İsrail lobisi manşet değiştirdi

Maskeli, silahlı İsrail askeri 12 yaşındaki kolu kırık çocuğu kameraların önünde tartakladı.

  • GİRİŞ02.09.2015 07:47
  • GÜNCELLEME03.09.2015 08:11

2 İngiliz gazetesi haberi manşetine taşıdı. Ancak İsrail lobisi öyle bir baskı yaptı ki İngiliz gazeteleri bambaşka şeyler yazmaya başladı.

Olay geçtiğimiz Cuma günü Batı Şeria’da Ramallah yakınlarındaki Nebi Salih köyünde meydana geldi. O köyde her Cuma günü işgal karşıtı gösteri yapılır. Gösteriye Besim Tamimi ve ailesi tam kadro katılır, bununla birlikte yabancı aktivistler de Filistinlilere destek olur.

Besim Tamimi’nin kızlarından biri Ahed’dir, hani şu İsrail askerine “annemle abimi neden tutukladınız” diye hesap soran cesur kız.

Ahed’in bir de küçük kardeşi var 12 yaşındaki Muhammed. O geçen Çarşamba günkü baskında İsrail askerlerinin müdahalesiyle kolundan yaralandı, kolu kırıldı, alçıya alındı.

2 gün sonra yapılan Cuma gösterisinde ise askerlerden biri maskesi ve silahıyla kolu alçıda olan Muhammed’i tartaklamaya başladı, kucaklayıp çocuğu zorla götürmeye kalktı, ablası Ahed ile annesi Neriman başta olmak üzere aile üyeleri, Muhammed’i gözü dönmüş askerin elinden kurtarmayı başardı.

Ortaya çıkan görüntü dehşet vericiydi, maskeli ve silahlı bir asker ile kolu alçılı olan savunmasız bir çocuk.

Bu dünyanın her yerinde haber değeri taşır. İngiliz gazeteleri Daily Mail ile The Telegraph da haberi manşetine taşıdı.

İsrail, dünyanın bir çok ülkesinde yayınlanan o haberin İngiliz gazetelerinde manşet olmasını hazmedemedi, peş peşe açıklamalar yapıldı.

Askerin saldırmadığı aksine saldırı altında olduğu iddia edildi, çocuğun numara yaptığı, annesi ve ablasının askeri tuzağa düşürdüğü, olayın provokasyon olduğu, hatta tamamen bir tezgah olduğu iddia edildi.

İsrail Kültür Bakanı Miri Regev, kendisi aynı zamanda eski Ordu sözcüsüdür, İsrail gazetelerindeki dezenformasyon faaliyetlerinin bir adım ötesine gidip, “askerin çocuğu öldürmesi gerektiğini” söyledi.

İsrail medyası Filistinli Temimi ailesini “Pallywood Yıldızı” olarak afişe etmeye kalktı.

O arada İngiliz gazetelerine de savaş açıldı, lobi öylesine sert devreye girdi ki, iki İngiliz gazetesi bir önceki manşetlerini silip, haberi tıpkı İsraillilerin söylediği gibi “Pallywood star” olarak değiştirdi.

Bir önceki haberlerinde gerçek habercilik yapan 2 İngiliz gazetesi, değişen manşetleriyle, İsrail ağzıyla propaganda yapmaya başladı.

Olayın provokasyon olduğu, ailenin bu işleri her zaman yaptığı, askerin komplo kurbanı olduğu falan anlatıldı.

Oysa gerçekler İsrail’in beğenmeyip, değiştirttiği İngiliz manşetlerinden de daha vahim.

Ben o köyü ve aileyi yakından tanıyan bir gazeteci olarak şunu vurgulamalıyım. Nebi Salih köyü Filistin toprağıdır, 500 metre önünde yasadışı bir Yahudi yerleşim birimi vardır.

İsrail askerleri, o yerleşim birimindeki Yahudileri korumak için Nebi Salih köyünün giriş-çıkışını kapatmış, 24 saat nöbet tutmaktadır.

Filistinliler evlerinden çıkıp, köylerine dönerken İsrail kontrolünden geçmek zorundadır.

O aile işte bu insanlık dışı muameleye karşı seslerini duyurabilmek adına her hafta slogan atarak gösteri yapmaktadır.

Köyden kontrol noktasına doğru yürürler, daha 200 metre gitmeden İsrail askerleri gaz bombalarını yağdırır.

O askerler zaman zaman köydeki evlere baskın yapar, kafalarına göre gece yarıları evlere girer, çocukları göz altına alır.

Mesela Tamimi ailesinin bir üyesi birkaç yıl önce şehit edilmiş, bir cok üyesi de gece yarısı ev baskınlarıyla tutuklanmıştır.

Üstelik Muhammed’e saldıran asker, bu işin acemisidir, o köyde normalde İsrail askerleri birilerini göz altına alacaksa toplu olarak hareket ederler. Ancak İsrail medyasının kahraman askeri, tek başına, kolu kırık bir çocuğu döverek göz altına almaya çalışmış, neticesinde de bir annenin savunmasıyla karşılaşmıştır.

Zaten dikkat ederseniz asker, çocuğu göz altına alamayınca, sinirlenip, cebinden çıkardığı gaz bombasını, Filistinlilerin üzerine atmıştır.

İsrail askerlerinin bu tarz saldırıları her Cuma günü Cuma namazı sonrası en az 7-8 ayrı noktada yapılır. Ramallah’ta Nebi Salih köyü, Celazun Mülteci Kampı, Nablus’ta Kafr Qaddum köyü, El Halil’de Şuheda Caddesi, Beytüllahim’de Beyt Cala köyü, Nilin köyü, Bilin köyü ve Kudüs’te benzer saldırılar her hafta yaşanır.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat