Irkçı yasa geliyor!

İsrail “Yahudi Devleti” kanunu için düğmeye bastı. Pazar günü meclise gelecek tasarı, yaklaşık 2 milyon Filistinli için büyük tehlike arz ediyor.

  • GİRİŞ21.11.2014 08:28
  • GÜNCELLEME22.11.2014 07:27

İsrail’in 1948’te işgal ettiği Filistin şehirlerinde yaşayan 1 milyon 800 binden fazla Filistinli var. Yafa, Umm Fahm, Ramle gibi bir çok Arap şehri, 48 sınırları olarak tanımlanan İsrail tarafında kalıyor.

Bu Filistinliler aynı zamanda İsrail vatandaşı. Tabi İsrail vatandaşı olmaları onlar ya da diğer Filistinliler adına bir utanç kaynağı değil. Zira Filistin toprakları ve Filistinliler işgal nedeniyle bölünmüş durumda. Ve devlet olarak tanınmıyorlar bu nedenle Kudüs’tekilerin, Batı Şeria’dakilerin ve Gazze’deki Filistinlilerin ayrı ayrı statüleri bulunuyor.

Tekrar konuya gelecek olursak, İsrail Başbakanı Netanyahu Pazar günü Parlamentoya bir tasarı getiriyor. Yahudi devletine bağlılık yemini içeren bir tasarı bu.

Netanyahu dün basın toplantısında bunu çok masum bir hareketmiş gibi anlattı, İsrail vatandaşı olan Araplarla Yahudi olan İsrailler arasında bir ayrımcılık yapılmayacağını söyledi.

Nedir bu ayrımcılık? Yahudi bir İsrailli, İsrail işgal devleti için ne yapıyorsa, Filistinli de onu yapacak. Hem de kanun emriyle, zorla, yapmayanlar hapsedilecek, vatandaşlıktan çıkarılacak, kovulacak.

Bu ayrımcılığı ortadan kaldırmak için İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturan 1 milyon 800 bin civarındaki Filistinlinin, Yahudi devletine bağlılık yemini etmeleri gerekebilecek.

Aynı şekilde İsrail ordusunda askerlik yapmalarının önü açılacak. Gazze saldırılarında olduğu gibi Arap şehirlerinde yaşayan bu Filistinliler sokağa dökülüp protesto gösterileri düzenlediklerinde vatan haini ilan edilebilecekler.

Yahudi devletini kabul etmeyenler İsrail vatandaşlığından çıkarılabilecek o zaman evlerinden edilip, sürgün edilecekler.

Parlamentodaki Filistin asıllı milletvekillerinin bir çoğunun zaten vekillik haklarının elinden alınması için çabalar vardı, söz konusu yasayla Hanen Zoabi gibi parlamenterler de zor duruma düşecek.

Filistinliler 4 ayrı toprak parçasında, aralarında kontak olmadan yaşamak zorundalar. 700 bin civarında Kudüs’te, 2 milyon 800 bin kadar Batı Şeria’da, yaklaşık 2 milyon Gazze’de ve 1 milyon 800 bin de 48 sınırlarındalar. Mesela aralarında evlilik yapmaları bile kanunen yasak. Bunun nedeni işgal.

Netahyahu’nun ırkçı yasası Arap şehirlerindeki Filistinlileri böylesine zor bir durumda bırakmayı hedefliyor. Kabul eden işgale kayıtsız şartsız “evet” demiş olacak, etmeyenler ise kovulacak.

Sadece Arap şehirlerindeki Filistinliler değil Batı Şeria’yı da bekleyen büyük bir tehlike var. Özellikle sinagog eyleminin ardından saldırıda vites arttıran İsrail’de, Batı Şeria’ya yönelik bir kuşatma saldırısı konuşuluyor.

İkinci intifada döneminde 2002 yılında Ramallah kuşatılmış, Arafat’ın karargahı tecrit edilmiş ve aylar süren bir saldırı zinciri yaşanmıştı.

Koalisyonun en ırkçı ortaklarından olan Yahudi Evi Partisi lideri ve Ekonomi Bakanı Naftali Bennett, 2002’deki saldırının aynısının bugün Batı Şeria’da gerçekleştirilmesini istedi.

Onunla birlikte Kudüs’teki Filistinliler de diken üzerinde. Zira keyfi ev yıkımlarıyla her gün onlarca kişi sokağa atılıyor. Her köşe başındaki asker ve polis, en ufak şüphe halinde “vur emrine” riayet ederek tetiğe basıyor.

Savaşın da işgalin de bir hukuku var. İşgal olduğundan beri yapılan Oslo ve Cenevre anlaşmaları gibi bir çok BM gözetimindeki kararlar, işgal topraklarındaki Filistin halklarının can güvenliğini, hukuk arayışlarını garanti ediyor ama buna kulak kabartan yok.

Ve Gazze ile ilgili son bir not. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, uzlaşı hükümetinin kurulmasına rağmen Gazze’yi hiçe sayıyor ve sürekli Hamas’ı suçlayarak ipleri iyice kopartıyor.

Bununla birlikte İsrail, Gazze’den atıldığı iddia edilen ev yapımı roketlerle ilgili yaygaraları arttırmaya başladı. Bu süreçte abluka altındaki Gazze’nin de yeni tehlikelere gebe olduğunu söyleyebiliriz.

Taha Dağlı

tahadagli@kanal7.com

tahadagli@gmail.coml

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat