Erdoğan ısrarla soruyor: Kobani neden önemli?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika’ya soruyor “Kobani, sizin için niye bu kadar stratejik onu anlamakta zorlanıyorum”.

  • GİRİŞ24.10.2014 08:27
  • GÜNCELLEME26.10.2014 19:37

 Evet Halep’in 9 ilçesinden biri olan ve sınırları içerisinde sivillerin yaşamadığı Kobani hem IŞİD hem de Amerika için neden bu kadar önemli? İşte bu kritik sorunun yanıtları.

Öncelikle Kobani tam 40 gündür ateş altında. İçerde sivil yok. Zaten 40 günlük çatışma ve bombardımanda da sivil can kaybı yaşanmadı.

IŞİD, Musul’u bir gecede aldı, Kobani’de 40 gündür savaşıyor. Musul’da petrol var, Kobani’de ise yok. Oysa IŞİD son bir yıldır Suriye ve Irak’taki yapılanmasında sadece petrol ve su kaynaklarının olduğu bölgeleri hedef alıyor.

Amerika, Kobani konusunda çok ama çok hassas. 40 gün öncesine kadar adını bilmedikleri, haritadan yerini gösteremedikleri bir yerle yatıp kalkıyorlar.

Oysa Kobani, Halep’in 9 ilçesinden biri ve diğer Halep ilçelerinde her gün onlarca kişi Esed rejiminin bombardımanı sonucu can veriyor. Ama Kobani dışında hiçbir yer kimsenin umurunda değil.

Erdoğan’ın o kritik sorusuna gelelim, Amerika için Kobani neden bu kadar önemli?

IŞİD’a bir adres verilmiş orası da Kobani. Suriye sınırında Türk topraklarına en yakın yerleşim birimlerinin başında geliyor. Türkiye’den bakınca Kobani sokaklarında yürüyen militanları net şekilde görebiliyorsunuz.

Eğer başka bir amaç uğruna Kobani’deki savaşa dikkat çekmek isterseniz, oradan iyi görüntü veren yer zor bulursunuz. Zira 40 gündür Türk ve dünya televizyonları, Türkiye sınırından Kobani’nin kel tepelerindeki bombardımanı ve patlamaları en güzel ve en heyecan verici kareleriyle yayınlıyor.

Çatışma için Kobani’nin seçilmiş olmasının önemli bir sonucu Türkiye’ye yapılan tehdit. Türkiye’deki Kürt halkına kışkırtma mesajları Kobani sayesinde pompalanıyor. Sokak olaylarının altyapısı Kobani ayrıntısında saklı.

Kobani’nin Türkiye’yi hedef alan bir diğer sonucu Türkiye’nin enerji alanındaki rolü. Özellikle Türkiye’nin Kuzey Irak petrolü için alternatifsiz olması başta Amerika olmak üzere bir çok ülkeyi rahatsız ediyor. Geçen yıl Kasım ayında petrol transferi için anlaşma imzalanırken Amerika, Maliki hükümeti üzerinden nasıl “bu iş olmaz” diye diretmişti hatırlayın.

Amerika için önemine gelince. Türkiye’nin enerji pazarındaki rolü ile bölge petrolü Amerika ve Batı için vazgeçilmez bir unsur.

Tüm bunların yanı sıra bugün Kobani üzerinden sahnelenen oyunun perde arkasında Kürdistan planının yattığını düşünenler de yok değil.

Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’den oluşan Kürdistan planı. Bunun İran uzantısının da olacağını söyleyenler var. Ama İran zincirin son halkası konumunda.

Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürdistan meselesi, Suriye’deki iç savaşın başlamasının hemen ardından bugün Kobani ve diğer Suriye’deki Kürt bölgeleri için dillendirilmişti. Ama Suriye Kürtleri arasındaki anlaşmazlık ve koltuk kavgaları bunun önüne geçti.

PYD yani PKK’nın Suriye uzantısı 3,5 yıldır Suriye’deki Kürt bölgelerine hakim. IŞİD’la birlikte yıllardır Kürt liderliği konusunda mücadele ettikleri Barzani ise şimdi onlara ortak çıktı.

Peşmerge, Kobani’ye gidiyor. Bu PYD’nin hiç istemediği bir durum. Aslında sembolik yani IŞİD’la gerçek anlamda bir mücadelede 200 Peşmerge ne kadar bir katkı sağlayabilir orası meçhul. Ama önemli değil önemli olan Barzani’nin askerlerinin PYD hakimiyetindeki topraklara ayak basacak olması.

Burada Türkiye’nin payı büyük. Erbil ile Ankara arasında PYD karşıtı bir ittifak söz konusu. Bunu Barzani daha fazla istiyor. Çünkü amacı hem Türkiye’yi kızdırıp karşısına almamak hem de PYD’ye karşı üstünlük kurabilmek.

Barzani’nin KDP’si ile Salih Müslim’in PYD’si. Bunlara bir de Talabani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliğini de katmak lazım. Bu üçlü arasında yıllardır çekişme var. Özellikle PYD ile Talabaniciler aynı safta gibi dursa da Barzani sürekli bu ikisinin karşısında.

Şu an IŞİD’la yapılan kavgada kim ayakta kalırsa ileride kurulması planlanan Kürdistan liderliği için bir adım öne geçmiş olacak. Tabi bu mücadele daha uzun. Şimdilik Barzani önde olsa da yarın yeni Kobaniler ve yeni IŞİD’larla bambaşka sonuçlar karşımıza çıkabilir.                                                                                                             

Taha Dağlı / Haber7

tahadagli@gmail.com

tahadagli@kanal7.com

Yorumlar2

  • Mehmet Güneş 9 yıl önce Şikayet Et
    Kobani'nin düşmesini niye bu kadar istiyorsunuz.. Kürtleri anlamıyorsunuz. 3 yıldır Suriye'de İdlip, Rakka, Humus'ta Esad katlediyordu. Şimdi Kobani için niye bu Kürtler bağırıp çağırıyor diyorsunuz. Kayseri'ye, Konya'ya İŞİD saldırsa ne hissedersiniz. İşte Kürtler de bunu hissediyor. Kobani Kürtlere bu kadar yakın. Siz de kardeşim diyorsanız onları anlayın veya bari susun!
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Kurabiye Canavarı 9 yıl önce Şikayet Et
    Cevap basit. Türkiye güney sınırları boyunca Akdenize ulaşan Kürt bölgesi oluşturmak ve Petrolü Türkiyeyi By-Pass ederek Akdeniz'e akıtmak.Olay budur.
    Cevapla Toplam 12 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat