'AB Türkiye'yi zenci olarak görüyor'

Bu sözler bir Türk’e ait değil. İskoç politikacı Chris Bambery söylüyor, “Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne almıyorlar çünkü Avrupalılar için Türkiye beyaz değil Müslüman bir ülke” diyor.

  • GİRİŞ19.12.2014 08:40
  • GÜNCELLEME20.12.2014 10:26

Sosyalist İşçi Partili İskoç siyasetçi açık açık Avrupa’nın özellikle de Fransa ve Almanya’nın Türkiye’ye karşı ırkçılık yaptığını söylüyor.

Paralel yapıya yönelik hukuki operasyonun Batı’da “Türkiye’de gazetecilere operasyon yapılıyor” şeklinde lanse edilmesine de bir çift sözü var.

Ona göre Türkiye’deki insan hakları ya da basın özgürlüğünün derecesi Avrupa’nın umurunda değil şu an için işlerine böyle geldiğinden Türkiye’yi basına tedbir alan bir ülke olarak yorumluyorlar.

Ve devam ediyor, madem Avrupalılar insan haklarına bu kadar önem veriyor o halde “Türkiye’yi sorgulayacaklarına önce İngilizlerin CIA ile ortaklaşa yaptıkları işkencelerin hesabını versinler” diyor.

Aslında Avrupa’nın meselesi Türkiye’deki basın özgürlüğü falan değil tamamen Batı-Rusya-Türkiye arasındaki denklem.

Rus ekonomisini batırma süreci başladı. Ukrayna krizinden sonra Ruslar ambargo altında. Petrolü ucuzlatıp, Rusların elindeki doğalgazı vuruyorlar.

Ruslar bu hamleye doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya transfer projesiyle bir yanıt verdi. Ve meseleye Türkiye de direk dahil olmuş oldu.

Gelinen noktada Putin’in açıklamaları ön plana çıkıyor. Erdoğan’ı övüyor, Türk ekonomisinin büyüklüğünden bahsediyor.

Putin Avrupa’ya karşı Erdoğan’ın kendisinden daha cesur olduğunu vurguluyor.

Batı ile Rusya arasındaki savaşta Türkiye’nin rolü çok önemli. Rusya şu an ekonomisi itibarıyla kaybeden taraf gibi duruyor.

Denklemde herkes Türkiye’nin tarafını sorguluyor. Ruslar, ısrarla Türkiye’yi kendi yanlarında görmek istiyor, bunun için alternatif sunuyor.

En büyük kozları AB’nin Türkiye’yi oyalaması. İskoç politikacı Bambery, Rus medyasına verdiği röportajda yukarıda yazdıklarımın dışında AB’ye karşı Türkiye-Rusya işbirliğinden bahsediyor.

Ruslar, AB yerine Türkiye’ye Şangay İşbirliği Örgütüne üyelik vadediyor.

Avrupa ise basın özgürlüğü tehdidiyle Türkiye’ye dizayn çabasında. Aynı zamanda Ruslarla yakınlaşmanın ekonomik bedelinin ağır olacağı yönünde korku pompalıyorlar.

Bir kere Rus ekonomisi batarsa bundan sadece Türkiye değil bir çok ülke zarar görür.

Avrupa’ya göre bu savaşta kaybeden taraf Rusya. Ve kaybedenin yanında olursa Türkiye de kaybeder. Korku senaryosu bu yönde işliyor.

Ama unutmayalım. Türkiye kaybedenin tarafına geçmiyor aksine kaybeden Rusya, Türkiye’nin yanına yanaşıyor.

Evet Batı ile Rusya kılıçlarını çekti, Türkiye ise daha son sözünü söylemedi.

Şu an için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB’ye çektiği bir rest var o da iyi ses getirdi.

Neticede biz tam ortadayız. Ne Putin’in cesaret gazını çok fazla abartmalıyız ne de Avrupa’nın tehditlerine boyun eğmeliyiz. Unutmayalım ki Türkiye kaybederse herkes kaybeder. Kavgada bu kadar çok adımızın geçmesi de bundan.

Taha Dağlı-Haber7

tahadagli@gmail.com

tahadagli@kanal7.com

Yorumlar2

  • bravooooooo 9 yıl önce Şikayet Et
    yenimi anladınızzz :) günaydın
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • orhan 9 yıl önce Şikayet Et
    akp hala avrupa birligimi?
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat