IŞİD parayı nerden buluyor?

IŞİD ile ilgili gündemde en merak edilen soru örgütün finans kaynakları. Arkalarında kimler var, parayı nereden buluyorlar?

  • GİRİŞ15.09.2014 08:20
  • GÜNCELLEME15.09.2014 08:20

Öncelikle IŞİD şu an Suriye ve Irak’ta paralel bir politika uyguluyor. Her iki ülkede de petrol kaynaklarının bulunduğu yerleri hedef aldılar.

Suriye’de Suriye petrolünün yüzde 60’ı ellerinde aynı şekilde Irak’ta da Haziran ayından bu yana Irak petrolünün bulunduğu kuzey bölgeleri ele geçirmeye çalıştılar.
Irak ve Suriye’de tam 70 petrol kuyusu onların elinde. Buradan çıkardıkları petrolü, yerel tüccarlar vasıtasıyla çevredeki orta çaplı rafinerilere satıyorlar. Kaçak yolla çok kaliteli olmasa da yakıt üreten merkezler, IŞİD’in müşterileri arasında.
Günde en az 25 bin varil petrol çıkardıkları iddia ediliyor. Daha ucuza satış yaptığı varsayılan örgütün petrolün varilini 25 ile 60 Dolar arasında satabildiği söyleniyor.
Petrolle birlikte Suriye ve Irak’ta barajları da kontrol altında tutmaya gayret gösteriyorlar bu sayede bölge için hayati önem taşıyan su kaynaklarını da ellerinde bulundurmaya çalışıyorlar.
IŞİD’in bir diğer önemli gelir kaynağı ise halktan vergi adında topladıkları haraçlar. Özellikle Musul gibi ele geçirdiği kentlerde kendi yerel sistemlerini hayata geçiren örgüt, bu tür şehirlerdeki esnafa vergi zorunluluğu getirdi.
Küçük çaplı bir işletmeden aylık 100 Dolardan başlayan vergiler topladıkları biliniyor. Vergi adındaki haracı ödemeyi kabul etmeyenlerin dükkanlarının önünde bomba patlatılıyor ya da kendisi veya yakınları ölüm tehditleri alabiliyor.
Musul’da adını vermeyen bir bakkalın bir gazeteye verdiği röportajda “IŞİD kendisine vergi vermeyi reddeden bir tüccarı kaçırdı sonra da ailesinden fidye istendi, para gelince tüccar serbest bırakıldı” deniliyor. Unutmamak gerek yerel ve yabancı rehineler de ayrı kalemdeki bir gelir kaynağı. 
IŞİD’in Musul’da esnaftan topladığı paralar karşılığı makbuz da kestiği söyleniyor. Aylık vergisini ödeyen esnafa üzerinde “Bay bilmem kimden mücahitlere destek olarak şu miktarda para alınmıştır” yazılı kağıtlar verildiği iddia ediliyor.
Küçük esnaf, büyük şirketler, benzin istasyonu sahipleri, eczacılar, doktorlar ve jeneratör satıcılarından vergi adında para toplandığı iddiaları var. IŞİD’a para kaptırmamak için dükkanını satıp gizli gizli taksicilik yapanlar olduğu da konuşuluyor.
Örgüt topladığı paraları vergi olarak tanımlıyor asla haraç almadıklarını ve zorla kimseden para istemediklerini savunuyor.
Suriye’de de benzer yöntemler uygulanıyor. Mayadin’de yol üzerinde kontrol noktaları oluşturan örgütün otobandan geçen tırlar ve araçlardan zekat adı altında para topladıkları da iddia ediliyor. Eski bir militanın anlattığına göre yol çevirmeleri sırasında tır şoförleri ve otomobil sürücülerinden direnişçilere yardım için zekat adı altında ücret alınıyor.

Yorumlar1

  • ayhan birol 9 yıl önce Şikayet Et
    nerden mi?. şalvarbank tan
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat