malesef israile saldıramıyor
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Bir Allahın kulu işte 9 yıl önce Şikayet Et
    Haklısınız Hocam!. Korkunç günler yaşıyoruz. Mustafa Hocamında vurguladığı gibi o kadar naçar bir o kadar öfke doluyuz ve elimizden duadan başka birşey gelmiyor.Ya da nihai sonucu sağlıyamıyacak kadar cılız tepkiler. Ellerinden bir şeyler gelebilecek olanlarda ise çıt yok. İran ve Hizbullah gerçekten benide çok şaşırttı . Samimiyetlerini sorgulamaya başladım yüreğimde.Hadi Körfez ülkeleri ile ilgili zaten pek bir beklentimiz yoktu ama şimdiye kadar söylemleriyle Filistine Gazzeye Hamilik iddiasında bulunan İran, Hizbullah vazmı geçti hamiliklerinden!!!Türkiye ise hiç bir zaman bu günkü kadar halkı temsilden yüreğimizi temsilden bu kadar uzak kalmamıştı.Yas ilan edilmiş. Abes... Zaten yürekler yaslı etsen ne olur etmesen ne olur. Çok daha etkin tepkiler beklerken bu gibi cılız bağırtılar çağırtılar yüreğimizi soğutmuyor Hocam! Ne diyeceğimi bile bilmiyorum sadece içimden şu geliyor Allahım diyorum Allahım gücüm yetmiyor ama sen her şeye gücü yetensin tüm müstekbirleri zalimleri Sana havale ediyorum
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat