Esed Kamışlı'yı resmen PKK'ya teslim ediyor

Suriye gündemini bir hafta boyunca meşgul eden Kamışlı’daki PYD-rejim çatışmaları ateşkesle son buldu. Anlaşmanın özeti Kamışlı bölgesinin tamamen PKK-PYD’ye verildiği anlamına geliyor.

  • GİRİŞ28.04.2016 07:07
  • GÜNCELLEME29.04.2016 08:00

Kamışlı’da her iki taraftan yaklaşık 60 kişinin öldüğü çatışmalar, akıllara “PYD ile rejim arasındaki ittifak çatırdıyor mu” sorusunu getirmişti.

Geçen hafta çatışmaların devam ettiği günlerde, rejim ile PYD gerginliğinin göstermelik bir durum olduğunun altını çizmiş, çatışma ortamının ABD merkezli bir denge politikasının ürünü olduğunu söylemiştik.

Neticede çatışma oldu, ateşkes sağlandı ve bir anlaşma yapıldı.
Anlaşmaya göre Esed rejimi, Kamışlı’da ölenlerin ailesine tazminat ödemeyi bile kabul etti.
Ele geçirilen cezaevlerine atılan her iki taraftan da militanların serbest bırakılmasına karar verildi.

Şimdi gelelim PYD ile rejim anlaşmasının kağıt üzerinde yazılmayan maddelerine.
PKK uzantısı PYD terör örgütü ile rejim, Suriye’deki krizin başladığı 2011’den bu yana ittifak halindeler. Tabi şunu da unutmamalı, Rusya ile Amerika’nın Suriye’deki en önemli müttefikleri de bu iki terör şebekesi.

Rejim, 2012’de Kamışlı ve çevresini PYD teröristlerine bıraktı. Türkiye sınırındaki bir çok nokta PYD’ye teslim edilirken, Esed o bölgelerdeki muharip güçlerini, muhaliflerin bulunduğu yerlere sevk etti.

Kısmı çekilmeyle 2012’den bu yana Kamışlı bölgesi, PYD’nin silahlı kanadı YPG militanlarına bırakıldı. Bölgedeki resmi kurumlar ise Esed’in askerleri tarafından korunmaya devam etti.

Geçen hafta bir hakimiyet mücadelesi görünümlü çatışmalar meydana geldi. PYD teröristleri, rejimin kontrol noktalarında yapılan aramaya tepki gösterince iki grup arasında silahlı çatışmalar yaşandı.

Ateşkes ile birlikte çatışmalar durdu, rejim PYD’liler için tazminat ödemeyi kabul etti.
Ancak PYD terör örgütünün bu anlaşmada elde ettiği çok daha büyük bir kazanım var, örgüt bölgenin kontrolünü tamamen ele geçirme fırsatını yakalamış oldu.

Anlaşmada rejimin Kamışlı’daki kolluk kuvvetlerinin kalması öngörüldü ancak bu madde PYD terör örgütü tarafından reddedildi.

20 Nisan’da başlayıp 23 Nisan’da ateşkesle sonlanan 3 günlük çatışmalar sırasında PYD, Kamışlı’daki rejim kontrolünde bulunan Alaya Cezaevinin kontrolünü ele geçirmişti.
Anlaşmada cezaevinin yeniden rejime verilmesi belirtildi.
Ancak PYD terör örgütü bu maddeyi de kabul etmedi.
Örgütün Haseki sorumlusu Nasır Mansur, aldıkları yerlerden çekilmelerinin söz konusu olmadığını, bu yerlerden birinin de Alaya cezaevi olduğunu söyledi.

Yine anlaşmadaki bir diğer madde rejimin eskisi gibi Haseki’de kontrol noktaları bulunduracağı yönündeydi. Zaten çatışmalar bu kontrol noktaları yüzünden meydana gelmişti.
PYD terör örgütü, bu maddeyi de sildi.

Haseki’de 2012’den bu yana rejim ile PYD arasındaki en önemli paylaşım, kamu görevleriydi. PYD teröristleri kamuda çalışıyor, maaşlar ise rejim tarafından ödeniyordu.
Son çatışmaların ardından PYD terör örgütü, bölgedeki kamu idaresinin rejimin tasarrufundan çıkarılıp, kendilerine verilmesini istedi.

Yorumlar1

  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    ülkemiz dış politika planlayıcılarının o ülkeye verdigi zararları düşünürsek,onlarında bize zarar vermekten başka ne gibi düşünceleri olabilirki
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat