Hagel'in sonunu bu füzeler mi getirdi?

  • GİRİŞ27.11.2014 08:05
  • GÜNCELLEME27.11.2014 08:08

Chuck Hagel göreve gelişi sırasında da hem İsrail yönetimi hem de ABD’deki Yahudi lobisinin hedefiydi. İsrail’in pek istemediği bir isimdi.

Hagel’le ilgili Suriye konusunda ciddi bir kriz yaşandı. Ama sonunu IŞİD ya da Suriye ve Irak meseleleri mi getirdi orası çok da net değil.

Çünkü ortada bir de İsrail kaynaklı Hagel krizi var.

İsrail 7 Temmuz’da Gazze’ye saldırdı. 26 Ağustos’a kadar sürdü bu katliamlar. Saldırının en hararetli döneminde İsrail, ABD’den silah istedi.

Cehennem Ateşi adlı helikopter füzeleriydi bunlar. İsrail, o füzeleri Amerika’dan alıp, Gazze’ye yağdıracaktı.

Gazze üzerine yağan bombalara direniyordu. Hamas ve İslami Cihat’ın elinde soba borusundan yapılan roketler varken İsrail bir atışta bir tankı vurabilen kapasitedeki Cehennem Ateşi füzeleriyle Gazze’yi haritadan silecekti.

Bu füzeye gerek duymadan 2 binden fazla masumu katletmişti ama planları Gazze’yi komple yok etmekti. O nedenle ısrarla Pentagon’un kapısını çalıyorlardı.

ABD yönetimi ile İsrail yönetimi arasında uzunca süredir bir kriz vardı. Bunun içinde Netanyahu’nun Başkanlık seçiminde Obama’nın rakibini desteklemesi, Obama’nın İran’la müzakerelere oturması, Hagel gibi İsrail karşıtlığı bilinen bir ismi Savunma Bakanı yapması bir çok neden vardı.

Ağustos’un 15’inde İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Moshe Yaalon, Obama ve Hagel ile peş peşe görüşmeler yaptı. Füzeleri acilen bekliyorlardı.

Yanıt, “hayır” oldu. Pentagon bürokratik bir takım engellerle satışı geciktirdi. Füzeler İsrail’e gönderilmedi.

Neticede 11 gün sonra ateşkes imzalandı. İsrail yönetimi küplere bindi. Obama ile Hagel’in yanı sıra Dışişleri Bakanı John Kerry’e de veryansın etti.

Ateşkesten yaklaşık bir ay sonra Eylül ayının 28’inde Pentagon, füzelerin İsrail’e satışını onayladı. Ancak İsrail’e göre iş işten geçmişti. Füzeler bir sonraki katliama kadar depolara gönderildi.

Şimdi Hagel’in görevden alınmasıyla İsrailliler konuşuyor. İsrail Hagel’in gitmesinden memnun ama Obama’dan hala rahatsızlar.

Pentagon’un yeni sahibini belirlemek için de iş başındalar. Obama’nın bari bu konuda sıkıntı çıkarmasını istemiyorlar.

Savunma Bakanlığı için iki adayları var, ikisi de İsrail’e çok ama çok yakın isimler. Michele Flournoy ile Ashton Carter.

İsrail Ordusuyla, Mossad’la yakın ilişkilere sahipler. İsrail medyası onlardan birinin Savunma Bakanı olması için gündem oluşturuyor mutlaka lobi faaliyetleri de yapıyorlardır.

Obama’yla İsrail arasındaki buzların yeni Savunma Bakanıyla eritilmesi gündemde.

Tabi Obama ya da Hagel her ne kadar İsrail’e karşı gibi görünse de lütfen yapılan “kaygılıyız” açıklamalarının ötesinde bir şey demediler. Üstelik Gazze katliamları, Mescid-i Aksa saldırıları, Kudüs ve Batı Şeria işgali gibi durumlar son 6 ay içerisinde yaşandı. Bir de direk ve açıktan İsrail’in yanında dursalar kim bilir neler olurdu?

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat