Devlet sırrını ifşa eden gazeteci

MİT TIR’ları ve Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyonu dillerine dolayanlar var.

  • GİRİŞ01.12.2015 10:22
  • GÜNCELLEME01.12.2015 10:22

Dikkatle okusunlar. Tarih: Nisan 2005 Yer: Almanya Olay: Bir dergi binası basılıyor, gazeteciler tutuklanıyor. Gerekçe: Devlet sırrını ifşa şüphesi.
 
2005 yılında Almanya’da Cicero adlı siyasi dergide El Kaide terör örgütüyle ilgili bir makale yayımlandı. Yazan gazeteci Bruno Schirra’ydı.
 
Dünyanın en tehlikeli adamı” başlıklı bir makaleydi, El Kaide liderlerinden Ebu Musab Zerkavi’den bahsediliyordu.
 
Yazının içeriğinde Alman gizli servisinin e-postalarındaki bazı önemli bilgilere atıf yapıldığı iddia ediliyordu.

Burası çok önemli, yani yazıda gizli servisin elindeki bilgiler net olarak kullanılmış değildi sadece içerikteki bazı noktaların o gizli bilgilerle örtüşüyor olmasıydı gerekçe.
 
Alman gizli polisi harekete geçti. Emir bizzat dönemin İçişleri Bakanı Otto Schily’den geldi. Dergi binası basıldı, baskın sadece Cicero dergisiyle sınırlı değildi, benzer ilkede yayın yapan toplam 5 gazeteyi de kapsıyordu.
 
Yazar Bruno Schirra’nın ofisiyle birlikte evi de basıldı, özel eşyaları didik didik edildi, bilgisayarlarına el konuldu.
 
Tabii kendisi anında gözaltına alındı. Ancak hedef onunla sınırlı değildi, Schirra’nın yanı sıra toplam 17 gazeteci kodesi boyladı.
 
2 yıl süren bir davaydı bu, neredeyse gündeme bile gelmedi. AB toplantılarında, zirvelerinde, parlamento oturumlarında adı dahi geçmedi.
 
Kimse Almanlar’a, Alman polisine, Alman hükümetine, Alman gizli servisine “Ne yapıyorsunuz kardeşim” demedi, basın özgürlüğünden bahseden dahi olmadı, tutuklu gazeteciymiş kimsenin aklına gelmedi.

Yolda yürürken vurulan gazeteci

2004 yılında bir ekonomi dergisinin yazı işleri müdürü olan Pawel Klebnikov, Kremlin’deki yolsuzluklardan bahseden bir kitap çıkardı. Sonu ölüm oldu. Cezası yolda yürürken kesildi. Üzerine açılan ateş sonucu 
öldürüldü.

Putin'e doğum günü hediyesi, kadın gazetecinin cesedi

Anna Politkovskaya, insan haklarını araştıran bir gazeteciydi.  Bu konuda Rus rejimi bir hayli tecrübeliydi ve kadın gazeteciye sınırsız malzeme vardı. Politkovskaya, bolca örneğin olduğu Rus rejiminin insan hakları vukuatlarını kaleme alınca öldürüldü. Cinayet 7 Ekim 2006’da gerçekleştirildi. O gün Putin’in doğum günüydü.

Ruslar hapsetmiyor direkt öldürüyor

Almanya benzeri durumlar Avrupa’nın diğer ülkelerinde de görülüyor. Ama bir de Rusya gerçeği var. Rus rejiminde gazetelere veya gazetecilere polis baskını yok, ceza direkt ölüm.

Son 21 yılda toplam 341 gazeteci öldürülmüş. Bu istatistiğe göre Rusya, dünyada gazeteciler için en tehlikeli üçüncü ülke konumunda.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat