Peşmerge'ye bunu yapan Türkmen'e neler yapmaz!

  • GİRİŞ08.07.2015 07:46
  • GÜNCELLEME09.07.2015 09:45

PYD'DEN PEŞMERGE'YE VETO

Evet PYD, Suriye’de başka türlü düşünen Kürtleri istemiyor. Bunun en somut örneği dün yaşandı. Suriye’de PKK uzantılı PYD’den Peşmerge açıklaması geldi. Kantonlara ayırdıkları ve Rojava olarak adlandırdıkları bölgede peşmerge istemediklerini söylediler.

Suriye’deki Kürt gruplar, 2011’deki iç savaş sürecinin başlamasının ardından farklı noktalara ulaştı. Esed rejimi, özellikle 2012’den itibaren kuzeydeki bölgeleri PYD’ye bıraktı.

PYD ise kendisi gibi düşünmeyen Kürtlerin canını yakmaya başladı. 2012’de hem muhaliflerle hem de kendi içlerindeki Kürt gruplarla çatışmalara girdiler, çok sayıda muhalif düzeyde olan Suriye Ulusal Kürt Konseyi üyesini kaçırdılar, tehdit ettiler veya öldürdüler.

2014’ten itibaren PYD’nin kontrol altında tuttuğu bölgelerde DAİŞ terör örgütü ortaya çıktı. Suriye’deki PYD oluşumu ülkenin kuzeyinde 3 ayrı kanton oluşturup, Rojava olarak adlandırdıkları bu topraklarda hakimiyet ilan ettiler.

Ancak bunu yaparken kendilerinden olmayan Kürtlere pek de fazla yaşam şansı vermediler.

2014’te Kobani’de DAİŞ ile çatışmaya giren PYD’nin silahlı kolu YPG militanları, bölgeye Peşmerge’nin gelmesine karşı çıkmıştı.

Kürtler, DAİŞ’le çatışırken kendileri gibi Kürt olan Peşmerge’nin yardımını neden istemez ki?

İşte PYD meselesinin en can alıcı kısmı burası. Kobani’de Amerika ve Almanya’dan silah isteyen PYD, Kuzey Irak’tan gelen Peşmergeleri istememişti.

Çünkü Barzani başka onlar başkaydı. Ancak Türkiye’nin son dakika hamlesiyle, biraz da emri vakiyle Peşmerge’nin hatta Özgür Suriye Ordusunun Kobani’deki varlığına daha fazla itiraz edememişlerdi.

2015’te bu kez Tel Abyad, Haseke ve yine Kobani’deki DAİŞ-PYD çatışmaları gündemde. Ve yine Barzani’nin Kuzey Irak’taki silahlı güçleri olan Peşmergelerin, Suriye’ye yardıma gitmesi söz konusu.

Ancak bu durum daha ihtimal olarak masada dururken, Rojava’dan hemen veto geldi. Kantonlar adına görüş bildiren Genel Merkez, “peşmerge istemiyoruz, Rojava topraklarını ve halkımızı kendimiz koruyabiliriz” açıklaması yaptı.

Hatta Rojava Peşmergesi adı altında da hiçbir grubun da Suriye’ye girişine izin verilmeyeceği, böyle bir durumun Rojava’nın içişlerine müdahale sayılacağı belirtildi.

PYD, Suriye’de Peşmergeyi kabul etmiyor çünkü yarın öbür gün devlet kurulursa o topraklarda Barzani’ye dair bir iz kalsın istemiyorlar.

Barzani ya da diğer Kürtler, Suriye’nin kuzeyine ortak çıkmasın istiyorlar. Sadece ve sadece kendi başlarına o bölgeyi sahiplenmek istiyorlar.

Aslına bakarsanız o bölgelerde Peşmergeden çok Özgür Suriye Ordusunun hakkı var gibi geliyor bana. Türkiye geçen yıl Kobani’ye sadece Peşmergenin değil Özgür Suriye Ordusunun da geçişine izin vermişti.

Ne de olsa yıllardır rejime karşı Suriye için savaşan Özgür Suriye Ordusu, o toprakların gerçek sahipleri.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat