Bu nasıl orantı?

  • GİRİŞ23.07.2016 09:57
  • GÜNCELLEME25.07.2016 07:46

Kendi ülkesinde sokaktaki kalabalığı dağıtmak için olağanüstü hal ilan ettiren Almanya İçişleri Bakanı, Türkiye’de katliamlara, darbecilere, teröristlere karşı halkı korumak için alınan olağanüstü hal kararına “orantısız” dedi.

Türkiye’de katliamlı darbe girişimi yapıldı, olağanüstü hal ilan edildi.

OHAL’in içerisinde sokağa çıkma yasağı ya da vatandaşın özgürlüğünü kısıtlayıcı hiçbir yaptırım bulunmuyor.

Yani bu bir sıkı yönetim değil.

Olağanüstü hal kararı, katliamla girişilen darbeye ve o darbeyi tezgahlayan teröristlere karşı alınan bir önlemden ibaret.

Durum böyle olmasına rağmen Almanya’dan peş peşe OHAL açıklaması geldi.

Önce Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier konuştu, Türkiye’deki OHAL’in uzamaması gerektiğini söyledi.

Sonra da Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere’den tepki geldi. İçişleri Bakanı da Türkiye’de katliamlara, darbelere, teröristlere karşı alınan ve içerisinde özgürlük kısıtlamasına dair hiçbir unsur yer almayan olağanüstü hal kararı için “orantısız” dedi.

Orantısız güç ne demektir, önce onu izah edelim.

Polisin, silahsız göstericiye silah çekmesi, silahla müdahale etmesi.

Almanya başta olmak üzere Fransa’da, İngiltere’de ve özellikle de Amerika’da çok sık yaşanan bir hadisedir bu.

İsrail’in Filistinlilere yönelik, Suriye’de rejimin kendi halkına yönelik, Mısır darbecilerinin darbe karşıtlarına yönelik orantısız güç kullanımını saymıyorum bile.

Yani orantısız güç, aslında şudur, 15 Temmuz gecesi darbeci teröristlerin gasp ettikleri savaş uçaklarıyla, bu ülkenin meclisini, emniyet binalarını, Cumhurbaşkanlığı külliyesini, kendi halkını bombalaması, tanklarla sivil insanların üzerine ateş açıp, katliam yapmasıdır.

Almanya İçişleri Bakanı durumu nasıl idrak ettiyse, tüm bunları görmezden gelmiş ve OHAL ilanı için “ne gerek vardı ki olağanüstü hal ilan etmeye, o kadar büyütecek mesele değil” der gibi “orantısız” ifadesini kullanmış.

Alman Bakana bir örnek de kendisinden, kendi ülkesinden verelim.

7 Ocak 2014’te Hamburg’da bir grup gösterici, bir binanın yıkımına karşı direnişe geçti, ayaklanma bastırılmayınca, sokaktaki kalabalığı dağıtmak için bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

OHAL yetkisini alan polis, sokağı boşalttı, 500 kişi göz altına aldı.

1 Mart 2015’te Bremen’de terör ihbarı nedeniyle yine bu bakanın onayıyla şehrin genelinde olağanüstü hal ilan edildi.

Yani Almanya İçişleri Bakanı, kendi ülkesinde sokaktaki insanları dağıtmak için olağanüstü hal ilan ettiriyor ve bu orantısız sayılmıyor ama Türkiye’de darbecilere, katliam yapan teröristlere karşı halkı korumak için ilan edilen olağanüstü hale “orantısız” diyor.

Taha Dağlı - Haber7.com

 

Yorumlar3

  • fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu lar medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar
    Cevapla
  • no comment 7 yıl önce Şikayet Et
    hocam bunlar meseleyi bilmediklerinden veya anlamadıklarından değil, tabiki tamamen siyasi.Maksatları Türkiyeyi köşeye sıkıştırmaktır. Bunların beklentisi darbenin başarılı olmasıydı.
    Cevapla
  • Rıdvan ŞEN 7 yıl önce Şikayet Et
    Ağzına sağlık
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat